Депутатите харчат 1 млн. лева за бензин

Депутатите харчат 1 млн. лева за бензин

С около 290 000 литра гориво за една година се очаква да бъдат напълнени резервоарите на колите на Народното събрание. Това става ясно от обществена поръчка на парламента за доставката на бензин и дизел, като общата сума е малко над 1 млн. лева.

Близо 745 000 лева от сумата е именно за нуждите на служебните автомобили, които използват народни представители и администрацията на НС. Останалите 258 000, пък са заделени за 120 000 литра дизел за отопление за нуждите на почивната база във Велинград.

В документацията по нея обаче се посочва и прогнозните количества, които ще са нужни на автопарка на НС. Така през годината са предвидени да се закупят 100 000 литра А-95, около 40 000 безоловен А-98 и 150 000 евродизел.

Парламентът разполага с около 102 коли и микробуси, с които извозва народните представители. Така изчисленията показват, че на всяка една от тях се пада по около 236 литра гориво на месец. С 290 000 литра пък колите на НС могат да направят около 13 000 обиколки на страната, изчислява Монитор.

Зареждането ще става с помощта на карти за безналично плащане, като заплащането от страна на НС става по банков пък в срок от 20 дни след надеждно издадена фактура. Продавачът пък задължително трябва да им изградена търговска мрежа в страната или минимум 50 бензиностанции, където може да се зарежда безкасово.

Относно почивната база на НС във Велинград пък става дума за периодични доставки от по около 20 000 литра на месец на гориво за отопление.

Записано е задължението автоцистерната да е пълна и цялото количество да е за ведомствената база на депутатите. От годишните финансови отчети на НС за 2016 и 2017-а пък става ясно, че на година парламентът харчи между 1,4 и 1,6 млн. лева за гориво, вода и ток.

Наред с това НС ще отдели и около 2,28 млн. лева за осигуряване на самолетни билети при служебните командировки на депутатите в страната и чужбина. За целта администрацията на парламента е пуснала друга поръчка, като в изискванията към нея са посочени и основните дестинации – общо 45 на брой. Сред най-далечните са Ню Йорк, Пекин и Москва, а сред по-близките Атина, Тирана, Загреб, Букурещ. Включени са и двете ни морски столици – Бургас и Варна. Изрично обаче е записано, че тези дестинации не са изчерпателни и може да се наложи покупката на самолетни билети и за други места. При оценката на офертите най-голяма тежест ще има стойността на тарифите на билетите, след това таксата за обслужване и накрая процентът отстъпка за всяка дестинация.

Безработицата най-ниска от 30 години

Безработицата най-ниска от 30 години

През месец май регистрираната безработица у нас достигна най-ниското си равнище от създаването на Агенцията по заетостта през 1990 г. Отчетената стойност от 5,3% бележи свиване и на месечна, и на годишна база съответно с 0,3 и 0,8 процента. В края на май регистрираните безработни в бюрата по труда са 175 399 души, като снижението спрямо април е с 9027 лица.

Спрямо май 2018 г. те са с 25 059 по-малко. Новорегистрираните безработни през месеца са 18 897, като от тях 1464 са били неактивни, тоест не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа.

Заплатите в България през първото тримесечие на годината пък са се увеличили с 12,7%.

Арестуваха крадец на 35 бона – разбил метална каса във фирмен офис

Арестуваха крадец на 35 бона - разбил метална каса във фирмен офис

По искане на Районна прокуратура – Сливен, съдът задържа под стража Златан Г., обвинен в кражба на 35 000 лева от сграда на търговско дружество
По искане на Районна прокуратура – Сливен, съдът задържа под стража Златан Г. Той е обвинен за това, че на неустановена дата в периода 14.12.2018 г. – 17.12.2018 г. в гр. Сливен, от сграда на търговско дружество, находяща се на улица „Тракия“, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – врата на метална каса и използване на технически средства – лост и отвертка, извършил кражба на чужди движими вещи – парична сума в размер на 35 000 лева, собственост на търговското дружество – престъпление чл.195, ал.1, т.3 и т.4 от НК.
Според прокурора, налице е обосновано предположение за това, че Златан Г. е извършил престъплението, в което е обвинен. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че Златан Г. може да се укрие или да извърши ново престъпление.
Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража обвиняемия.
Определението на Районен съд – Сливен може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в града.

Всеки трети къта пари в банка

Всеки трети къта пари в банка

28% от българите кътат пари в депозит с цел спестяване за пенсионна възраст. Първоначална вноска за жилище, образование, здравни разходи, покупка на кола или пътуване в чужбина са сред останалите важни цели, за които хората отделят средства. Ремонт на жилището, авариен фонд или осигуряване на средства за стартиране на бизнес също са част от целите на анкетираните, макар те да ги поставят на по-заден план. Това сочи проучване на финансовия портал „Моите пари”.

За постигане на спестовните си цели депозантите избират предимно едногодишни депозити.  

КТ „Подкрепа“ предлага нощният транспорт в София да се поеме от частна фирма – Общество и политика

Президентът на синдикалната организация Димитър Манолов обяви категоричната си позиция против нощния транспорт в столицата във вида, в който съществува в момента.

източник : Банкеръ