Италия подкрепя България за Шенген и еврозоната – Общество и политика

Пред председателя на Сената на Италианската република Мария Казелати шефът на българското Народно събрание Цвета Караянчева подчерта, че България високо цени отличните...

източник : Банкеръ

Подготовката в професионалните гимназии по туризъм е ключова за развитието на сектора – Управление и бизнес

Ангелкова припомни, че за да стимулира целогодишния туризъм, институцията създаде различни тематични дестинации – 8 културно-исторически, 12 винено-кулинарни и 7...

източник : Банкеръ

Инвеститорите търсеха сигурността на дълговите книжа – Пари и пазари

Пазарните участници са изправени и пред опасността от много добро представяне на популистките партии в предстоящите този уикенд избори за европейски парламент,

източник : Банкеръ

ПЪРВО В ПИК: Цвета Караянчева на четири очи с председателя на италианския сенат преди срещата при папата

ПЪРВО В ПИК: Цвета Караянчева на четири очи с председателя на италианския сенат преди срещата при папата

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и водената от нея парламентарна делегация разговарят с председателя на Сената на Италианската република Мария Казелати, съобщи пратеникът на ПИК в Рим.

Възможностите за задълбочаване на икономическото и парламентарното сътрудничество между България и Италия обсъдиха председателите на Народното събрание Цвета Караянчева и на италианския Сенат Мария Казелати 23 май 2019 г. България разчита на съдействието на Италия за реализиране на своите основни приоритети – присъединяване към Еврозоната и Шенген, ускорено социално-икономическо развитие и справяне с миграционната криза.

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Сената на Италианската република Мария Казелати. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на двудневна визита в Рим и Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май.

В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Италия и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин и народните представители от Групата за приятелство Младен Шишков, Павел Шопов, Симеон Симеонов и Албена Найденова. Председателят на парламента подчерта, че България високо цени отличните си отношения с Италия, която е неин важен партньор в ЕС и съюзник в НАТО.

Цвета Караянчева отбеляза доброто сътрудничество и диалог между парламентаристите на двете страни и изрази надежда то да продължи да се задълбочава. Несъмнено контактите между представителите на Групите за приятелство в законодателните институции на България и Италия са важен фактор за развитието на двустранните ни отношения, посочи председателят на Народното събрание. Споделяме оценките на Италия за сериозните предизвикателства, пред които ни изправят миграционните потоци към ЕС, подчерта председателят на българския парламент.

Миграцията е общ проблем и дългосрочно решение може да бъде намерено единствено със съвместни усилия, заяви Цвета Караянчева. Председателите на Народното събрание и на италианския Сенат подчертаха изключителното значение на Европейските избори след два дни за справянето със съвременните предизвикателства пред Европа и за нейното бъдеще. Като важен външнотърговски партньор на България Италия е сред ключовите инвеститори в страната, отбеляза председателят на Народното събрание.

Цвета Караянчева подчерта, че има потенциал за по-значимо и активно икономическо присъствие на Италия в България и за увеличение на италианските инвестиции в страната ни. По време на визитата си в Рим българската парламентарна делегация ще има аудиенция при Негово Светейшество папа Франциск. Председателят на Народното събрание да проведе разговор на четири очи със Светия отец и ще има среща с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

Дигитализацията е условие за развитието на Дунавския регион – Управление и бизнес

Развитието на Дунавския регион и мястото му в бъдещото разпределяне на ресурси от кохезионните фондове на ЕС в периода след 2020 г. обсъдиха на работна среща в...

източник : Банкеръ

„Барометър“: Увеличава се броят на тези, които няма да гласуват – Общество и политика

Проучването показва, че много от избирателите не знаят дори датата на провеждане на изборите за Европейски парламент и отговарят с "не се интересувам".

източник : Банкеръ