Не купувайте сирене под 8 лв. килото

Не купувайте сирене под 8 лв. килото

От края на януари всички търговски вериги са длъжни да разграничат ясно на щандовете си имитациите на сирене, кашкавал и мляко. На тяхната опаковка трябва да бъде отбелязано „имитиращ продукт” , а продажбата на сирене в насипно състояние вече не е позволена.

Макар че невинаги цената е гаранция за качество, потребителите са категорични, че сирене под 7,50-8 лв. за килограм почти не става за ядене. Производители на млечни продукти пък казват, че 8,64 лв. трябва да струва минимум килограм, за да е сигурно, че се касае за продукт, направен от мляко, и че са спазени всички изисквания за производството му.

Петролът с нови ценови върхове за 2019 г.

Петролът с нови ценови върхове за 2019 г.

Петролните фючърси нарастват в петък до нови ценови върхове за настоящата година, продължавайки да намират подкрепа от намалените добиви във формата "ОПЕК +" и от надеждите за успешен край на тазседмичните търговски преговори между САЩ и Китай във Вашингтон. Това съобщава БНР. 

Фючърсите на петрола Брент с доставка през април поскъпват с 0,52% към $67,40 за барел, а на американския лек суров петрол - с 0,9% към $57,45 за барел. По-рано през деня и двата водещи типа петролни фючърси достигнаха нови най-високи върхове за годината съответно около 67,68 и около 57,62 долара за барел (най-високи нива от 20 ноември 2018 година). 

Подкрепа за поскъпването на петрола продължава да оказва договореното във формата "ОПЕК +", включващ и Русия, съкращаване на добивите с общо 1,2 млн. барела в сила от началото на годината. Надеждите, че САЩ и Китай са близо до намиране на решение на техните търговски спорове преди крайния срок на 1 март също допринасят за днешния инвеститорски риск-апетит както на фондовите, така и на борсите за суровини. По-късно в петък се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да разговаря в Белия дом с китайския вицепремиер Лю Хъ след края на втората поредна седмица на преговори между двете водещи световни икономики. 

Поскъпване е факт въпреки вчерашни данни на Енергийната информационна администрация (EIA), че складовите запаси на суров петрол в САЩ са нараснали за последната седмица до 15 февруари с 3,67 млн. барела до 454,5 млн. барела. От EIA също така посочиха, че производството на суров петрол в САЩ е достигнало през последната седмица рекордните 12 млн. барела дневно. Това означава, че американските добиви са скочили с почти 2,5 млн. барела на ден спрямо началото на 2018-а година и с 5 млн. барела спрямо 2013-а година. Така САЩ са първата и за сега единствена държава, чийто добиви са достигнали 12 млн. барела на ден. 

Всички това може да компенсира част от позитивния ефект върху петролните цени от намалените от "ОПЕК +" добиви, като според анализ на американската банка Citigroup производството на суров петрол в САЩ може дори да достигне 13 млн. барела дневно към края на настоящата година със осреднен добив в рамките на 2019 от около 12,5 млн. барела на ден. 

Визирайки силното увеличаване на американските добиви, банката Goldman Sachs пък очаква, че доставките на петрол от страна на производителите извън ОПЕК ще нарасне с 1,9 млн. барела на ден през тази година, което да компенсира, при това съществено, договореното от "ОПЕК +" съкращаване на производство с 1,2 млн. барела. 

Според Goldman Sachs това означава, че балансът между търсене и предлагане в световен план ще зависи най-вече от глобалното потреблението, което според банката ще нарасне с до 1,4 млн. барела дневно през 2019 година. Въз основна този анализ Goldman Sachs прогнозира средна цена на петрола Брент между 60 и 65 долара за барел през тази и през следващата година.