„Шеф под прикритие“ и „Дом за всеки“ аут от Нова заради нисък рейтинг! „Полицаите от края на града“ разочарова

Нова тв спира летните си риалитита само месец след като ги пусна. От юли във вечерния ефир на медията остава едно-единствено шоу – "Черешката на ...

Теменужките на магистрала „Европа“ спасени след заповед на Борисов

Теменужките на магистрала "Европа" спасени след заповед на Борисов

Защитен вид ниска теменуга (Viola pumila) е преместена от бъдещото трасе на АМ "Европа", съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Преди дни, докато инспектираше строителството на магистралата премиерът Бойко Борисов лично нареди на зам. - министър Николай Нанков всички теменужки да бъдат преместени внимателно и да няма нито една стъпкана.

Предприетите дейности са част от мерките за опазване на околната среда при реализацията на проекта. Решението по ОВОС предвижда изместване на малка популация от ниска теменуга, която расте в идентифицирани местообитания, попадащи в трасето на пътя София-Калотина, в близост до Алдомировското блато. Теменугата е включена в Червената книга на България през 1984 г. с категория "изчезнал вид", а в изданието от 2011 г. е с категория "застрашен вид".

Преместването на защитеното растение е извършил екип от експерти в края на юни, преди да е завършил процесът на пълно разпукване на семенните кутийки, след цъфтежа през април и май. Целта е разпръскването на семената да стане на новото местообитание, което е идентично на сегашното и е в защитената местност "Алдомировско блато".

Планът за преместването на защитените растения е съгласуван с РИОСВ-София и с община Сливница.

Главният секретар на МВР: Когато има полиция по пътищата има дисциплина, иначе всеки си кара както си знае

Закупуваме 15 високоскоростни немаркирани автомобили, които ще контролират движението по магистралите. Това каза главният секретар на МВР главен ...