СТРАСТИ: Томислав Дончев разпуска с катерене (СНИМКА)

СТРАСТИ: Томислав Дончев разпуска с катерене (СНИМКА)

Вицепремиерът Томислав Дончев използва почивните дни покрай празниците, за да изпусне парата, практикувайки спортно катерене на закрито. Политикът от ГЕРБ посети една от най-новите зали в столицата, която последователите му в социалните мрежи веднага разпознаха и припомниха, че до съвсем скоро са я гледали по телевизията, защото тя бе част от снимачните площадки на сериала на БНТ „Денят на бащата“.

Дончев бе взел необходимите предпазни мерки, но се похвали, че умеел да се катери и без въже, а приятелите му се зачудиха дали не е започнал подготовка за Еверест. Към екстремните снимки, които пусна във „Фейсбук“, той добави и двусмислено послание, което гласи: „Всеки се стреми да се изкачи нагоре. Зависи къде. Един се катери на висок пост и трепери да не падне оттам. А друг се катери на стена... И пак трепери да не падне. Разликата е нищожна. А от това хората са несравнимо различни“.

Заместникът на Бойко Борисов е сред най-големите авантюристи в Министерския съвет. Сред хобитата му са мотоциклетизмът и планинарството и дори лошите метеорологични условия не го спират да им се отдава целогодишно. Негови верни спътници в походите сред природата са половинката му Светлана и тяхното куче – порода немска овчарка.

Съпругата на Дончев също имала опит в катеренето, но то съвсем не е най-адреналиновото влечение на дипломираната политоложка. Полетите с делтапланер и стрелбата с боен пистолет също ѝ доставят удоволствие, макар че преди да хване оръжието за пръв път, била ужасена и стресирана. По-късно се оказало, че имала изключително точен мерник, на който биха завидели дори кадрите на Академията на МВР.

Викат турския посланик във Външно министерство заради изказването му за турския език – Общество и политика

Думите на Хасан Улусой звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение, се казва в позицията на МВнР.

източник : Банкеръ

Създадоха капки за нос против алкохолизъм

Създадоха капки за нос против алкохолизъм

Учени от Националния здравен институт в Бетесда, щата Мериленд, разработиха капки за нос, които могат да бъдат полезни срещу алкохолизма, съобщи в. "Дейли мейл".
 Специалистите са добавили окситоцин към назален спрей. При прилагането му се оказало, че той активира центровете на удоволствието в мозъка и позволява да бъде преодоляна алкохолната зависимост.

 Първоначалните опити били направени с опитни мишки. При тях употребата на спрея значително намалила нуждата им да употребяват алкохол в контролната група.

 Невробиолозите стигнали до извода, че впръскването на хормонален спрей в носната кухина позволява да се контролира синтезът на гама-аминомаслената киселина. Това снижава до нула потребността от редовното поемане на алкохол.

Ако тестовете с мишки се увенчаят с желаните резултати, "капките срещу алкохолизъм" ще могат да бъдат приложени и при хората.

От 90 до 600 лв. за кръв на черно

От 90 до 600 лв. за кръв на черно

Цената на кръвта в София на черно удари 600 лв. за една бележка, ако е от редките АВ и В групи. Тези за групи О и А вървят от 200 до 350-400 лева, установи проверка на „Монитор“ пред два хематологични центъра в столицата - Националния център по хематология и този в Университетската болница „Света Анна“.

Търговците са наясно с нуждите на отделните болници, както и колко милилитра кръв са нужни за дадена операция. За по-голяма убедителност дори споменават и имена на хирурзи от различните софийски болници.

За коремна операция се изискват най-много бележки – 4. През лятото цената им пада почти наполовина, тъй като тогава плановите операции в болниците спират заради горещините, оперират само по спешност и търсенето намалява. Каква цена ще поискат от „купувача“ дилърите на кръв преценяват на място според облеклото и марката на автомобила, с който е дошъл. Ако нуждаещият се е с по-лъскаво возило и марково облекло, се заковава най-високата цена.

Търговията на кръв у нас е забранена.

Бъркаме рака на панкреаса с диабет

Бъркаме рака на панкреаса с диабет

Карциномът на панкреаса е четвъртият най-смъртоносен рак при мъжете и жените. Той е труден за диагностициране и лечение, а случаите на ремисия при тези пациенти варира между 7 и 25 процента. Панкреасът е част от храносмилателната система и се намира в горната част на коремната кухина зад стомаха. Заради местоположението си е трудно да се усети туморът, преди да е пораснал достатъчно голям, за да пречи на нормалните функции на организма.

Освен това няма скрининг тест за този тип рак. Има обаче някои симптоми, които не би трябвало да пренебрегваме, тъй като те може да спасят живота ни. Въпреки че някои от тях наподобяват диабет, цироза или друго чернодробно заболяване, има предупредителни знаци, които са по-разпознаваеми. Ракът на панкреаса се бърка в производството на инсулин и на нивата на кръвната захар, което причинява внезапно появяване на диабет.

Това често се наблюдава при пациенти над 50 години. Ако се усещате постоянно жадни и гладни, може да е един от знаците за диабет. Един злокачествен тумор може да блокира жлъчния канал, което да причини връщането на жлъчка и билирубин (един от междинните продукти на разграждане на хемоглобина) в организма.

В такъв случай може да се прояви жълтеницата, която причинява пожълтяване на очите и кожата, тъй като има излив на жлъчка в кръвообращението. Загуба на апетит и тегло саобичаен симптом при повечето карциноми. Повредените клетки крадат от нутриентите на тялото, което води до намаляване на теглото и загуба на апетит. Това също трябва да е сигнал да се прегледате.