САМО В ПИК И „РЕТРО“! Таки и Маргините във война за 10 млн. евро – групировките преразпределят пазари в политическия хаос

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Таки и Маргините във война за 10 млн. евро - групировките преразпределят пазари в политическия хаос

Нова война между някогашните герои на подземния свят, които успяха да оцелеят, за да харчат съмнителните си милиони, се води от два месеца насам в ъндърграунда, разкриват разследващи. Причината са политическите промени и фактът, че в страната има хаос в управлението. Мафиотските босове веднага се възползвали от несигурната ситуация и започнало ново преразпределение на пазарите, сочат анализи на агентите. 


Най-силните в момента босове – Христофорос Аманатидис-Таки, Евелин Банев-Брендо, братя Галеви, братя Маргини, Златомир Иванов-Баретата и Кирил Киров-Японеца, развалили близо двегодишното привидно примирие и се опитвали да завземат нови територии.


Само тези 9-има топбосове от ъндърграунда успяха да оцелеят от създаването на мутренските групировки в България до днес. Стотици техни „колеги” нямаха този късмет. Хората, от които цяла България трепереше и бяха недосегаеми за МВР, съд и прокуратура, не са скъсали с престъпното си минало, но вече не са и буйните момчета от 90-те години на миналия век. Те притежават милиони, живеят в палати, карат лъскави коли, спят със скъпи жени и пият питиета на възрастта на любовниците им. Но и живеят в страх дали ще се събудят през утрешния ден, или пък няма да се озоват в затвора.
Затова повечето от тях избягаха от България и живеят като царе в клетки в екзотични държави, но това съвсем не означава, че са зарязали бизнесите си у нас.


Дубай е мястото, което е приютило трима от най-емблематичните бандити в последните години. Това са Христофорос Аманатидис-Таки, Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като братя Галеви.
Соченият за наркокрал №1 на страната Таки притежава имот за над 5 милиона евро в Дубай. Баровското имение се намира на изкуствения остров Джумейра в емирството, който е най-престижният баровски квартал в Дубай. Освен петзвездни хотели в Джумейра са построени и стотици луксозни имения само за милионери. Именно в едно от тях живеят Таки и приятелката му Боряна Шехтова. Манекенката е приютила в емирството и семейството на своята близначка Анна Шехтова. Боряна се страхува за сигурността на Анна и двете си племеннички в България. Затова уредила цялата фамилия да се премести в Дубай и въпреки че мъжът й вече не е преследван от родните власти, те остават да живеят там, а тя едва два пъти годишно се прибира в родината.

Според източници на „Ретро” Таки и семейството му обитават същински палат, превърнат в златна клетка. Многобройната охрана се грижи за сигурността на боса, който според бегли изчисления на разследващи притежава над 120 млн. долара и върти сериозен бизнес не само в сивата част, но и в строителството и хотелиерството, наследен от ВИС.

Съседи на Аманатидис пък били скандалният бивш митнически бос Румен Божинов-Цайса, който наскоро беше арестуван и екстрадиран в Австрия заради измами, и контрабандният бос Иван Танев-Универсалния. Той е авер на шефката на бандата „Универсалните” Мила Георгиева, която в началото на годината беше арестувана от ДАНС и обвинена в поръчкови убийства. Танев е и официално издирван от Интерпол по искане на родното МВР. Именно връзката на Таки с него е причина за новата война в ъндърграунда, след като станало ясно, че той го закриля. Причината е, че Универсалния отмъкнал сериозна сума от босовете на СИК Красимир и Николай Маринови и те обявили награда за главата му.

Данъчният аферист е измамил с близо 10 милиона евро босовете на СИК, разкриха столични мафиоти, които разследват финансови престъпления. Това е станало в периода 2008-2012 г., когато Танев бе човекът, отговарящ за схемите с ДДС на Маргините, но после ги предал.
Вместо да отчита коректно сумите към босовете, Универсалния е отклонявал парични потоци към банкова сметка, регистрирана на фирма в Дубай, която според запознати била контролирана от структурата на Таки. За 4 години той успял да открадне 10 милиона евро. Маринови се досетили едва след като ГДБОП разби бандата на Танев в началото на декември 2012-а при операция „Коледно прочистване”. Тогава службите удариха картел за ДДС от сделки с месо, храни и захар, който е действал безпроблемно през предходните 4 години.

Заради скандалната кражба Маргините, които живеят в Испания, се подготвяли за нова война с представителите на ВИС – Таки и хората, които закрилял, като Универсалния и братя Галеви.
В Дубай живеят и дупнишките мафиоти Ангел Христов и Пламен Галев. Те избягаха от България в началото на май 2012 г., след като Върховният касационен съд окончателно осъди гангстерите на по 5 години затвор за сформиране и участие в престъпна банда за рекет и изнудване. Издирваните в цял свят от Интерпол Галеви пък живеели в строго охраняван бункер около границата с Абу Даби.
Той се намирал под баровската им къща и двамата гангстери нощуват задължително само там, тъй като се страхували за живота си заради слуховете, че ги дебнат наемни убийци. Заради трудния си начин на живот обаче двамата почти не успявали да въртят бизнес и авоарите им сериозно намалели. Според слухове в ъндърграунда състоянието им за 4 години се стопило от 70 млн. долара на едва 30 и разчитали единствено на Таки да им осигурява сделки, с които да вкарват свежи пари в оборот.
Двамата били притеснени от евентуална нова война с представителите на СИК и дори обмисляли да се изнесат от Дубай, за да не бъдат замесени в битката между Таки и Маргините.
Основателите на СИК – братята Красимир и Николай Маринови, също не живеят в България. За разлика обаче от колегите си Таки и Галеви, сикаджиите не са издирвани от Интерпол, а емиграцията им е доброволно решение. Братята Маргини решили да скъсат с българската действителност, след като осъзнали реалния факт, че вече не са голям фактор нито в легалния, нито в нелегалния бизнес и вече притежавали 18 млн. долара.

Маргините живеели и развивали бизнес на Иберийския полуостров заради перфектно познатата им обстановка там и милионите инвестиции, които са направили в чуждата страна. Те разполагали с внушителна резиденция в испанския курортен град Марбея, разкриват българи, живеещи в Испания. Баровското имение на брега на Средиземно море струвало близо 4 млн. евро.
Според запознати те също трудно се оправяли с бизнеса от разстояние и отстъпили почти всички родни пазари именно на най-големия си враг Таки. Именно за това била това лято и стрелбата на Слънчев бряг, при която пострада Димитър Желязков-Митьо Очите. Той е наместникът на Аманатидис на Южното Черноморие и главен виновник СИК да отстъпи всички доходни схеми за печелене на пари край плажа.

Само това лято той и шефът му направили почти 4 милиона лева инвестиции на морето. В резултат на сделките босът на легендарната наркобанда на Чуковете се сдобива с девет декара терени на метри от плажа в Несебър. По план върху тях трябва да бъде издигнат огромен затворен комплекс с вили и апартаменти.

Впечатляващата сума е платена от дъщерно дружество на близката до Таки "Новита Холдинг Груп". Офисът й е в т.нар. колумбийско посолство на столичния бул. "Пушкин". На същия адрес е и кооперацията, в която Таки живееше, преди да духне от България.
Парцелите в Несебър не са първата легална инвестиция на Таки по морето. След екзекуцията на Георги Илиев Аманатидис наследи голяма част от бизнеса на ВИС 2 в Слънчев бряг. В негово владение минаха десетки барове, дискотеки и хотели в курорта.

Повечето от тях са собственост на две фирми - "Еврофинанс фактор" и "Интертур", в която е съдружник с разстреляния наскоро Веселин Стоименов - Весо Дебелия.
Дружествата ежегодно отчитат милиони левове печалби. За "Новита Холдинг Груп" пък остава бизнесът в София. Дружеството притежава множество магазини и паркинги, купени на безценица от Столичната община в миналото.

Още интересни истории, коментари и интервюта вижте само на Retro.bg!