Архив на категория: Свят

Гръцкият премиер Мицотакис лично посрещна турски туристи на остров Лесбос

Снимка: Владимир Шоков, БТА / архив
Снимка: Владимир Шоков, БТА / архив

Изненада очакваше тази сутрин група от 92 турски туристи, които бяха посрещнати в пристанището Митилини на остров Лесбос лично от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, съобщава гръцката телевизия Скай.

Пътниците пристигнаха на гръцкия остров с кораба „Ешреф Жале“, а капитан на кораба беше Али Жале, който е и заместник-кмет на турския град Айвалък, който се намира срещу Лесбос.

В Митилини Мицотакис се информира за прилагането на системата за експресно издаване на визи на турски туристи на място в пристанището и наблюдава лично скоростта, с която бяха предоставени визи на онези от пътниците, които избраха да получат разрешение за влизане в Гърция на острова, а не от гръцките консулски власти в Турция.

Възможността турските граждани да получават виза при пристигането си в определени гръцки острови в Егейско море беше обявена след посещението на турския президент в Гърция през декември миналата година и вече се прилага за 5 гръцки острова в Егейско море. По силата на мярката при пристигането си на островите турските граждани могат да се снабдят с туристическа виза с продължителност 7 дни.

Визовите облекчения са част от процеса на затопляне на гръцко-турските отношения, който започна след катастрофалните земетресения в Турция през февруари миналата година. В рамките на нормализирането на връзките турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети Атина през декември, а нова среща Ердоган – Мицотакис е планирана за 13 май в Анкара.

/СГ/

източник – https://www.bta.bg/bg/news/balkans/656477-gratskiyat-premier-mitsotakis-lichno-posreshtna-turski-turisti-na-ostrov-lesbos

Авиокомпании пренасочват полети след израелската атака срещу Иран

Снимка: AP/Vahid Salem

Снимка: AP/Vahid Salem

Авиокомпании бързо промениха полетните си маршрути над Иран, отклонявайки самолетите към алтернативни летища или връщайки ги в изходните точки след затварянето на въздушното пространство и летища в страната вследствие на израелските атаки, сочат данни от проследяване на полетите, цитирани от Ройтерс. 
 
Иран затвори летищата си в Техеран, Шираз и Исфахан и пренасочи полетите, които трябваше да преминат над западната част на страната, за няколко часа след ракетната атака, по данни от сайта за проследяване на полетите „ФлайтРадар24“ (FlightRadar24). 

Към 04:45 часа по Гринуич летищата и въздушното пространство бяха отново отворени, а предупреждението в базата данни на американската Федералното управление за авиация (FAA) бе свалено. 

Преди отварянето на летищата авиокомпания „флайДубай“ (flyDubai) отмени полети до иранската столица Техеран днес и върна полет FZ 1929 в Дубай заради затварянето на аерогарата. 

Полет на „Иран еър“ (Iran Air) от Рим до Техеран е отклонен към турската столица Анкара. 

„Емирейтс“ (Emirates), „флайДубай“ (Flydubai), „Търкиш еърлайнс“ (Turkish Air), „УизЕър“ (Wizz Air) и „Белавиа“ (Belavia) са сред авиокомпаниите, които продължават да летят през частите от въздушното пространство на Иран, останали отворени в първите часове след нападението, по данни на „ФлайтРадар24“. 
  
Ситуацията в Иран допълнително затруднява авиокомпаниите, базирани в Дубай, след рекордните валежи в Обединените арабски емирства (ОАЕ) тази седмица.

От вторник са отменени близо 1478 полета от и до Дубай или приблизително 30 процента от всички авиовръзки. 

Много западни и азиатски авиопревозвачи вече избягваха Иран и въздушното му пространство още преди ракетните удари на Израел в отговор на иранското нападение с ракети и дронове през уикенда. 
  
„Луфтханза“ (Lufthansa) в сряда удължи спирането на полетите за Техеран до края на месеца. Австралийската „Кантас“ (Qantas) в събота обяви, че пренасочва полетите между Пърт и Лондон, добавяйки спиране в Сингапур за презареждане. Тайванската авиокомпания „Чайна еърлайнс“ (China Airlines) посочи, че „продължава да следи ситуацията и развитието й“. „Етихад еъруейз“ (Etihad Airways) не лети до Иран, но посочи, че също следи сведенията за сигурността и данните за въздушното пространство. Тайванската „ЕВА еър“ (EVA Air) посочи, че полетите й вече избягват иранското въздушно пространство.     
 

/ВЙ/

Източник – https://www.bta.bg/bg/news/economy/656473-aviokompanii-prenasochvat-poleti-sled-izraelskata-ataka-sreshtu-iran

Ответен удар: Израел атакува Иран

По-малко от седмица след безпрецедентната атака на Иран с ракети и дронове, Израел изпълни заканата си и отвърна на удара. Информациите за вида и силата на атаката по цели, обаче, към момента са противоречиви. 

Телевизия ABC News, позовавайки се на американски служител, съобщи, че израелски ракети са ударили обект в Иран, докато иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната.

Иранската информационна агенция Фарс съобщи, че е била чута експлозия на летище в централния град Исфахан, но причината не беше оповестена. 

Няколко дрона бяха „успешно свалени“ от иранската противовъздушна отбрана рано тази сутрин, но няма информация за възможна ракетна атака „засега“, каза говорителят на иранската космическа агенция, предаде Франс прес.

„Понастоящем не е имало въздушна атака извън Исфахан и в други региони на страната“, каза Хосейн Далириан в съобщение, публикувано в „Екс“, след информация от американска телевизия за нападение на Израел срещу Иран.

Нетаняху: На иранската атака трябва да се отговори умно

Иран спря полетите над Исфахан, Шираз и Техеран, съобщиха държавните медии.

Няколко ирански ядрени обекта се намират в провинция Исфахан, включително Натанц, който има централно място в иранската програма за обогатяване на уран.

Международното летище „Имам Хомейни“ в Техеран беше затворено за всички полети до 07:00 по Гринуич, според съобщението до пилотите, публикувано в база данни на Федералната авиационна администрация на САЩ.

Някои полети на авиопревозвачите Emirates и Flydubai, прелитащи над Иран рано тази сутрин, направиха внезапни резки завои във въздушното пространство, според маршрутите на полетите, показани на сайта за проследяване Flightradar24.

Атака на Иран: Изстреляха дронове и ракети срещу Израел

Израел каза, че ще отвърне на атаката на Иран, извършена в събота вечерта. В нея участваха стотици дронове и ракети, изстреляни за отмъщение след предполагаем израелски удар срещу нейния посолски комплекс в Сирия. Повечето от иранските дронове и ракети бяха свалени, преди да достигнат израелска територия.

Анализатори и наблюдатели изразяват опасения относно рисковете войната между Израел и Газа да се разпространи в останалата част от региона.

Иран съобщи вчера пред на Съвета за сигурност на ООН, че Израел „трябва да бъде принуден да спре всякакви по-нататъшни авантюристични военни действия срещу нашите интереси“, а генералният секретар на ООН предупреди, че Близкият изток е в „момент на максимална опасност“.

Цените на петрола скочиха след съобщенията за израелския удар.

Фючърсите на суровия сорт Брент се повишиха с 2% до 88,86 долара за барел. Доларът поскъпна като цяло, златото се повиши с 1%, а фючърсите на S&P 500 спаднаха с 1 процент.

Нападението на Израел над Газа започна, след като палестинската ислямистка групировка „Хамас“ нападна Израел на 7 октомври и уби 1200 души според
израелските данни. Военната офанзива на Израел отне живота на повече от 33 000 палестинци в Газа, според местното министерство на здравеопазването.

Подкрепяните от Иран групировки обявиха подкрепа за палестинците и започнаха атаки от Ливан, Йемен и Ирак.

Източник – https://dariknews.bg/novini/sviat/otveten-udar-izrael-atakuva-iran-2381346