Експерти: Реколтата от череши и кайсии съсипана

Експерти: Реколтата от череши и кайсии съсипана

Огромна част от реколтата от череши, праскови, сливи и кайсии в страната е поразена от слана заради меката и топла зима и рязкото застудяване в края на март – началото на април.

Първоначалните прогнози за загубите са около 70%, съобщи пред БНР производителят на плодове и експерт в овощарството Красимир Кумчев. Още преди 10 дни той алармира, че положението с измръзването и осланяването на овощните градини е бедствено. "Възможно е този процент, ако от тук насетне няма осланяване, да се коригира малко надолу. При всички случаи обаче щетите ще бъдат над 50%, което си е един провал за плодовата реколта тази година, специално за костилковите овощни видове. При семковите, поради това, че цъфтят по-късно, засега увреждане и осланяване няма".

„Никога една лоша реколта и една висока цена на плодове или зеленчуци не може да компенсира загубите на стопаните", категоричен е той.
 

Защо смяната на ставите е опасна

Защо смяната на ставите е опасна

Известно е, че не по-малко от 15% от операциите за замяна на стави не носят облекчение на пациентите. Още в първата година след операцията хората започват да изпитват постоянни болки, а в продължение на 10-15 години протича пълна деградация на костта и разклащане на ендопротезата. В този случай се налага нова сложна операция – ревизионно ендопротезиране със замяна на импланта и възстановяване на изгубената костна маса. Не е тайна също, че основният провокиращ фактор – това са микрочастиците, освобождавани от протезите.

Смята се, че именно те допринасят за възпалението, водейки до болки, изчезване на костната тъкан, отслабване на импланта и в крайна сметка до невъзможност за закрепването му към костта. Но досега конкретните механизми на този процес не били ясни.

Отговорът открили учени от университета „Рутгърс” и той се оказал драматичен. На борба с освободените от протезата микрочастици се надигат макрофагите. Те смело се справят с нашествениците, поглъщайки ги, както се полага. Само че те не са в състояние да асимилират този неорганичен материал и той тихичко дреме в клетъчните недра. Рано или късно тези макрофаги загиват и тогава се отделя молекула, която предизвиква още по-силен имунен отговор, отколкото предизвикват първоначално частиците от протезата. Именно тази молекула провокира възпаление, което води до разрушаване на костите и отслабване на имплантите.

На този фон не е изненада, че много специалисти не препоръчват да се бърза с ендопротезирането, например на коленете. Това е доста сериозна операция, която в случай на развитие на следоперационни усложнения обрича пациента на още по-големи мъки и страдания. Независимо от развитието и използването на съвременни технологии в производството на ендопротези, които се стремят максимално да намалят риска от усложнения, това все пак е имплант, който се вгражда в тялото. Много пациенти питат: „Каква е гаранцията?”.

Производителят дава гаранция от 10 до 25 години, но по-важният въпрос е колко време протезата ще „работи”? И как изкуствената става ще функционира след година, две или пет, а това е нещо, което никой не може да прогнозира.

При много пациенти след операция има ограничаване на свиването в колянната става, т.е. ограничаване на нейните функции. Сред ортопедите е широко разпространено мнението, че ендопротезирането е равносилно на вътрешна ампутация на колянната става. И това в известен смисъл е точно така. При ендопротезиране се отстранява голямо количество от собствената костна тъкан, която не се възстановява.
 

Как да спрем пролетните алергии без хапчета

Как да спрем пролетните алергии без хапчета

С настъпване на пролетта алергиите зачестяват. Те възникват, когато имунната ни система реагира остро на контакт с определени субстанции от заобикалящата ни среда. Съществуват множеството алергии - към храни, към лекарства, към фактори от околната среда. Сезонната алергия е генетично заболяване на имунната система. Преди да помислите за лекарства, е особено важно да посрещнете сезона на алергиите със здравословна диета, казват специалистите. Ако алергенът попадне в носната лигавица или бронхите, той причинява алергична хрема или бронхиална астма, а когато направи контакт с кожата, се получават дерматити, обриви, екземи.

Има няколко храни, които облекчават пролетните алергии, без да има нужда да се приемат лекарства. На първо място са ядките. Те са добър избор заради високото съдържание на магнезий и витамин Е. Магнезият облекчава пристъпите на астма, като разтваря бронхите и отпуска дихателните мускули, а витамин Е повишава имунитета и защитава организма от свободните радикали, причиняващи възпаления и увреждане на тъканите.

Изследвания показват, че хората, които редовно консумират ябълки, са подложени на по-малък риск от алергии и астма. Те са богати на кварцитин – флавоноид с противовъзпалителни свойства. Количеството му е най-голямо в кората им. В нея е високо и съдържанието на полифеноли – още един тип антиоксиданти. Мастните киселини омега-3, съдържащи се в морските храни, също имат естествено противовъзпалително действие и повишават имунната защита.

Според д-р Уилям Сиърс, автор на книгата „Ефектът Омега-3”, най-доброто лекарство за сезонните алергии е редовната консумация на риба. Доматите  съдържат голямо количество витамин С, повишават имунитета и облекчават отоците. Съдържат антиоксиданта ликопен. Учени от университета в Тел Авив са установили, че 30 милиграма от него на ден повишават с 45% защитата на организма срещу астматични пристъпи. Патладжаните, краставиците и грахът също са сред препоръчваните зеленчуци. Богати на антиоксиданти са горските плодове, бобовите растения и картофите.

Национален съвет ще спира морбили

Национален съвет ще спира морбили

Новосформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили ще подпомага министъра на здравеопазването за ограничаване на разпространението на заболяването, обясниха от ведомството.

Към момента са съобщени 463 случая на морбили. София-област води със 165 заболели. В Благоевградска няма нови случаи към отчетените до събота 136 деца и възрастни. В  София-град  са 134. По 6-има са инфектираните в Пазарджик и Перник, в Бургас – 5-има, във Велико Търново и Кюстендил – по 4-ма. Засега Ловеч, Монтана и Пловдив влизат в статистиката само с по 1 заболял.

През последната 16-а седмица на 2019 г. най-много случаи са съобщени от София-град - 30 нови болни, основно от периферните квартали. В София-област с шарка са диагностицирани 16 души, а в област Благоевград – 12.

ВНИМАНИЕ! Яйцата водят до преждевременна смърт

ВНИМАНИЕ! Яйцата водят до преждевременна смърт

Полезни или вредни са яйцата - богат източник на протеин, но съдържащи и потенциално вредния холестерол, е тема, която се разисква отдавна. Анализ на данни от шест проучвания, обхванали 30 000 американци, показва, че консумацията на половин допълнително яйце дневно е повишила риска от сърдечносъдови заболявания с 6 процента и от преждевременна смърт с 8 процента за периода на изследването.

Резултатите сочат също, че набавянето чрез храната на допълнителни 300 мг холестерол дневно е свързано със 17 процента по-висок риск от сърдечносъдови заболявания. Въпросното количество обаче е двойно по-голямо от това, което консумира на ден средностатистическият американец. Том Сандърс, диетолог от Кралския колеж в Лондон, обаче отбелязва, че настоящите резултати се различават съществено от тези от мащабно американско изследване от 1999 г., което не установява подобен ефект. Британският специалист смята, че въпросните резултати са валидни само за САЩ, където се консумират повече яйца и месо в сравнение с Европа.

Скорошно китайско проучване дори установи, че холестеролът понижава риска от болести на сърцето. „Яйца в умерено количество? Три или четири седмично? Няма проблем. Това е в съответствие с актуалните хранителни препоръки за Великобритания“, казва Сандърс. Във Франция пък се отхвърля идеята, че човек не трябва да яде повече от две яйца седмично. Според хранителните препоръки за страната продуктът може да се консумира редовно.

Путин очаква със Зеленски да договорят общо гражданство за украинци и руснаци – Свят

Руският президент посъветва новоизбрания си колега да защитава правата на човека, започвайки с грузинците, например с бившия им президент Михаил Саакашвили.

източник : Банкеръ

Вписаха още три варненски забележителности сред „100-те национални туристически обекта“ – Съдби

Аладжа манастир, Римските терми и Парк-музеят "Владислав Варненчик" вече са част от движението "100 национални туристически обекта"

източник : Банкеръ