„Костинброд“ в Плевен: По модела „Каназирева“ Спартански и Зеленогорски манипулират изборите

"Костинброд" в Плевен: По модела „Каназирева“ Спартански и Зеленогорски манипулират изборите

Очертаващата се предстояща загуба за провалените политици Спартански и Зеленогорски ги принуди да нарушат закона и манипулират изборите. Плевенският „Костинброд“ стартира четири дни преди местния вот. На специална пресконференция в Плевен менторът на Спартански Найден Зеленогорски пусна в публичното пространство манипулацията, че неговият подчинен щял да победи още на първи тур.

Впрочем – псевдодесните не за първи път правят това. Преди четири години, при положение че всички агенции даваха паритет на балотажа между ГЕРБ и Спартански, Зеленогорски и компания нагло излъгаха, че техният кандидат води със 60 на 40. Измамата им имаше за цел да откаже от гласуване електората на ГЕРБ.

Подобен опит бе направен и сега. Според наши източници малко след като на пресконференция Зеленогорски излъга за обществените нагласи в Плевен, той е заповядал на скъпоплатените пиари в щаба на Спартански моментално да пуснат манипулацията чрез платени съобщения във всички национални и местни медии (чудно кой плаща кампанията на „независимия“ кандидат, който видяхме няма проблем да ръси хилядарки за интервюта в най-големите телевизии).

Измамата, обаче, не спря дотук.

Научихме, че по модела „Каназирева в Пловдив“ Спартански и Зеленогорски са възложили на десетки свои платени активисти да обиколят по няколко пъти анкетьорите в изборния ден. Вследствие това около обяд екзитполът сочеше, че Мирослав Петров от ГЕРБ е трети, на цели 27 процента от Спартански. Тази фалшива новина бе разпространена лично от Спартански в неговия фейсбук профил, което целеше да откаже електората на ГЕРБ от подкрепа за техния кандидат.

В деня след изборите плевенчани питат:

Г-н Спартански, защо със Зеленогорски излъгахте, че печелите на първи тур? Защо сътворихте плевенски „Костинброд“?

Г-н Спартански, защо платихте на ваши служители да манипулират екзитпола в Плевен? Не съзнавате ли, че така измамихте всички плевенчани, а и целия български народ, който повярва на фалшивите данни?

Г-н Спартански, ще се извините ли за лъжата ви, че водите на втория с 27 процента, след като се оказва, че водите със 7%?

Г-н Спартански, защо кмет, дългогодишен политик и адвокат, нарушава закона и правилата за провеждане на местните избори?