Кои са почивните дни в България през 2020 година?

Едно от първите неща, от които се вълнуваме в начало на всяка година, са почивните дни. Свикнали сме да почиваме няколко пъти годишно, както покрай религиозни празници, така и около национални такива. 2020 е високосна година и има 366 дни. От тях 250 са работни, 16 са официални празници и 100 се падат уикенд. Официалните празници са всъщност 12 дни, но 4 от тях съвпадат със събота или неделя, което означава, че по закон първият ден от работната седмица след тях е почивен. През 2020 работн

text

Стив Ханке: Дадох на Петър Стоянов документи за корупция на Иван Костов

Стив Ханке: Дадох на Петър Стоянов документи за корупция на Иван Костов

Професорът по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ Стив Ханке разкри в ефира на БТВ, че е разполагал с доказателства за корупция в страната, които е предоставил на Петър Стоянов, докато е бил президент.

Коментарът му дойде в отговор на въпрос как гледа на разпоредената от главния прокурор Иван Гешев пълна проверка на приватизацията, която да бъде направена от ДАНС.

 "Един ден се видяхме. Седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. 

Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че "Трябва да се справим с корупцията", а той ми отвърна: "Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?".

 Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита "И, къде са?" Показах му куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи.

 Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието - "професор Ханке те е хванал в крачка", разказа Ханке.

 Той добави, че не знае какво е станало с документите, които е предоставил на Стоянов, като уточни, че най-добре е тези въпроси да бъдат насочени към него. 

"Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на "пачи яйца" и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата", добави икономистът.