Омбудсманът Мая Манолова се закани да не позволи кампания срещу машинния вот – Общество и политика

Тя призна, че анализът на машинното гласуване показва проблеми, но подчерта, че те са свързани не с машините, а с лошата организация от страна на ЦИК.

източник : Банкеръ

Българите на село с по-тежък диабет

Българите на село с по-тежък диабет

„Хората на село страдат по-тежко от диабет, защото при тях той се открива по-късно, когато заболяването е напреднало“. Това съобщи проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология по време на семинар на тема „Часът на диабета“, който се проведе в София. 500 хил. са диагностицираните диабетици в България, съобщи специалистката. Ендокринолози обаче предполагат, че те са много повече, но просто не са ходили на лекар. Приблизително 425 милиона души по света са със захарен диабет, като броят им се очаква да се увеличи до 629 милиона през 2045 г.

Най-голям е броят на хората с диабет на възраст между 40 и 59 години. 2/3 от всички хора с диабет са в активна възраст – между 20 и 64 години. Всеки втори възрастен със захарен диабет (или 212 милиона души) е недиагностициран, т.е. не знае, че носи заболяването. 80% от хората със захарна болест живеят в страни с ниски и умерени доходи. По данни на Българското дружество по ендокринология във всички възрасти диабетът поразява по-често мъжете, отколкото жените. Освен това броят на диабетиците у нас между 20 и 29 години се удвоява, а този на 50-55-годишните нараства значително.

Проф. Борисова подчерта, че основни причини за развитие на захарен диабет тип 2 са наднорменото тегло и заседналият начин на живот. Утешителното е, че 120 минути седмично спорт или танци намаляват значително опасността да развием заболяването. Намаляване на порциите и сервиране вместо в големи в по-малки, дори десертни чинии е един от начините човек да започне да се бори успешно с излишните килограми.

Субсидия от 1 лев би обслужила основно ГЕРБ и ДПС, според НФСБ – Общество и политика

Според Румен Гечев управляващите от ГЕРБ пробутват субсидиите, за да прокарат другите си стартегически цели - сделката за американските изтребители и сделката за ЧЕЗ,...

източник : Банкеръ

Калоян Паргов поиска информация за наводненията в София след пороя в понеделник – Общество и политика

"Не сме в сезона на листопада, за да оправдават запушването на шахтите и наводненията в София с това", коментира лидерът на БСП – София.

източник : Банкеръ