Сутрешната жажда вещае болести

Сутрешната жажда вещае болести

Ако се събуждате сутрин от ужасна жажда и при това предната вечер не сте прекалили с алкохола, това състояние може да говори за някои важни неща. В това число и за проблеми с вашето здраве, които задължително следва да се отчитат. По време на сън вие губите известно количество течност, осъществявайки процеса на дишане, но тези загуби са толкова малки, че не оказват никакво влияние върху здравето. Но в някои случаи вашият организъм може да се обезводнява твърде силно. Така става, когато човек хърка, диша през носа или изпитва пристъп на сънна апнея.

Потенето по време на сън може да бъде резултат както от прегряване, така и от по-сериозни проблеми, например инфекция. Ето защо, ако още от ранна сутрин страдате от жажда, а вашите чаршафи са влажни от пот, трябва да се обърнете към лекар, за да се установи причината за нощното изпотяване. Сигурно се чувствате доста комфортно, когато влизате след душа в топлата спалня и лягате да спите. Но най-вероятно високата температура ще стане причина за обезводняване на вашия организъм. Освен това доказано е, че качеството на съня е много по-високо, когато в спалнята се поддържа прохладна температура. Ето защо, вместо да затваряте всички прозорци и да „надувате” радиаторите, проветрете помещението за 15 минути.

Проблеми с изработката на хормона естроген също водят до това, че събуждайки се сутрин, вие ще изпитвате много силна жажда. Това се обяснява с факта, че естрогенът участва непосредствено в задържането на вода в организма. Някои препарати също повишават риска от обезводняване през нощта. Към тях се отнасят антидепресантите. Ако изпитвате сутрешна жажда, обърнете се към своя лекар, може би той ще ви подбере други лекарства, чиято употреба няма да има странични ефекти.

Пуснаха бърз тест за грип

Пуснаха бърз тест за грип

Болниците се състезават с лабораториите и пуснаха бързи тестове за грип. Епидемията вече обхваща почти цялата страна. Броят на заразените надхвърля 150 000.

На този фон интересът към изследванията за наличие на щамове е огромен. Лечебните заведения също започнаха да предлагат платени бързи тестове. Те хващат заразата за броени минути, но не се поемат от Здравната каса и се заплащат от пациентите. Затова няма твърда цена. В различните градове изследването варира между 10 и 30 лв.  

Как да разпознаем усложненията на грипа

Как да разпознаем усложненията на грипа

Грипната епидемия у нас е вече в разгара си, а първите два смъртни случая вследствие на усложнения от вируса са регистрирани в Пловдив. В момента върлуват двата щама – „Мичиган“ и „Калифорния“, но според лекарите са еднакво опасни и при неправилно лечение усложненията са неизбежни.

Независимо от разнообразието на зооепитети, типове и щамове грипът ни посещава всяка зима. Но да му се даде точна характеристика, е трудно.
Какви са първите признаци на тежко заболяване? Когато температурата на тялото е висока продължително време и почти не се повлиява от лекарства и компреси, е най-ранният сигнал. За кратко може да спадне, но скоро отново се повишава, а болният е ту в трескава възбуда, ту обратно – в апатия. Нетърпимо главоболие, което може да се дължи не само на високата температура, но и на започнало мозъчно възпаление.

Много характерен симптом в този случай е силната непоносимост към светлината. Друг сигнал за наличието на опасна инфекция е, когато болният буквално не може да стане от леглото заради слабост в мускулите и ставите, която успешно се конкурира с главоболието, или когато дишането е учестено. Всеки един от тези симптоми е признак, че имунната система вече изнемогва и не бива да отлагате търсенето на лекарска помощ. Ако не бъдат взети адекватни мерки, вирусът започва да поразява вътрешните органи. Първите му мишени са белите дробове, сърцето, главният мозък и бъбреците. Но това не е единствената опасност.

Тъй като имунната система е изтощена, патогенните микроорганизми, които живеят в тялото, се възползват от ситуацията и предизвикват бактериални усложнения. С други думи, през първите дни на заболяването са възможни вирусни усложнения – бронхит, пневмония, миокардит (възпаление на сърдечния мускул), еднокардит, енцефалит (възпаление на мозъчната тъкан), менинфит, нефтит и бъбречна недостатъчност. Те са и най-опасни, защото се развиват бързо и засягат най-важните органи в тялото. Затова, ако карате грипа нетипично тежко, не отлагайте с дни търсенето на лекарска помощ.

Бактериалните усложнения обикновено се проявяват на по-късен етап – 5-7 дни след началото на заболяването. Това най-често са ангина, синузит, отит, бактериална пневмония. Затова твърде продължителното боледуване, дори и в по-лека форма, също не бива да се подценява. 
 

Жените със 130 лв. по-ниска пенсия от мъжете

Жените със 130 лв. по-ниска пенсия от мъжете

Жените взимат средно със 130 лв. по-ниска пенсия от мъжете. Средно по 410 лв. са парите за старини, които получават мъжете, докато при жените сумата е 279,11 лв., показва онлайн справка в Националния осигурителен институт. Така разликата между силния и нежния пол вече е 130 лв., като от септември 2018 г. до януари тази година тя се е задълбочила с 29 лв.

Най-малко получават пенсионерките в Кърджали – средно по 230 лв. на месец, а най-много в София – по 345 лв.

Причината за разликата в парите за старини между мъжете и жените се дължи на по-високите заплати, които взима силният пол, както и по-късната възраст, на която се пенсионират. През настоящата година дамите ще могат да излязат в заслужена почивка на 61 г. и 4 месеца, докато мъжете ще трябва да изчакат до 64 г. и 2 м.