Лекари: Мийте ръцете поне 20 секунди, за да не хванете грип!

Лекари: Мийте ръцете поне 20 секунди, за да не хванете грип!

Грипът вече идва и последният срок за ваксиниране изтича.
Всички стратегии за оцеляване в това време на вируси обаче може да се провалят, ако вече болните около нас не направят възможното, за да не пръскат зараза. Пръскат е точната дума – вирусите на инфлуенцата се разпространяват от човек на човек основно при кашляне и кихане.
Човек е заразен още в часовете преди да легне, съборен от инфекцията.
 
Затова социалната отговорност предполага при внезапна треска, кашлица, зачервено гърло, мускулни болки и главоболие да се мисли за грип и човекът да си остане вкъщи и да се лекува. За да не разпространява заразата. Това основополагащо златно правило се спазва май само принудително – от тези, които буквално не могат да станат от леглото. При кихане и кашляне изстрелваме струята с голяма скорост и вирусите летят в радиус поне 1 метър. Това е само едната причина да се използва по-сериозна преграда.
 
Втората е, че една протегната пред кихащата уста длан, дори да ни спести ролята на директна мишена, сама по себе си се превръща в източник на зараза чрез всички повърхности, които болният ще пипне след това. Даже и да си миете ръцете, едва ли го правите толкова често, колкото е необходимо. Затова има логика съветът по време на епидемия на всеки час или по-често в зависимост от конкретната ситуация да се мием. Под миене епидемиолозите разбират продължаващо поне 20 секунди сапунисване и изплакване. При невъзможност да се ползва вода и сапун може да се избърсваме с мокри кърпички, които след използване да се изхвърлят. И пак не е достатъчно като лична защита – човек може да лепне вирус и когато докосне заразена вещ или повърхност и след това се пипне по носа или устата. Болните са заразни поне 5 дни след началото на симптомите.

Псевдогрип удря тежко белите дробове

Псевдогрип удря тежко белите дробове

Псевдогрип удря тежко белите дробове. Става дума за вирусна инфекция на дихателната система със симптоматика на грип, но с повече усложнения. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

Преди дни са били изследвани 17 проби на деца в тежко състояние за 14 вируса. Доказани са пет положителни проби – три от децата имат риновирус, а две – парагрипен вирус от първа група.

Всяка от тези вирусни инфекции може да доведе до много тежко засягане на белия дроб. А грипът прави често усложнения и може да протече мълниеносно, на 10 000 заболели един прави възпаление на мозъка, при 3000 заразени е свързан с хеморагична пневмония, обясни д-р Кантарджиев.

 „Грипът закъснява, нито в България, нито в страните от Европа има регистрирани щамове на грип при болни“, каза главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Четири щама се очаква да ни връхлетят през тази година – „Бризбейн 2018“, „Канзас“, „Виктория“ и „Пукет“. „Към „Бризбейн“ и „Виктория“ хората нямат много имунитет, тъй като са по-нови. Затова и от тях ще се разболяват повече хора“, обясни доц. Кунчев.

120 000 възрастни ще бъдат безплатно ваксинирани срещу грип в рамките на националната програма, която се изпълнява повече от 10 години у нас.

Евродепутатът Андрей Новаков заяви, че всяко дете трябва да получи равен шанс за развитие – Общество и политика

Той присъства на откриването на Център за настаняване от семеен тип по проект „Нова възможност за деца и младежи в Община Враца.

източник : Банкеръ