Ето какво препоръчва СЗО за домашно лечение на COVID-19

Ето какво препоръчва СЗО за домашно лечение на COVID-19

С оглед на настоящите данни за COVID-19 Световната здравна организация препоръчва при лица с леки клинични оплаквания (телесна температура под 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми, като гадене, повръщане и/или диария; без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния, които поставят пациента в повишен риск от усложнения за COVID-19, да се има предвид за провеждане на  домашно лечение.

Към домашно лечение могат да се насочат и симптоматични пациенти, за които хоспитализация вече не е наложителна.

При провеждане на домашно лечение е необходимо да се направи преценка от здравен работник за възможността на заболелия и членовете на домакинството, в което живее, да се придържат към наложените мерки за домашна изолация (хигиена на ръцете, респираторна хигиена, почистване на повърхности и предмети, ограничаване на движенията извън домакинството), както и мерките за безопастност (напр. инцидентно поглъщане на или риск от запалване при използване на дезинфектант на алкохолна основа за ръце и др.).

За цялото времетраене на домашното лечение трябва да се установи комуникационна връзка със здравен работник (личен лекар или здравен инспектор), докато заболелият не се възстанови напълно.

В допълнение, заболелите и членовете на домакинството трябва да бъдат обучени на спазване на принципите на лична хигиена, основни мерки за предотвратяване и контрол на инфекцията, как да се грижат възможно най-безопасно за болния и за предотвратяване разпространението на инфекцията сред останалите членове от домакинството. Те трябва да се придържат към следните препоръки:

Заболелият трябва да е поставен в самостоятелна стая с добра вентилация.
 
Да се ограничи движението на болния в дома и да се сведе до минимум споделеното пространство. Общите помещения (например кухня, баня) трябва да се проветряват добре (напр. прозорците да стоят отворени).
 
Членовете на домакинството трябва да останат в друга стая или, ако това не е възможно, да поддържат разстояние най-малко от 1 м от болния човек (например, да спят в отделно легло).
 
Да се ограничи броят на лицата, полагащи грижи за пациента, в идеалния случай до едно лице, което е в добро здраве без придружаващи заболявания. Посетители не се допускат до пълното възстановяване на болния.
 
Да се провежда хигиена на ръцете след всеки контакт с болния или непосредствената му среда. Хигиена на ръцете трябва да се извършва и преди и след приготвяне на храна, преди ядене, след използване на тоалетната и винаги, когато ръцете изглеждат мръсни. Ако ръцете не са видимо замърсени, може да се обтриват с дезинфектант за ръце. За видимо замърсени ръце се използва сапун и вода.
 
Когато се използва сапун и вода е желателно да се употребяват хартиени кърпи за еднократна употреба за подсушаване на ръцете. При липса на еднократни кърпи, могат да се използват специални кърпи, които се сменят, когато се намокрят.

За ограничаване на разпръскването на дихателни секрети, болният трябва да носи хирургична миска възможно най-дълго време. Лица, които не могат/не толерират носенето на маски, трябва стриктно да се придържат към респираторната хигиена – при кихане и кашляне да покриват устата си с хартиени кърпички за еднократна употреба, които да изхвърлят на подходящо място. При използване на носни кърпи за многократна употреба същите се изпират със сапун или перилен препарат и вода.  Ръцете задължително се измиват след кихане и кашляне.
 
Когато е в една и съща стая с болния, обгрижващият трябва да носи медицинска маска, прилепнала плътно към лицето. Маските не трябва да се докосват или пипат по време на употреба. Ако маската се намокри или изцапа от секрети, тя трябва незабавно да се смени. При сваляне на маската не се докосва предната й страна, а се отвързва отзад или се свалят превръзките зад ушите. След употреба маската се изхвърля незабавно и ръцете се хигиенизират.
 
Трябва да се избягва директен контакт с телесни течности, особено секрети от устата или дихателни секрети, както и с изпражнения. Ръкавици за еднократна употреба и хирургична маска се използват при оказване на грижи за устната или дихателната система, както и при работа с изпражнения, урина и отпадъци. Ръцете се измиват преди и след сваляне на ръкавиците.
 
Хирургични маски и еднократни ръкавици не се използват повторно.
 
Приборите и посудата, които използва болния, трябва да са предназначени само за него. След употреба те се почистват със сапун или препарат и вода и могат да се използват повторно.
 
Ежедневно се почистват и дезинфекцират често докосвани от болния повърхности, като табли и рамки на легла и други мебели в стаята. Първоначално се почистват със сапун или почистващ препарат, а след изплакване се използва дезинфекционен препарат за домашна употреба, на основата на натриев хипохлорит (белина), съгласно инструкциите за употреба на етикета.
 
Повърхностите в банята и тоалетната се почистват и дезинфекцират поне веднъж дневно. Първоначално се почиства със сапун или почистващ препарат, а след изплакване се използва дезинфекционен препарат за домашна употреба, на основата на натриев хипохлорит (белина), съгласно инструкциите за употреба на етикета.
 
Дрехите, спалното бельо, кърпите за баня и ръце и др. на болния се почистват, като се използва сапун и вода или се изпират в пералня при 60-90°C с обикновен перилен препарат и се изсушат цялостно. Замърсеното бельо и дрехи се поставят в отделна торба за пране. Избягва се директния контакт на кожата и дрехите със замърсените материи.
 
При почистване на повърхности или при боравене с дрехи или спално бельо, замърсени с телесни течности задължително се използват ръкавици и защитно облекло (напр. пластмасови престилки). Ръкавиците и престилките за многократна употреба след използване се почистват със сапун и вода и след това се дезинфекцират с дезинфекционен препарат за домашна употреба, на основата на натриев хипохлорит (белина), съгласно инструкциите за употреба на етикета. Ръкавиците и престилките за еднократна употреба се изхвърлят в определено за целта място веднага след употреба. Ръцете се измиват преди и след сваляне на ръкавиците.
 
Ръкавици, тъкани, маски и други отпадъци, генерирани от болни лица или при грижи за болни лица, трябва да се поставят в отделен контейнер в стаята на болния, преди да се изхвърлят като инфекциозен отпадък.
 
Всички други видове експозиция на замърсени предмети на болния (напр. четки за зъби, цигари, съдове за ядене, съдове, напитки, кърпи или спално бельо) трябва да се избягват.
 
Медицинските работници, предоставящи домашни грижи, трябва да направят оценка на риска, за да изберат подходящите ЛПС.
 

Великобритания дава 330 млрд. паунда на най-засегнатите от Covid-19

Великобритания отпуска пакет от 330 млрд. паунда, за да подкрепи икономиката си срещу влянието на коронавируса. Средствата са предназначения за нисколихвени кредити за компании, финансова подкрепа за авиокомпании, данъчни облекчения върху бизнес имоти и финансова помощ за малки фирми. Финансовият министър Риши Сунак нарече случващото се в момента извънредна икономическа ситуация. "Никога в мирно време не сме се сблъсквали с икономическа битка като тази", изтъкна той, цитиран от BBC. По думите на министъра мерките са еквивалентни на 15% от британското БВП. "Всеки бизнес, който се нуждае от достъп до пари, за да плати наема, заплатите си, дължимото на доставчиците си или да си купи материали, ще може да получи държавен заем или кредит при атрактивни условия", обеща Сунак. Ако средствата не са достатъчни, британската хазна е готова да даде и повече. "Ще осигуря толкова, колкото е необходимо. И наистина го мисля", увери той. Бързото разпространение на коронавируса хвана икономиките неподготвени. Компаниите от почти всички сектори предупреждават, че дългосрочното им оцеляване е застрашено. В следващите дни Сунак ще обсъди с министъра на транспорта специален пакет в подкрепа на авиокомпаниите и летищата, като едни от най-потърпевшите от разразилата се криза. Премиерът Борис Джонсън обеща правителството "да направи всичко необходимо за подкрепа на икономиката". "Ще подкрепяме работните места, ще подкрепяме доходите, ще подкрепяме бизнеса... Ще направим всичко, което е необходимо", увери той. Спасителният пакет ще помогне на компаниите да поемат заплатите на персонала си, без да се налага да освобождават хора. Фирмите в сектора на хотелиерството няма да плащат данъци върху имотите си за известно време, а малките и средни фирми ще получат между 10 000 и 25 000 паунда. Изпитващите финансови затруднения заради коронавируса граждани за 3 месеца ще са освободени от задължението да плащат вноски по ипотеките си. "Искам да успокоя всеки британски гражданин, че правителството ще ви даде всички инструменти, които са ви необходими, за да се справите с това", увери той. По-късно хората все пак ще трябва да извършат плащанията по заемите. "Резултатът е, че имате малко (финансово) спокойствие, но щом възобновите плащанията, сумата ще бъде малко по-висока, защото пропуснатите лихвени плащания са добавени към заема. Това не означава, че ипотечната ваканция е лоша идея", обяснява експертът по лични финанси на BBC Саймън Гомперц.

text

Великобритания дава 330 млрд. паунда на най-засегнатите от Covid-19

Великобритания отпуска пакет от 330 млрд. паунда, за да подкрепи икономиката си срещу влянието на коронавируса. Средствата са предназначения за нисколихвени кредити за компании, финансова подкрепа за авиокомпании, данъчни облекчения върху бизнес имоти и финансова помощ за малки фирми. Финансовият министър Риши Сунак нарече случващото се в момента извънредна икономическа ситуация. "Никога в мирно време не сме се сблъсквали с икономическа битка като тази", изтъкна той, цитиран от BBC. По думите

text

Пребиха журналиста Слави Ангелов пред дома му

Неизвестни лица са нападнали и пребили известният разследващ журналист Слави Ангелов. Ангелов, който е и главен редактор на "168 часа", е атакуван пред дома му на бул. "Дондуков" в София. Нападателите са били двама. Удряли са го по лицето. Били са го с метални пръти. Трети човек е записвал побоя. Ангелов е загубил съзнание. Впоследствие е откаран в университетската болница "Царица Йоана" (ИСУЛ), съобщава в. "24 часа". Побоят не е бил с цел грабеж, защото нищо не му е отнето, включително и лаптопът. Полицията разследва версията побоят да е заради материали на Слави Ангелов в "168 часа". "Паркирах колата и тръгнах към къщи. Пред мен вървеше един съсед. Щом той влезе във входа, видях човек с маска. Отначало не обърнах внимание, защото сега много хора ходят с маски, но тази беше с череп и кости", разказва Ангелов. МВР е започнало разследване. На мястото е шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

text

Пребиха журналиста Слави Ангелов пред дома му

Неизвестни лица са нападнали и пребили известният разследващ журналист Слави Ангелов. Ангелов, който е и главен редактор на "168 часа", е атакуван пред дома му на бул. "Дондуков" в София. Нападателите са били двама. Удряли са го по лицето. Били са го с метални пръти. Трети човек е записвал побоя. Ангелов е загубил съзнание. Впоследствие е откаран в университетската болница "Царица Йоана" (ИСУЛ), съобщава в. "24 часа". Побоят не е бил с цел грабеж, защото нищо не му е отнето, включително и лапт

text