Архив на категория: Здраве

Плодовете в по-големи количества не са безобидни за теглото и диабета

От тях не се пълнее, ако се консумират за лека закуска сутрин или след спортни занимания

Напълно безобидни ли са плодовете за диабета и килограмите, е един от най-често задаваните въпроси от пациенти и познати на ендокринолога във верига болници "Медлайн"-"Централ Хоспитал" д-р Ваня Александрова.
"И децата знаят, че "Зеленчуци, който не яде,
От тях не се пълнее, ако се консумират за лека закуска сутрин или след спортни занимания Напълно безобидни ли са плодовете за диабета и килограмите, е един от най-често задаваните въпроси от пациенти и познати на ендокринолога във верига болници "Медлайн"-"Централ Хоспитал" д-р Ваня Александрова. "И децата знаят, че "Зеленчуци, който не яде,

Спешни медици обвиниха здравното министерство в лобизъм

Предвижда се ЦСМП-София да обучава всички доктори от линейките


Новата наредба на здравното министерство, която принуждава лекарите от линейките да се обучават единствено в столичния център за бърза помощ, разгневи спешните медици. Те определиха текста като лобистки и предупредиха, че ако бъдат приети промените,
Предвижда се ЦСМП-София да обучава всички доктори от линейките Новата наредба на здравното министерство, която принуждава лекарите от линейките да се обучават единствено в столичния център за бърза помощ, разгневи спешните медици. Те определиха текста като лобистки и предупредиха, че ако бъдат приети промените,

Персонализирано генетично изследване за рак в Александровска болница

Мутациите, които могат да бъдат наследствени, се откриват чрез персонализиран ДНК анализ, достъпен вече и в УМБАЛ „Александровска”.
Материалите (парафиново блокче с туморната тъкан или венозна кръв) се изпращат в сертифицирана немска лаборатория за определяне на структурата на ДНК (секвениране) и последващ биоинформатичен анализ.
Мутациите, които могат да бъдат наследствени, се откриват чрез персонализиран ДНК анализ, достъпен вече и в УМБАЛ „Александровска”. Материалите (парафиново блокче с туморната тъкан или венозна кръв) се изпращат в сертифицирана немска лаборатория за определяне на структурата на ДНК (секвениране) и последващ биоинформатичен анализ.

Без втора имунизация за жълта треска

Изискването за повторна имунизация срещу жълта треска при пътуване в рискови държави отпада. Това реши кабинетът по време на редовното си заседание в сряда. Промените в наредбата за граничен здравен контрол се предприемат по препоръки на Световната здравна организация.
За да пътувате в чужбина, вече ще е достатъчно едно ваксиниране,
Изискването за повторна имунизация срещу жълта треска при пътуване в рискови държави отпада. Това реши кабинетът по време на редовното си заседание в сряда. Промените в наредбата за граничен здравен контрол се предприемат по препоръки на Световната здравна организация. За да пътувате в чужбина, вече ще е достатъчно едно ваксиниране,

Нов сайт информира за диагностика и лечение на рака на гърдата

Новият сайт raknagurdata.com вече предоставя информация за диагностиката и лечението на рака на гърдата, каза пред БНР мамологът доц. Евгений Василев. Сайтът е продължение на традиционната вече кампания за рак на гърдата , която Първа АГ болница "Света София" провежда четвърта година. За да достигне до повече хора, е създадена и фейсбук страница.
Новият сайт raknagurdata.com вече предоставя информация за диагностиката и лечението на рака на гърдата, каза пред БНР мамологът доц. Евгений Василев. Сайтът е продължение на традиционната вече кампания за рак на гърдата , която Първа АГ болница "Света София" провежда четвърта година. За да достигне до повече хора, е създадена и фейсбук страница.

17 бебета с еднакъв стомашен вирус приети в болница в Пазарджик

Общо 17 деца на възраст от 0 до 3 години са настанени в Първо детско отделение на Областната болница в Пазарджик с диагноза ентероколит (стомашно-чревно разстройство), съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Елена Василева, завеждащ Детското отделение на здравното заведение.
Малките пациенти са постъпили само за последните четири дни.
Общо 17 деца на възраст от 0 до 3 години са настанени в Първо детско отделение на Областната болница в Пазарджик с диагноза ентероколит (стомашно-чревно разстройство), съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Елена Василева, завеждащ Детското отделение на здравното заведение. Малките пациенти са постъпили само за последните четири дни.

С летните жеги и лошата хигиена идва сезонът на вирусите

"Сезонът на високите температури и жегите е много благоприятен за взривове от вирусни инфекции, които народът нарича летен грип." Това каза вирусологът академик Ангел Гълъбов за БГНЕС.
Той обясни, че всъщност това не е грип, чиито вирусоносител е активен през студените сезони и освен това, за разлика от ентеровирусите,
"Сезонът на високите температури и жегите е много благоприятен за взривове от вирусни инфекции, които народът нарича летен грип." Това каза вирусологът академик Ангел Гълъбов за БГНЕС. Той обясни, че всъщност това не е грип, чиито вирусоносител е активен през студените сезони и освен това, за разлика от ентеровирусите,

Българи разработват лек срещу летните вируси

Българи разработват комбиниран препарат срещу ентеровирусите, които циркулират през лятото и ни разболяват. Екипът учени е под ръководството на академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология при БАН.
Ентеровирусите, неправилно определяни като летен грип, са над 120 вида и в някои случаи водят до тежки усложнения.
Българи разработват комбиниран препарат срещу ентеровирусите, които циркулират през лятото и ни разболяват. Екипът учени е под ръководството на академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология при БАН. Ентеровирусите, неправилно определяни като летен грип, са над 120 вида и в някои случаи водят до тежки усложнения.

Болницата в Търново по принуда се превръща в приют за несретници

Заради липсата на хигиена медиците къпят клошарите, носят дрехи от къщи, дори събират пари, за да ги върнат по родните им места

Областната болница във Велико Търново по принуда се превръща в приют за гаврошовци. През миналата година докторите са се грижили за общо 144 здравно неосигурени лица, като 70 от тях са били бездомници.
Заради липсата на хигиена медиците къпят клошарите, носят дрехи от къщи, дори събират пари, за да ги върнат по родните им места Областната болница във Велико Търново по принуда се превръща в приют за гаврошовци. През миналата година докторите са се грижили за общо 144 здравно неосигурени лица, като 70 от тях са били бездомници.

Пикът на летните вируси се очаква в края на месеца

"Обикновено края на този месец, началото на септември, се достигат най-високите стойности на летни вирусни заболявания. Подем има и то се забелязва без човек да е специалист и да познава статистиката." Това пред „Фокус” главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Според него огромната част заболявания преминават изключително леко и много малко
"Обикновено края на този месец, началото на септември, се достигат най-високите стойности на летни вирусни заболявания. Подем има и то се забелязва без човек да е специалист и да познава статистиката." Това пред „Фокус” главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него огромната част заболявания преминават изключително леко и много малко

Ромска организация показа как може да се увеличи броят на здравноосигурените

Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" със седалище Велико Търново показа как може да се увеличи броят на здравноосигурените лица.
Седем месеца след като възстановиха здравно осигурителния си статус, десет роми от община Павликени продължават да го поддържат, като плащат своите месечни здравни осигуровки.
Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" със седалище Велико Търново показа как може да се увеличи броят на здравноосигурените лица. Седем месеца след като възстановиха здравно осигурителния си статус, десет роми от община Павликени продължават да го поддържат, като плащат своите месечни здравни осигуровки.

Зика може да се адаптира към родните комари

Съществува възможност вирусът зика да се адаптира към комарите, които се намират по нашите географски ширини. Това обясни пред „Труд“ акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН и професор по вирусология. Той обаче отбеляза, че към момента няма доказателства, че това ще се случи, и напомни,
Съществува възможност вирусът зика да се адаптира към комарите, които се намират по нашите географски ширини. Това обясни пред „Труд“ акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН и професор по вирусология. Той обаче отбеляза, че към момента няма доказателства, че това ще се случи, и напомни,

Близо 700 хил. българи боледували по документи

Рекорден брой българи са отсъствали от работа по болест през първото тримесечие на 2016 г., показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). От около 2,5 млн. души, работещи на договор, 667 986 са получили обезщетение за болест в рекорден размер от над 112 млн. лв. общо, или средно по 167 лв. на човек.
Рекорден брой българи са отсъствали от работа по болест през първото тримесечие на 2016 г., показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). От около 2,5 млн. души, работещи на договор, 667 986 са получили обезщетение за болест в рекорден размер от над 112 млн. лв. общо, или средно по 167 лв. на човек.

Децата са най-застрашени от вирусни инфекции по морето

Когато сме с деца на море, е добре да избягваме места, където се събират много хора. Това посъветва специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров.
Екзотични вируси през този сезон няма, като цяло лятото е далеч по-малко рисков сезон в сравнение с есенно-зимния, каза още доц. Мангъров в студиото на БНТ.
Когато сме с деца на море, е добре да избягваме места, където се събират много хора. Това посъветва специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров. Екзотични вируси през този сезон няма, като цяло лятото е далеч по-малко рисков сезон в сравнение с есенно-зимния, каза още доц. Мангъров в студиото на БНТ.

Москов трае за риска от зика на олимпиадата

Без отговор остана депутатско запитване към здравния министър Петър Москов относно опасността от разпространение на зика в България. В разгара на лятото и на увеличаващия се трафик на големи групи хора заради олимпийските игри в Бразилия, където бушува опасният вирус, Москов замълча. Въпреки че отчет той трябва да даде в рамките на две седмици
Без отговор остана депутатско запитване към здравния министър Петър Москов относно опасността от разпространение на зика в България. В разгара на лятото и на увеличаващия се трафик на големи групи хора заради олимпийските игри в Бразилия, където бушува опасният вирус, Москов замълча. Въпреки че отчет той трябва да даде в рамките на две седмици

Спасиха зрението на пловдивчанин чрез присаждане на стволови клетки

Очни лекари от МБАЛ "Централ Хоспитал" в Пловдив присадиха стволови клетки в окото на 52-годишния жител на града под тепетата Динко Диманов и по този начин го спасиха от ослепяване.
През последния уикенд мъжът потърсил лекарска помощ в спешния кабинет на болницата, където споделил, че няколко дни по-рано по време на работа в сладкарски цех нещо му
Очни лекари от МБАЛ "Централ Хоспитал" в Пловдив присадиха стволови клетки в окото на 52-годишния жител на града под тепетата Динко Диманов и по този начин го спасиха от ослепяване. През последния уикенд мъжът потърсил лекарска помощ в спешния кабинет на болницата, където споделил, че няколко дни по-рано по време на работа в сладкарски цех нещо му

Два закона и десет наредби на Москов са дадени на съд

Два закона и десет наредби на здравното министерство под ръководството на Петър Москов са дадени на съд. Това става ясно от писмен отговор на министъра от парламентарния контрол на въпрос на депутата от БСП д-р Емил Райнов.
Москов подчертава, че от 98 подзаконови нормативни актове, издадени от началото на мандата му като министър,
Два закона и десет наредби на здравното министерство под ръководството на Петър Москов са дадени на съд. Това става ясно от писмен отговор на министъра от парламентарния контрол на въпрос на депутата от БСП д-р Емил Райнов. Москов подчертава, че от 98 подзаконови нормативни актове, издадени от началото на мандата му като министър,

Как да попълним минералните дефицити на тялото

При боледуване, диети, стрес имаме нужда от повече минерали за нормалното функциониране на организма
Всички болести, без изключение, започват от „разболяване” на клетките на тялото. Те изпадат в дисбаланс по различни причини - интоксикация, неправилно хранене, деминерализация. Потребността ни от минерални соли нараства при стрес, интензивна работа,
При боледуване, диети, стрес имаме нужда от повече минерали за нормалното функциониране на организма Всички болести, без изключение, започват от „разболяване” на клетките на тялото. Те изпадат в дисбаланс по различни причини - интоксикация, неправилно хранене, деминерализация. Потребността ни от минерални соли нараства при стрес, интензивна работа,

Граждани искат оставката на здравния министър Петър Москов, излизат на протест заради пръстовия отпечатък

Граждани ще поискат оставката на здравния министър Петър Москов на протест срещу въвеждането на пръстови отпечатъци като начин на регистрация на пациентите в болниците.
Системата за идентификация беше въведена експериментално в пет болници миналата седмица.
До края на септември трябва да бъде въведена във всички болници в страната.
Граждани ще поискат оставката на здравния министър Петър Москов на протест срещу въвеждането на пръстови отпечатъци като начин на регистрация на пациентите в болниците. Системата за идентификация беше въведена експериментално в пет болници миналата седмица. До края на септември трябва да бъде въведена във всички болници в страната.

Поликлиника източвала НЗОК


В Плевен беше разкрита схема за източване на Националната здравна каса. Нанесени са щети на държавата за близо 500 000 лв., съобщиха от полицията.
Полицаи са претърсили кабинетите в ДКЦ-1, което общината преди години продала и вече е частна собственост. ”Злоупотребите са чрез създаване и използване на неистински или преправени документи,
В Плевен беше разкрита схема за източване на Националната здравна каса. Нанесени са щети на държавата за близо 500 000 лв., съобщиха от полицията. Полицаи са претърсили кабинетите в ДКЦ-1, което общината преди години продала и вече е частна собственост. ”Злоупотребите са чрез създаване и използване на неистински или преправени документи,