60 капки прополис стопират грипа

60 капки прополис стопират грипа

В меда се съдържат над 70 полезни вещества и витамини, които го правят изключително ценен – ненапразно е известен и като „нектара на боговете“. Той е много полезен при простуда и настинки, защото е богат на витамини, повишава имунната защита и се бори срещу бактериите, обясняват лекарите. Това е единствената храна, която няма нужда да се съхранява при специални условия, независимо за какъв период и колко продължително време става дума. Причината е, че „вътре“ не могат да се развиват и оцелеят никакви микроорганизми.

През зимата медът е задължителна съставка за всеки чай, но е важно да спазваме едно много важно правило. Освен меда изключително лечебен е и прополисът. Това е вещество в тъмнозелен цвят, почти черен, и представлява смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията. Прополисът съдържа витамини, етерични масла, микроелементи и белтъчини. Известно е, че това вещество се използва от пчелите, за да покриват и „укрепват“ стените на кошера. За лечебни цели се прилага спиртен извлек (най-често 30%) на прополиса, който е известен като клеева тинктура. Това е и сред най-популярните методи, които се ползват при профилактика на простуда и грип. При деца се препоръчва по една капка за всяка годинка.

Например за 4-годишно дете дозата е 4 капки на ден, разтворени в малко сок, мляко, вода или чай. При вече настъпил дихателен проблем дозата се увеличава два-три пъти, уточняват лекарите. При възрастни могат да се прилагат 30-40 капки от клеевата тинктура на ден. За големите хора спиртният извлек също може да се разреди с малко вода или мляко. Сместа се приема 1-2 часа преди ядене. Ако вече сте покосени от грипа, дозата трябва да се увеличи двойно, за да може да има ефект, добавят специалисти. Това ще рече – около 60-70 капки дневно. Когато се сложат няколко капки от клеевата тинктура в запарка от лайка пък, тя може да се използва и за гаргара. Това помага при проблеми с носоглътката или зачервено гърло.
 
 

Безплатна медсестра в дома на всеки пенсионер

Безплатна медсестра в дома на всеки пенсионер

Медицински сестри и помощници ще обгрижват по два часа всеки ден възрастните и самотни, както и болните хора в пенсионна възраст. Това предвижда нова програма за социален патронаж. Тя е на Министерството на труда и социалната политика и насочена към улесняването на бита и всекидневието на възрастните хора и на хората с увреждания.

Социалният патронаж е насочен към всички общини в България. Идеята е хората, които са в затруднение, да имат достъп до здравеопазване. Предвижда се всеки ден, до два часа, при тях да са на разположение медицинско лице или домашна помощница, които да им помагат в покупката на лекарствата, да им измерват кръвното налягане и да им оказват долекарска помощ при необходимост, както и да им помагат за поддържане на чистотата, пазаруването и готвенето.
 

МВР спипа телефонен измамник в Габрово – прибрал над 150 бона

МВР спипа телефонен измамник в Габрово - прибрал над 150 бона

МВР задържа телефонен измамник в Габрово. Активните оперативни действия били предприети в рамките на образувани досъдебни производства във връзка със сигнали за 20 телефонни измами, извършени в периода 20 юли 2018 г.– 3 януари 2019 г.

Жертви на престъпленията били жители на Габрово, Севлиево и Трявна, ощетени с общо 107 320 лв., 22 425 евро, 265 щатски долар , 400 турски лири, юбилейни монети.

При проведеното активно разследване криминалистите на ОДМВР-Габрово били подпомогнати с оперативна информация от колегите си в Ловеч. В резултат на професионално планираните действия, в района на Габрово, те задържали 54-годишен местен жител, изпълнявал ролята на куриер в престъпната схема. След престоя му в полицейския арест в рамките на 24 часа, с решение на прокуратурата, на мъжа е наложена мярка „подписка“.

Работата по изясняване и документиране на цялостната престъпна дейност продължава под наблюдението на прокуратурата.

ВНИМАНИЕ! Тровят ни с фалшиви салами

ВНИМАНИЕ! Тровят ни с фалшиви салами

Соеви гранули, колагенов протеин от свински кожи или говежди кости, алгинатна смес вместо сланина, овкусители и нитратна смес - това са съставките на голяма част от саламите, надениците и кренвиршите у нас. Ако има месо, то е от остатъци върху животински кости, които се изстъргват от специална машина. Заедно с тях се изстъргват жили и хрущяли и дори парчета кости, които също могат да пропаднат в салама.

Който яде салам от два лева, яде колаген, казват от Асоциацията на месопреработвателите. Практика в целия свят е да се слагат в колбасите заместители на месото. У нас тя нахлула под западно влияние и затова вносните салами са с повече заместители. Соевите гранули могат да заместят голям процент от истинското месо. Те са под формата на гел, който се разтваря във вода и се бърка от специална машина - кутер. Колагеновият протеин се извлича от животински кожи или кости. Той също е под формата на гел и може да замести 10-15% от месото.

ЧЕРНА СТАТИСТИКА: Броят на болните от рак расте с по 18 млн. годишно

ЧЕРНА СТАТИСТИКА: Броят на болните от рак расте с по 18 млн. годишно

Броят на болните от рак расте, всяка година се очаква нови 18 милиона души по света да развият злокачествено заболяване. Това обявиха експерти по повод 4 февруари – Световния ден за борба с рака.

И в България броят на заболелите се увеличава, каза д-р Стефан Константинов, директор на Специализираната болница по онкология и бивш министър на здравеопазването. Той посочи две причини – съвременният начин на живот и по-високата му продължителност. Когато в населението преобладават възрастните, се вдига честотата и относителният дял на онкозаболяванията.