ГЕРБ се страхува да не загуби София, твърдят от „България на гражданите“ – Общество и политика

"Гласоподавателите знаят, че политическите партии не се интересуват толкова много от сумата, която е записана в закона, тъй като те имат начин да си набавят средствата...

източник : Банкеръ

Русенец съди здравното министерство за зъбна протеза

Русенец съди здравното министерство за зъбна протеза

Комисията за защита от дискриминация постанови, че отпускане на безплатни зъбни протези само за хора от 65 до 69 години е дискриминация и трябва да бъдат осигурени на всички, които имат нужда. Решението беше взето след жалба на русенеца д-р Георги Тодоров. Здравното министерство обаче обжалва решението. До края на юни Административният съд трябва до излезе със становище, предаде БНТ.

Българите, на възраст над 65 години, са близо 1 470 000. По информация на Българския зъболекарски съюз годишно около 25 % от тях си правят протези. Причината да има ограничение във възрастта е заради лимита на Здравната каса. Според д-р Георги Тодоров обаче, това е дискриминация.

"А аз какво ще направя, след като съм пострадал по признак болест. Моето е внезапно развило се състояние. Аз съм здравно осигурен, плащам си здравните осигуровки от джоба, респективно нямам право да ползвам нещо, което друг има право да ползва", коментира д-р Георги Тодоров. Според него по време на общественото обсъждане на наредбата хората са били против да има възрастова граница. Освен това и не всички ще се възползват от протезирането. "Може би 120-130 хиляди човека, което за Касата е просто минимален разход, нещо от порядъка между 17 и 25 милиона", добави д-р Тодоров.


За 8 месеца от Здравната каса са финансирали 15 680 протези за над три милиона лева. За цялата 2019 г. за тази дейност са предвидени 6 500 000 лева.

Средната пенсия мина 200 евро в София

Средната пенсия мина 200 евро в София

Средната пенсия минава 200 евро, но само в София. В шестте области, в които възрастните са най-бедни, тя не може да мине 150 евро. Това са Кърджали, Монтана, Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Това показва справка за май в онлайн системата на Националния осигурителен институт (НОИ).

Средната пенсия на мъжете е 412,97 лв. на месец спрямо 281,32 лв. при жените, показва статистиката. Причината е, че мъжете са получавали по-високи заплати, а и се пенсионират по-късно от жените. Повече от половината от пенсионерите пък живеят с пенсия до 300 лева. Така от общо 2 150 727 тази сума получават 1 296 505 души. От тях 325 720 вземат до 200 лв. и не могат да минат минималната пенсия в страната - 207,6 лв. В последната категория влизат хората, които получават социална пенсия за старост, инвалидна или вдовишка, както и сираците.

До 2022 г. съставките и енергийната стойност ще са на етикетите на всички бири – Пари и пазари

Ангажиментът на производителите на бира е свързан и с изпълнението на исканията и очакванията  на европейските потребители, показва изследване на Пивоварите на Европа.

източник : Банкеръ

Стотици договори за над 2,5 млрд. лв. се изпълняват по европрограмата за регионите – Управление и бизнес

Нови над 11,5 млн. лв. отиват в малките общини за енергийна ефективност на сгради, с предимство санират многофамилните жилищни блокове.

източник : Банкеръ