Кметът на Бургас с аларма до главния прокурор – откри незаконно депо за стари гуми до биорезерват

Кметът на Бургас с аларма до главния прокурор - откри незаконно депо за стари гуми до биорезерват

Кметът на Бургас Димитър Николов направи проверка и сигнализира главния прокурор за незаконно сметище, което се намира в частен терен в близост до града и до биорезервата Атанасовско езеро. За това съобщи самият той в социалната мрежа.

"За мен това е престъпление срещу природата. Надявам се нарушителят да бъде установен бързо, а замърсяването да се премахне за негова сметка. Въпреки че щетите върху природата нямат цена. Те са безвъзвратни", написа той.

От пролетта на миналата година институциите издирват собствениците на незаконното депо, което се разраства и се превръща в сметище.

"Разчитам на органите на реда, за да бъде открит собственикът на терена", каза пред журналисти кметът на Общината Димитър Николов по повод откритото незаконно депо за отпадъци, струпани върху частен терен в близост до природния резерват Атанасовско езеро.

„Много се възмутих. На място видях огромни количества употребявани гуми от всякакъв калибър – за леки коли, камиони, трактори и други. Това показва, че този, който е извършил това екологично престъпление, се занимава с този род бизнес. За съжаление, въпреки няколкото ни сигнала до РИОСВ – Бургас и тяхното изострено внимание, не успяха да намерят собственика на терена, който се оказа софийска фирма. На адреса на фирмата отричаха да има такъв представител, затова, според нас, трябваше да се намеси лично главният прокурор, защото това е престъпление към нашия резерват“, отбеляза кметът Николов.

Той уточни, че на няколко пъти са получавани сигнали, включително от чужденци-орнитолози, които посещават Атанасовско езеро с цел наблюдение на птиците.

„Присъствието на този грозен отпадък там застрашава екологичният баланс. Използвали са достъп, който ние от общината сме осигурили с изграждането на една част от пътя за канално-помпената станция за фекалните води към пречиствателната станция. През нея, може би в тъмната част на деня са превозили този отпадък доста организирано. В момента аз разчитам на органите на реда да ми помогнат, да идентифицират собственика, който трябва да бъде санкциониран. Това е вменено в закона“, посочи още Димитър Николов.

Министерство на финансите с важно съобщение – удължават срока за спорната наредба за касовите апарати

Министерство на финансите с важно съобщение - удължават срока за спорната наредба за касовите апарати

„Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари“ – това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след продължилата почти 3 часа дискусия с представители на хотелиерския и ресторантьорския бранш, която се проведе в Министерството на финансите.
Първите три месеца от новото отлагане ще бъдат използвани за интензивна съвместна работа между експертите на съответните браншови организации и НАП, с цел постигане на изясняване на нормативно ниво на неяснотите, за които туристическият бизнес претендира.
В кратки срокове, през следващите седмици, ще се проведат и няколко срещи в работен формат за регламентирането и прилагането на режима за запечатване на търговските обекти от страна на НАП, тъй като опасенията на бизнеса, свързани с прилагането на наредба Н-18, се базират и на това, че тя може да отвори допълнителни аргументи за тази крайна мярка. Министър Горанов обясни, че пред бизнеса е изложил аргументи, че няма връзка между двете теми, но тази мярка много остро се поставя като проблем от страна на ресторантьорския и хотелиерския бранш и ще се дискутира какво да се направи, с цел да няма подозрения за своеволия от конкретни служители на приходната администрация. Пред министъра бизнесът постави част от вижданията си за прилагането на Наредбата, а не толкова аргументи против нейното съществуване. Министър Горанов каза още, че и двете страни са се обединили около философията на Наредбата и че фундаментът, заложен в нея от средата на 2018 г., няма нужда да бъде променян.
На брифинга пред медиите Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, подчерта, че днешната среща е била в духа на конструктивния диалог, както и че министър Горанов е останал отворен за разговори по останалите искания на бранша, представени в тяхната декларация, която са изпратили в МФ. Тя уточни, че за диференцираната ставка на ДДС, за която настояват, финансовият министър не е склонен да разговаря на този етап. Вени Петрова призова структурите на организацията, която представлява, утре да не реализират планирания протест, като оцени постигнато на срещата като достатъчно на този етап от диалога, и се надява след три месеца, когато престои нова среща с министъра, да има още по-голям напредък.
Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, изрази своята удовлетвореност от срещата и съобщи, че през предстоящите три месеца, в които ще се правят работни срещи с НАП, на тях ще има и представители на малкия и средния бизнес, които са извън сектора на хотелиерството и ресторантьорството, като се надява в резултат на това след 6 месеца да има една работеща Наредба Н-18.

Европарламентът съветва да не се затваря вратата за Западните Балкани – Свят

Срещата на парламентарните ръководители на страните от Западните Балкани по покана на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли приключи със съвместна...

източник : Банкеръ

Продукти за пътуване с добавена стойност от Пощенска банка – Финансов дневник

Пощенска банка, която задава тенденциите на пазара, винаги е до нас, за да ни помогне да реализираме плановете си и ни предлага иновативни продукти и услуги с добавена...

източник : Банкеръ