Финансов министър се самоуби заради коронавирус

Финансовият министър на германската провинция Хесен Томас Шефер се е самоубил, съобщи премиерът на Хесен Фолкер Буфие, цитиран от AFP. 54-годишният Шефер най-вероятно е сложил край на живота си от отчаяние, тъй като е бил силно притеснен от икономическите последици от пандемията от Covid-19. Тялото му е намерено вчера близо до железопътна линия. Прокуратурата на Висбаден също обяви самоубийството като най-вероятна версия за смъртта му. Политикът е женен, с две деца. Шефер от 10 години е отговарял за финансите на провинция Хесен, в която влиза германският финансов център Франкфурт, където са седалищата на Европейската централна банка и на редица големи германски банки. Той работеше денем и нощем, за да помогне на фирмите и на работниците да се приспособят към икономическите последствия от пандемията, заяви премиерът на Хесен Буфие, който е шокиран от случилото се. Как САЩ смята да спаси икономиката си от коронавируса, вижте тук. "Тези притеснения го смазаха. Очевидно не можеше да намери изход. Беше изпаднал в отчаяние и ни напусна", обясни премиерът на Хесен, който подобно на Шефер е член на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел. "Именно в тези тежки моменти имахме нужда от човек като него", каза видимо разстроеният Буфие. Германските федерални и местни власти подготвиха огромен финансов пакет от над 1,1 трлн. евро, за да смекчат удара върху икономиката вследствие на тежките ограничения, наложени заради коронавируса. Въпреки това загубите от спрения за неизвестно дълго обществен живот ще бъдат огромни.

text

Вече глобяват с по 5000 лв. за нарушаване на карантината

С по 5000 лв. вече са глобени множество българи, нарушили ограниченията и карантината срещу коронавируса. Полицията прави засилени проверки в паркове, градини и пешеходни зони и вече съставя актове на разхождащите се в тях. "Вчера бяха правени предупреждения, а днес се съставят и актове за нарушения на забраната. 5000 лева са много пари – това е размерът на глобата", обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в страницата си във Facebook. Полицаи в двата края на пешеходната зона по бул. "Витоша" в столицата предупреждават хората да не се разхождат, а да се приберат вкъщи. На други лица пък им е искано обяснение къде и защо отиват, съобщи БГНЕС. Вече има 4 съставени акта в София за нарушение на забраната за разхождане в парковете. Два от тях са за Южния парк и два за разходка на Витоша, съобщиха пред БНТ от Общинска полиция. Какви още по-строги ограничения готвят властите, четете тук. В столицата постоянно обикалят униформени и предупреждават излезлите хора да се приберат у дома и ако това не се изпълни, могат да налагат глоби. Някои от хората, които се разхождали днес в Южния парк, твърдят, че нямат представа, че има забрана, не гледат телевизия и новини и не смятат, че нарушават карантината. "Не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата", призова кметът на София. Докога ще продължи карантината в България, вижте тук. Над 30 души са глобени с по 5000 лв. вчера във Варна, защото се разхождали в Морската градина. Хората са били глобени, след като отказали да напуснат градината, въпреки предупрежденията на полицаите. От МВР-Варна припомниха на жителите на града, че нямат право да разхождат кучетата си в Морската градина. "Да ги разхождат там, където са местата за разхождане на кучета и около блоковете, там където живеят, не из целия град да тръгнат да разхождат кучета", призова комисар Илиян Илиев, началник на "Охранителна полиция" в морския град. Какви тежки ограничения наложи съседна Сърбия, четете тук. В Бургас пък Общината премахна пейките в Морската градина, за да попречи на гражданите да прекарват повече време там. "Временното прибиране на пейките от парковете не е каприз Правим го на първо място, за да опазим живота и здравето на бургазлии, а на второ – за да нямаме повод да ви глобяваме! Дори и един бургазлия да предпазим или спасим си заслужава!", написа кметът на Бургас Димитър Николов на страницата си във Facebook. "Вслушайте се в думите на ген. Мутафчийски от днес: "Най-тежките времена ни предстоят". Не ги възприемайте като заплаха, а като реалността, пред която сме изправени", предупреди Йорданка Фандъкова.

text

Готвят още по-строги ограничения заради коронавируса

Болните от коронавирус у нас продължават да нарастват, а властите се готвят да наложат още по-строги забрани за излизане от домовете ни. Това стана ясно на редовния следобеден брифинг на ръководителя на кризисния щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Декларациите, които в момента се попълват при извънградски пътувания, скоро може да се изискват и за придвижване из града. Причината е, че много българи не спазвали настоящите ограничения и се разхождали навън, когато времето е слънчево. Въпрос на време е да въведем тази мярка, посочи ген. Мутафчийски. Какви тежки ограничения наложи съседна Сърбия, четете тук. Установени са 15 нови случая на коронавирус за последното денонощие – 7 през нощта и 8 в днешния ден. 8 от тях са в София, 3 в Пловдив и по 1 във Варна, Кърджали, Смолян и Сливен. Заразените у нас вече са 346, 125 от които са в болница, а 13 са в реанимация и са интубирани. София остава най-голямото огнище на Covid-19, като в столицата има 214 болни. Коронавирусът вече взе 8 жертви у нас. Най-новата е 51-годишна жена от Благоевград с хипертония и астма, която почина тази сутрин. Тя вероятно е дъщеря на починалата снощи 73-годишна жена. И двете бяха в тежко състояние и бяха на изкуствено дишане в реанимацията на благоевградската болница. Докога ще продължи карантината в България, вижте тук. Средната възраст на заразените падна до 66 години, а причината за това е, че болестта протича тежко във всички възрастови групи, особено при хората с хронични заболявания. В София почти всеки интубиран загива, призна ген. Мутафчийски. Един от най-младите заразени в тежко състояние е 37-годишен мъж в София, който е интубиран. Той няма няма придружаващи заболявания. "Не само възрастните боледуват и умират. Младите също могат да умрат, щом свършат апаратите", предупреди ген. Мутафчийски. 17 медици също болни от Covid-19, тъй като са били в контакт със заразени пациенти. Днес има и трима нови изписани, като излекуваните от коронавирус след престой в болницата са общо 14. Колко дни е карантината за болните от Covid-19, четете тук. Изследваните за коронавирус у нас вече са над 7000, като има над 6600 отрицателни проби. Само днес са изследвани 276 проби, като се обработват още. Реалният брой на коронавирус у нас обаче остава неизвестен. "Допускаме, че заразените са повече и откриваме двама на всеки 11 болни", призна ген. Мутафчийски.

text

Изграждането на газовата връзка Комотини – Стара Загора продължава – Управление и бизнес

Интерконекторът Гърция- България е от първостепенно значение за диверсификация на източниците на природен газ както за България, така и за региона на Централна и...

източник : Банкеръ