ХИТРО: Гимнастика с тенис топка спасява от дискова херния

ХИТРО: Гимнастика с тенис топка спасява от дискова херния

Гимнастическите упражнения позволяват да се отървете от много проблеми с гръбнака. При наличие на херния се започва с лек масаж на гърба с тенисна топка, като наблягате върху областта на кръста. След това можете да преминете към упражнения тип усукване. Такава гимнастика повишава еластичността на мускулите, подобрява състоянието на връзките, засилва кръвообращението и намалява болката.

Ето как се извършва самомасаж на гърба с тенисна топка:
Легнете по гръб и сгънете краката в коленете, стъпалата и раменете трябва да опират в пода (за жените е характерно, че трябва да лежат с опрени лакти в пода). Сложете тенисната топка под кръста си. Започнете да движите тялото нагоре и надолу, като регулирате силата на притискане на топката към гърба - с всяко следващо упражнение натискът трябва да се увеличава. Изпълнете няколко движения с таза настрани - и в едната, и в другата посока, но не отлепяйте стъпалата и раменете (лактите) от пода, те трябва да са неподвижни. За начало се изискват две-три движения с таза, но постепенно ги увеличавайте, докато стигнете до седем-осем пъти. След две-три движения на таза е нужно да го повдигнете по-високо и да придвижите топката с 2 сантиметра по-високо към гърба в посока към раменете.

Отначало болката в кръста може да се засили, но с времето ще отмине. Особено внимателно масажирайте проблемния участък. Такава гимнастика позволява за много добро разгряване на мускулите и връзките около гръбначните прешлени. След упражненията е необходимо да се отпуснете и да полежите по гръб три-четири минути, след това изпънете ръце и крака настрани. Усукванията трябва да се изпълняват плавно и внимателно, за да не усещате силна болка. Най-добре е постепенно да добавяте по-трудните упражнения. Можете да ги редувате, като си подбирате тези, които са съобразени с настоящото ви състояние.

ВНИМАНИЕ: Туршията бъка от болести

ВНИМАНИЕ: Туршията бъка от болести

На пазара търговци предлагат туршия, заразена с ешерихия коли, каза експертът по качество и безопасност на храните д-р Сергей Иванов, съобщи „Монитор”. Причината за това е липсата на хигиена при използваните съдове, както и ускоряването на ферментацията или пък прекалено дългото изчакване за завършването ѝ. Тогава туршията е кашкава, има лош дъх и вкус и не бива да я консумираме, защото може да провокира хранителни разстройства.

„В повечето случаи у нас се предлага не туршия, а мариновани зеленчуци. Те са залети с оцет и сол и не са минали ферментация. Търговците пък докарват киселия вкус с оцет и оцетна киселина“, коментира експертът. Той уточни, че процесът по ферментация  трае най-малко седмица, и то когато става дума за малко количество зеленчуци. В туршия, ферментирала за три дни, липсват полезните бактерии. „Има риск и когато зеленчуците ферментират прекалено дълго.

Тогава бактериите достигат максимална плътност и оттам насетне процесът тръгва обратно и може да се появяват вредни бактерии - например ешерихия коли“, уточни д-р Иванов. Той напомни да не купуваме туршия от отворени и пластмасови съдове.

Заблуждават хората за безплатните протези, съобщават зъботехници – Управление и бизнес

Специалистите били в ситуация да обясняват на пациентите, че протезата не е безплатна и е по-скъпа от обявената цена от Български зъболекарски съюз.

източник : Банкеръ