ИЗВЪНРЕДНО! Влизаме ли в спирала на поголовен скок на цените? Енергийни експерти с горещи отговори за цената на парното и тока

ИЗВЪНРЕДНО! Влизаме ли в спирала на поголовен скок на цените? Енергийни експерти с горещи отговори за цената на парното и тока

Логиката да поскъпне газът е действащата формула, която фигурира в договора с "Газпром". Ние искахме да се промени тази формула. Това заяви пред Би Ти Ви бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Той сподели, че не вярва прокуратурата да успее с опитите си да попречи на шоковото 30-процентово поскъпване на газа, което беше оповестено преди няколко месеца. "Аз сега идвам от прокуратурата. Не вярвам нещо да направят. Хората казват: Отиваш в прокуратурата, значи ще те лигавят", сподели Трайков.

По думите му ударът с парите за Българите ще дойде от възобновеното желание да се строи АЕЦ "Белене".

В предаването взе участие и енергийният експерт Христо Казанджиев. "Проблемът идва от сключения договор за доставка на природния газ. Има шансове и възможности за предоговаряне на формулата. Нашите експерти трябва да се подготвят добре и да поканят "Газпром" на преговори за предоговаряне", коментира той.

"Ние сме единствената страна в Европа, която прие предоговаряне на цените в договора с "Газпром", за да се откаже едни много приемливи цени. Ние сами се набутахме с тези цени", обяви Казанджиев.

Според него в следващата една година цената за природния газ ще се запази в този диапазон и няма да поскъпва.

Друго мнение изрази Иван Дреновички, бивш изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". "Договорът, който България подписа през 2012 година с "Газпром", напълно облагодетелства страната ни. Ние купуваме газ на най-ниски цени, които сега няма как да бъдат договорени. България купува газ на най-ниската цена в цяла Европа", сподели той.

"Парадоксално е, че страната ни, която не добива много големи количества газ, го изнася. Изнасяме газ дори за Румъния", каза още Дреновички и добави: "Не мога да разбера защо "Газпром" се разглежда като нещо лошо."

"Предстои ни ново увеличение на природния газ и това са реалности. В момента се намираме на прага на исторически ниски цени на газа. През 2018 година може да предоговорим с "Газпром" както количествата, които доставяме, така и цените", обясни Иван Дреновички.

ИАЛ: Спирането на 62 лекарства с валсаран е превантивно

Действията по спирането на 62 лекарства са превантивни. Това каза Мери Пейчева, директор на Дирекция „Правни, административно-финансови дейности и управление на качеството“ в Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ), на брифинг във връзка с изтеглените лекарства за високо кръвно и сърдечна недостатъчност. Това предаде „Фокус“. „Агенцията по лекарствата предприе тези действия на базата на получен сигнал по системата за бързо уведомяване от Европейската агенция по л

text

София посрещна половин милион туристи по време на европредседателството

Над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата. „Българското председателство на Съвета на ЕС беше послание за приоритети и каузи, които са важни за развитието на България, региона и цяла Европа. Мисля, че оценките са ясни и до голяма степен това се дължи на г-жа Павлова и екипа ѝ. София посрещна редица събит

text