ДРАМА В ПИК И „РЕТРО“: Трагедия сполетяла семейството на Даниела Дариткова

ДРАМА В ПИК И "РЕТРО": Трагедия сполетяла семейството на Даниела Дариткова

Нелепа трагедия бележи семейството на д-р Даниела Дариткова. Заместничката на Цветан Цветанов, която пое поста председател на ПГ на ГЕРБ, след като Цветанов подаде оставка, пази тъжни спомени за обичаните си баба и дядо.

Именно заради тях още от ученичка тя искала да стане лекар, тъй като те били изключително начетени хора, които я стимулирали да се образова и да си поставя високи цели. Дядо ѝ Кирил и баба ѝ Йордана, на която всъщност е кръстена, били известни самодейци и активни читалищни дейци в емблематичния смолянски квартал „Устово“, откъдето е целият род на Дариткова.

Двамата обаче загиват по жесток начин, а споменът за кончината оставя завинаги отпечатък в съзнанията на всички техни близки. Бабата и дядото на една от първите дами на ГЕРБ загиват в неочакван инцидент, отровени от избухнал газов бойлер. Съдбата си прави още по-лоша шега, защото в същия ден, в който те умират мъчително, Даниела била на изпит по съдебна медицина. Във въпросите, които ѝ се паднали, имало и такъв за обгазяване с въглероден окис.

В лекарската си практика самата Дариткова има шокиращи случки. Налагало ѝ се да преглежда и спасява деца на всякакви места, включително и на паркинга на Народното събрание. Започвайки на щат като педиатър, била разпределена да отговаря за няколко ромски квартала. И досега си спомняла един от случаите, при който в Спешна помощ докарали ромче, ухапано от куче. От стрес детето не помнело нито името на майка си, нито как се казва самото то.

Спомнило си обаче кой му е личен лекар, а именно - д-р Дариткова. Благодарните пациенти още ѝ пишели писма и ѝ носели армагани. Сред най-интересните подаръци, които е получавала от хора, чиито животи са били в ръцете ѝ, са жив заек, щайги с картофи, фасул и домашно мляко. На празници като Байрам пациентите ѝ, изповядващи исляма, никога не я забравяли, защото тогава традицията повелява от курбана задължително да се занесе първо на доктора.