С панихиди и военни почести беше отдадена признателност на загиналите български воини – Общество и политика

Панихидата за упокоение на душите на загиналите беше отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

източник : Банкеръ

ГЕРБ-Варна подаде жалба заради груби внушения за изборни манипулации в деня за размисъл

ГЕРБ-Варна подаде жалба заради груби внушения за изборни манипулации в деня за размисъл

ГЕРБ – Варна подаде жалба в ОИК заради груби внушения от страна на Костадин Костадинов, кандидат на ПП Възраждане за кмет на общината, който в деня за размисъл разпространява чрез Фейсбук страницата си подвеждащ снимков материал на документи, съдържащи реквизити на протоколи от СИК.
​„Цитираното изявление съставлява неистина, а също така и внушение, което има за цел да демотивира избирателите на територията на община Варна, да излязат да гласуват в изборния ден. Изявлението цели опетняване на изборния процес. Разпространяват се груби внушения за манипулиране на вота. Категорично се противопоставяме на опитите да се опорочи изборния процес в деня за размисъл. Това е технология, която напомня за използваната през 2013 г. манипулация в аферата „Костинброд”!”, се посочва в жалбата да Общинската избирателна комисия. От щаба на ПП ГЕРБ алармират, че публикуваните документи, за които се твърди че са протоколи на СИК, не съставляват оригинали на протоколи от секционна избирателна комисия.
„На първо място – оригиналите от протоколите от секционни избирателни комисии се съхраняват в ЦИК, а сканирани копия от тях са достъпни на уеб страницата на комисията.
На второ място – оригиналите на протоколите на СИК се подписват единствено и само на последната страница, а не на всяка страница /както е на снимковия материал/.
На трето място – всяка секция разполага само с един екземпляр от протокол за отчитане на изборните резултати и той е с уникален номер.
На следващо място – видно от уникалния номер на публикувания в социалните мрежи протокол, чийто оригинал е качен на сайта на ОИК, в съответната секция ПП Възраждане са имали застъпник, който е и отразен в протокола. Отделно от това ПП Възраждане имат достъп чрез своите застъпници до всички секции на територията на община Варна. В изборния ден на 27.10.2019 г. от тяхна страна не са подавани жалби и сигнали относно нарушения от такова естество в изборния процес. Интерес буди фактът, защо след като са разполагали с данни за извършване на нарушения не са сезирали своевременно компетентните органи, а го правят точно днес, в деня за размисъл”, аргументират се от ПП ГЕРБ - Варна.
От партията настояват да бъдат изискани цитираните „протоколи“, а след като ОИК се убеди в твърденията относно тяхната неистинност, да сезира прокуратурата.
„Въпреки че до момента няма абсолютно никакви официални данни относно сезиране на „Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа“ (ОССЕ), както и че нейни представители пристигат във Варна, за да наблюдават работата на избирателните комисии, приветстваме всички законови действия, допринасящи за законосъобразното протичане на изборния процес”, посочват още от ПП ГЕРБ – Варна.
„Бегъл прочит върху позиции на кандидата от ПП Възраждане показва и други неистини в твърденията му, които лесно могат да бъдат проверени. Например коментираните от него 11 000 недействителни бюлетини се оказват около 5000 при справка с протокола на ОИК”, изтъкват от ПП ГЕРБ – Варна.
Категорично се противопоставяме на опитите да се опорочи изборния процес в деня за размисъл и да бъде манипулативно представен като подменен, корумпиран и купен”, допълват от ПП ГЕРБ - Варна.