Първият частник у нас Добромир Гущеров с разкрития за приватизацията и хазарта: Васил Божков и Илия Павлов ме каниха да участвам

Първият частник у нас Добромир Гущеров с разкрития за приватизацията и хазарта: Васил Божков и Илия Павлов ме каниха да участвам

Приватизацията е феномен, който не е добре изследван, изучаван и представен в България. Това заяви пред Би Ти Ви бизнесменът и първият частник у нас Добромир Гущеров на въпрос за историята на прехода и приватизацията и искането на главния прокурор целият процес на приватизацията да бъде проверен.

"Българската икономика преди 10 ноември беше разделена на предприятия, които работят, и на външнотърговски дружества. Предприятията се снабдяваха с материали и реализираха продукцията си чрез тези външнотърговски дружества", добави той.

"Първата приватизация беше приватизацията на едни бележници с визитни картички. Тогава служителите на тези външнотърговски дружества си взеха бележниците и си тръгнаха и предприятията не можеха да вършат работата си. Първата приватизация беше приватизацията на контакти и тези хора с бележниците си направиха собствени фирми", обясни бизнесменът.

"Приватизацията съвпадна с един неприятен факт за държавата. Тогава министър на икономиката беше Иван Пушкаров. За един ден той уволни всички директори на държавни предприятия", разкри Гущеров.

По думите му незрялата икономическа и политическа борба е довела до тази ситуация. Като причина за приватизацията първият частник посочи и натиска от Запада да има тотална приватизация у нас.

"Има и други сфери на приватизация, които не са добри за България, но не са и незаконни. Пример са електроразпределителните дружества", уточни той.

"Тежката химия у нас беше много важна. Но тя без суровини и без пазари е само куп желязо", категоричен е той. Според него хора без образование, без знание и без квалификация са взели някои дружества.

"Когато станах политик, аз продадох всичко. Не съм активен бизнесмен, който да се занимава с бизнес дейност", коментира Гущеров на въпрос за познанството си с обвиняемия олигарх Васил Божков.

"България се намира в много добро състояние в момента", обяви бизнесменът и обясни, че страната ни е стои много добре във външнополитически план и е в много добро финансово-икономическо състояние.

"Не знаех, че Васил Божков е бил притежател на тези дружества, които се занимаваха с лотарията. Знаех, че "Еврофутбол" е неговият основен бизнес. С Илия Павлов ми предложиха 5% от хазартния бизнес, но аз отказах. Тогава им казах, че никой не може да се опитва да бъде по-голям от държавата", заключи той.

Орехите са ключ към здраве и дълголетие

Oрехите са супер храна, гарантираща здраве и дълголетие. Те са считани за едни от най-здравословните ядки. За лечебните им свойства съобщава самият Хипократ, а по-късно и прочутият персийски лекар Авицена. Ореховата ядка носи в себе си голямо богатство на витамини, минерали, биоактивни вещества - елагова, фенолова киселина, оцетна киселина, есенциални хранителни вещества - витамин Е, С, група В, Р, флуорид, калий, железни и кобалтови соли, йод. По количество на витамин С орехът стои наравно с ш

text

Близо 6 млрд. лв. ще са евросредствата за инфраструктура в градските територии – Управление и бизнес

Бъдещите проекти за градско развитие с европейски пари – първо с макет или 3D визуализация за представяне пред обществеността

източник : Банкеръ