С ВИТАМИНИ: Ето как да се пазим от мръсния въздух

С ВИТАМИНИ: Ето как да се пазим от мръсния въздух

апоследък често се говори за замърсяването на въздуха и с право, защото проблемът е наистина сериозен и особено остро засяга нашата страна. Броят на починалите хора в света от замърсен въздух е 7 милиона, което е сходно с вредата, причинена от тютюнопушенето. Половината от тези смъртни случаи са от замърсен въздух с фини прахови частици. Тук идва въпросът как да се предпазим? На първо място е препоръчително да носим маски или шалове. Добре е да избираме маршрута си в града, като избягваме големите улици със задръствания и натоварено движение. Ако се движим 20-30 метра встрани от натоварени улици, директното ни излагане на мръсен въздух може да спадне с до 30%.

Ако сме в автомобил, трябва да спираме вентилационната си система, когато сме в задръстване. Концентрацията на замърсяване вътре в колата може да е по-висока в сравнение с тази на улицата. Когато проветряваме, трябва да отваряме прозорци, които по възможност да не гледат към главен и натоварен булевард, а към тиха улица.

Не бива да използваме у дома дезинфекциращите и ароматизиращи спрейове и свещи, тъй като те освобождават немалко вредни газове и частици във въздуха. Освен посочените по-горе съвети можем да ограничим негативното влияние от мръсния въздух, като се храним с храни, които да облекчат работата на белите дробове. Това са храни богати на витамини С и Е, селен и бета-каротин: цитрусови плодове, риба тон, мляко и моркови.

С „Коледна песен“на Чарлз Дикенс англичаните изпращат 1939 година – Свят

Дикенс е смятал, че една трогателна история, показваща бедността и социална несправедливост, ще има много по-голямо въздействие, отколкото полемичен памфлет или есе.

източник : Банкеръ