ШОКИРАЩА СТАТИСТИКА: 1,5 млн. българи болни от затлъстяване

ШОКИРАЩА СТАТИСТИКА: 1,5 млн. българи болни от затлъстяване

По данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) приблизително 1,5 милиона от българите са със свръхнаднормено тегло и страната ни е на едно от водещите места по честота на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС.

Въпреки тенденциите на затлъстяване на населението до момента в България не съществуваше структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай.

Поради високата честота на болестно затлъстяване сред българите, за което вече съществува ефективна профилактика и съвременно лечение, и високото професионално ниво на специалистите в УМБАЛ "Александровска", EASO одобри кандидатурата на болницата за статут на акредитиран Център за лечение на затлъстяването.

Той ще бъде първият в България функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.