ИЗВЪНРЕДНО! Влизаме ли в спирала на поголовен скок на цените? Енергийни експерти с горещи отговори за цената на парното и тока

ИЗВЪНРЕДНО! Влизаме ли в спирала на поголовен скок на цените? Енергийни експерти с горещи отговори за цената на парното и тока

Логиката да поскъпне газът е действащата формула, която фигурира в договора с "Газпром". Ние искахме да се промени тази формула. Това заяви пред Би Ти Ви бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Той сподели, че не вярва прокуратурата да успее с опитите си да попречи на шоковото 30-процентово поскъпване на газа, което беше оповестено преди няколко месеца. "Аз сега идвам от прокуратурата. Не вярвам нещо да направят. Хората казват: Отиваш в прокуратурата, значи ще те лигавят", сподели Трайков.

По думите му ударът с парите за Българите ще дойде от възобновеното желание да се строи АЕЦ "Белене".

В предаването взе участие и енергийният експерт Христо Казанджиев. "Проблемът идва от сключения договор за доставка на природния газ. Има шансове и възможности за предоговаряне на формулата. Нашите експерти трябва да се подготвят добре и да поканят "Газпром" на преговори за предоговаряне", коментира той.

"Ние сме единствената страна в Европа, която прие предоговаряне на цените в договора с "Газпром", за да се откаже едни много приемливи цени. Ние сами се набутахме с тези цени", обяви Казанджиев.

Според него в следващата една година цената за природния газ ще се запази в този диапазон и няма да поскъпва.

Друго мнение изрази Иван Дреновички, бивш изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". "Договорът, който България подписа през 2012 година с "Газпром", напълно облагодетелства страната ни. Ние купуваме газ на най-ниски цени, които сега няма как да бъдат договорени. България купува газ на най-ниската цена в цяла Европа", сподели той.

"Парадоксално е, че страната ни, която не добива много големи количества газ, го изнася. Изнасяме газ дори за Румъния", каза още Дреновички и добави: "Не мога да разбера защо "Газпром" се разглежда като нещо лошо."

"Предстои ни ново увеличение на природния газ и това са реалности. В момента се намираме на прага на исторически ниски цени на газа. През 2018 година може да предоговорим с "Газпром" както количествата, които доставяме, така и цените", обясни Иван Дреновички.