Prof. Iva Hristova

Около 280 души са заразените с коклюш. Очаква се заболеваемостта да расте

Проф. Ива Христова

Проф. Ива Христова / Снимка: БГНЕС

175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната – все още се очаква анализа за миналата седмица, но ще бъдат може би малко над 280. Това означава, че имаме епидемична ситуация, но още е рано да се говори за епидемия.

Това заяви пред БНР проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

„Това означава, че имаме не малко болни, които предават заразата дори без да знаят, т.е. или са безсимптомни, или са с малко симптоми и нетипични. Очакваме в следващите седмици да се повиши заболеваемостта„, подчерта тя и обясни, че в момента се наблюдават епидемични взривове в определени колективи. По думите ѝ в момента най-много са случаите в София град. Коклюш има и в Стара Загора, Кюстендил, Варна, Бургас, изброи тя и обобщи, че над половината области в страната са съобщили за случаи

И в момента у нас предписанията са да се прегледа кои деца са изпуснати, каза проф. Христова и добави:

„91-92% е покритието при новородените на 2-3-4 месеца, когато се прави първата ваксинация. След това намалява. На 12 години вече е малко под 90%. Така че засилено в момента и у нас се правят ваксинации на тези, които са изпуснати“.

Специалистът отново обясни, че това е единствената надеждна превенция и призова хората да не отклоняват ваксинацията с всякакви извинения, защото това може да коства тежки усложнения при децата. Тя уточни, че и ваксиниран може да се разболее от коклюш, но ще го изкара леко, а имунитетът от ваксината е поне 10 години:

Ваксинирането предпазва от заболяване. Второ – ако все пак се случи заболяване, то ще е по-леко. Трето – носителството и шансът да се предаде на някого е много по-кратко„.

По думите ѝ ваксини има предостатъчно и активно се работи за тяхното поставяне. 

В предаването „Преди всички“ проф. Ива Христова обяви, че най-голяма част от болните са деца в училищна възраст. Според нея карантинирането на клас в училище е много ефективен начин да се стопира разпространението.

Има единични случаи и на заболели по-възрастни хора, добави тя и изказа мнение: „Възрастните сме ваксинирани с надеждна ваксина и сме със стабилен имунитет. За поголовно ваксиниране на всички към момента мисля, че не е оправдано“.

Проф. Христова отбеляза също, че новородените са с най-висок риск от усложнения и смърт

Цялото интервю на Диана Дончева и Елена Бейкова с проф. Ива Христова в предаването „Преди всички“ чуйте в звуковия файл. 

Източник – https://bnr.bg/post/101980481/175-novi-sluchai-na-koklush-ochakva-se-zabolevaemostta-da-raste

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *