Архив на категория: Политика

Проф. Пламен Павлов: Диалогът България – Северна Македония в мъртва точка

Диалогът в отношенията между България и Република Северна Македония (РСМ) се намира в мъртва точка. Това заяви пред News.bg историкът проф. Пламен Павлов за развитието на българо-македонските отношения.

Проф. Павлов все пак бе премерен в изказванията си и заяви, че не е голям оптимист, тъй като би било твърде смело и наивно за вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония през 2024 г. Той обаче е убеден, че в дългосрочен план истината ще възтържествува, защото антибългаризмът, с който България се използва като плашило и страшилище, е обречен на неуспех. Все повече граждани на Северна Македония осъзнават своето българско чувство. България като държава и ние като общество трябва да действаме за защита на техните човешки права, каза проф. Павлов.

Той посочи, че в Конституцията на Република Северна Македония трябва да бъде записано, че българите са мнозинство, а не малцинство. Поне в близко бъдеще македонските политици и тамошният академичен елит ще осъзнае, че лъжата не може да бъде двигател в развитието на една държава и едно общество, подчерта проф. Павлов. „Да се подменя идентичността на Гоце Делчев, на Даме Груев и на Григор Първичев, е нелепо и е лъжа и измама“, ядоса се той.

Според него рано или късно македонският елит и македонското общество ще узрее за истината.

България няма да погълне Македония и няма да има болгаризация, както се разпространява по техните медии, защото опитите на Северна Македония да изкривяват историята, са лъжа“, коментира проф. Павлов. И изрази разочарование, че България няма достатъчно активна външна политика във връзка с отношенията ни с Република Северна Македония.

Проф. Павлов обаче уточни, че заедно с колегите му проф. Николай Овчаров, доц. Спас Ташев, проф. Ана Корчева създали неформален кръг „За Македония“ с цел да разпространят българската позиция по темата за Република Северна Македония пред европейските институции.

Той изтъкна, че понятието евроатлантизъм в отношенията между България и Република Северна Македония се е превърнало в грозна тема в медиите в югозападната ни съседка, като у нас са подклаждани от враждебни на България сили, моделирани от Москва и от режима на руския президент Владимир Путин. Геополитическите процеси си вървят, като жертви са и Северна Македония, и България, но ние трябва да бъдем много по-активни. Трябва да се направи една кампания с публични лекции, с дискусии и с най-различни форми, които да подновят диалога не само между двете държави, а между двете общества – и българското, и македонското, настоя проф. Павлов.

„Българската позиция е ясна, категорична и добронамерена, но тя е използвана от антибългарските сили в Скопие за развяване на плашила, за преупотреба на термини като българско вето и това само по себе си е контрапродуктивно за самата Северна Македония“, категоричен бе историкът.

Проф. Павлов направи и кратка ретроспекция на отношенията между България и Северна Македония през 2023 г. Той обясни, че колкото и да е недипломатично и тъжно до голяма степен, на практика през 2023 г. в българо-македонските отношения не било постигнато нищо. Има регрес основно по вина на Република Северна Македония, защото от тяхна страна продължава антибългарската истерия и понякога придобива куриозни измерения, посочи проф. Пламен Павлов. Вината за спада и регреса в отношенията между България и Северна Македония има и България заради отсъствието на определена българска стратегия за разясняване на българската и македонската позиция, каза още той.

Източник – news.bg