ПОЛЕЗНО: Бирата прогонва хроничната кашлица

ПОЛЕЗНО: Бирата прогонва хроничната кашлица

След изкарани грип или настинка кашлицата продължава на мори почти всеки седмици наред. Народен цяр, макар и от по-ново време, е сиропът от бира срещу упоритата хронична кашлица. Той се приготвя от 250 милилитра бира, 100 грама рафинирана захар на едри кристали и един лимон. Цитрусът се настъргва или нарязва на ситни парченца. Съставките се сместват и се варят около половин час, след което се прецеждат.

След като лечебната смес изстине, към нея трябва да добавим две лъжици алкохол, които може да бъдат коняк, ром или мастика. За да има ефект, трябва да приемаме от отварата по една супена лъжица на всеки час. Този лек не е подходящ за деца и бременни. Сиропът от бъз е друго ефективно средство, с което може да прогоним кашлицата. За да си направим отварата, е необходимо да се снабдим с около 30-ина цвята. Изсушен се продава в билковите, както и в някои фармацевтични аптеки. Освен това трябват 2 килограма захар, 3 лимона (смлени) и литър вода.

Цветовете се киснат един ден в литър вода. Получената отвара се прецежда и към нея се добавят захарта и лимонената киселина. Течността се налива в шишета и когато ни връхлети грип, тя е способна да успокои възпалените бронхи. Малиново сладко с чай е универсалният народен лек при настинки в Русия от стари времена. Горещата напитка причинява изпотяване, което трябва да се претърпи на топло под одеялото. Смята се, че едно-две такива изпотявания на ден в продължение на два, максимум три дни прогонват простудата.

За да се постигне ефектът обаче, сладкото наистина трябва да е истинско. То може да се замени със замразени малини, които се слагат в горещия чай. Подобно на малините е лечението със сок или чай от червени боровинки. Напитката се подслажда с мед. Този горски плод има силен противовъзпалителен, диафоретичен и антипиретичен ефект. Класика в безлекарственото лечение на начална настинка е смленият или настърган пресен джинджифил, добавен в горещия чай или горещото мляко.

Пестим по 4 млн. лв. на ден

Пестим по 4 млн. лв. на ден

С по около 4 милиона лева на ден са се увеличавали депозитите на домакинствата и на нетърговските организации, които ги обслужват, през януари. Това става ясно от статистиката на БНБ. Според данните на централната банка депозитите на домакинствата към края на януари вече възлизат на 51,647 млрд. лв.

За един месец сумата се е увеличила със 117 милиона лева. На годишна база – спрямо януари 2018 г., увеличението на депозитите на домакинствата е с 8,5%. За сравнение през декември 2018 г. годишното нарастване беше със 7,7%.

Данните на БНБ сочат още, че депозитите на домакинствата възлизат на 44,7% от брутния вътрешен продукт на страната.