Правителството ще открие процедура за възлагане на концесия за няколко морски плажа – Управление и бизнес

Ще се одобри и позицията и състава на българската делегация за участие в 17-а сесия на Българо-китайската смесена комисия за икономическо сътрудничество, която ще се...

източник : Банкеръ

Внимание! Два вида грип ни удрят едновременно

Внимание! Два вида грип ни удрят едновременно

Грипната епидемия е все още далеч, но у нас вече има потвърдени случаи на грип, показват справките на регионалните здравни инспекции в страната. В София две деца са с ваксинален щам "Канзас", а в Бургас има случаи на щам "Бризбейн", съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

"Канзас" е сравнително нов щам. Той е засечен за първи път 2017 г., което означава, че все още малко хора имат имунитет срещу него и е с потенциал да бъде по-масов като изява, поясни наскоро главният държавен здравен инспектор проф. Ангел Кунчев. Тази година грипът закъсня, поради което закъсняха и ваксините, обясниха наскоро специалистите. Прогнозите бяха грипната вълна да премине през пикови стойности в средата на декември. Тя обаче се забави в цяла Европа. През тази година се очакват четири грипни щама – „Бризбейн“, „Колорадо“, „Канзас“ и „Пукет“, затова и ваксината е четиривалентна.

Ако човек се оплаква от запушен нос, хрема и лека кашлица и всичко това не му пречи да извършва ежедневните си дейности, то той може да е спокоен, че не е лепнал грип, а просто е настинал. Ако обаче го мъчи силно главоболие, апетитът му изчезне и в същото време температурата му се повиши и не на последно място, всичко това е придружено от невъзможност да се вдигне от леглото, то със сигурност се е сдобил с грип.