При по-строга карантина: Излизаме от дома с мобилно приложение

Ако в България бъдат наложени по-строги забрани за излизане от домовете, това няма да се случва с SMS, а чрез мобилно приложение. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за "Господари на ефира". Въпросното мобилно приложение се разработва от около седмица и властите имат готовност да го използват при нужда. То е част от електронна система, която ще следи и намира поставените под карантина. Системата ще бъде представена най-късно до края на седмицата. Приложението е алтернатива на носенето на хартиена декларация, която се изисква от хората, напускащи домовете си в тежко засегнати от Covid-19 страни като Италия и Франция. По-рано днес стана ясно, че се обмисля налагане на най-крути мерки – пълна карантина за възрастни и хронично болни и затягане на мерките за излизане навън. "Надявам се да не се стига до по-тежки мерки, но ако се наложи, няма да се поколебаем да ги наложим", каза Дончев. Възможно е да ни наложат времево ограничение т.е. колко дълго да бъдем навън, както и периметър – докъде ще можем да ходим. Дончев успокои, че няма начин лични данни да изтекат от декларациите, които се събират сега от страна на МВР по контролно-пропускателните пунктове край областните градове. "МВР е оператор на лични данни и така или иначе работи с такава информация", заяви още вицепремиерът.

text

ОББ дарява таксите за преводи в лева през мобилното си банкиране

Обединена българска банка (ОББ) ще дари таксите си за левови преводи през мобилното банкиране ОББ Мобайл през целия месец април в полза на борбата с коронавирус. Целта на банката е да насърчи повече хора да останат по домовете си и да извършват основни банкови операции от вкъщи като алтернатива на посещението в банков клон. ОББ ще дари събраната сума от такси за най-нуждаещите се болници в страната. "Приемаме, че нашата роля за здравето и благоденствието на обществото в настоящата извънредна ситуация е двойно по-голяма. С предприетите мерки искаме да засвидетелстваме безрезервна финансова подкрепа, но също и желание да помогнем на обществото много по-бързо от очакваното да се дигитализира", казва Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на KBC Груп в България. С тези мерки ОББ цели да стимулира пълноценното използване на дигиталните канали за банкови и финансови услуги при пълно спазване на изискванията за социална дистанция, като в същото време направи клиентите съпричастни към каузата за борба с COVID-19. Мобилното банкиране ОББ Мобайл е специализирано приложение за мобилни устройства и в настоящата ситуация се явява подходяща алтернатива на посещението в банков клон. То предлага редица функционалности като плащания по наем, лизинг, ипотека, битови сметки, превод към близки и приятели, взимане на предварително одобрен кредит. Сред операциите, до които клиентите имат достъп чрез мобилния телефон, са още издаване на дебитна карта, разсрочване на покупки с кредитни карти, както и получаване на информация за сметки, карти и транзакции в реално време. Какво още направи банката в полза на клиентите си, четете тук. Клиентите, които не са използвали мобилното или онлайн банкирането на ОББ до момента, трябва да се регистрират с ЕГН или клиентски номер в ОББ Онлайн и след това да изтеглят мобилното приложение ОББ Мобайл от Google Play или App Store. След въвеждане на потребителско име и парола за достъп в онлайн банкирането, клиентът получава код за достъп на SMS. Последната стъпка е създаване на ПИН код и избор на начин на вход – с ПИН или с пръстов отпечатък.

text

Комисията по бюджет и финанси ще обсъди промени в Закона за държавния бюджет за 2020 г. – Управление и бизнес

Членовете на комисията по енергетика ще обсъдят и гласуват промените в Закона за енергетиката, свързани с понижаването на цените на природния газ.

източник : Банкеръ

Министри даряват 50% от заплатите си в битката с коронавируса?

Българските министри могат да дарят половината от месечните си заплати за борбата с коронавируса. Това стана ясно от интервю на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и шефът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски пред "Господари на ефира". "Ще го обсъдим на следващото заседание на Министерски съвети. Някои министри вземат по 4000 лв. и могат да дадат по 2000 лв. Аз също съм готов да дам половината ми заплата", каза премиерът Борисов. По думите му министрите вече са дарили по 1000 лв. от заплатите си, но сумата без проблем може да се удвои. Министерски съвет вече е дарил 30 000 лв. на българското здравеопазване. "Готови сме да дадем още като съпричастност. Колкото е необходимо – толкова", отсече Борисов. Депутатите от ГЕРБ вече са дарили 100 000 лв. от заплатите си, а партията е дарила 100 000 лв. от субсидията си за борбата с епидемията. Колко ще продължи епидемията от коронавирус у нас, четете тук. По примера на Гърция Ако идеята се приеме, българските власти ще последват примера на гръцките си колеги, чиито премиер Кириакос Мицотакис призовал депутатите и министрите да дарят половината от следващите си 2 месечни заплати за борбата с Covid-19. Борисов изтъкна, че заплатата на Мицотакис е значително по-голяма от неговата и дори от тази на президента Радев. Случаите на коронавирус в Гърция обаче също са значително повече от тези в България. В южната ни съседка за заразени 1212 души, над 3 пъти повече от тези у нас, а жертвите също са в пъти повече – между 43 и 46 срещу 8. Макар да е склонен на дарението, българският премиер смята, че финансовите мерки за справяне с епидемията са достатъчни. "С тези пари няма какво толкова да се допълни. Отделихме огромен ресурс от държавата", отбеляза той. Борисов намекна, че действията му са с цел грижа за държавата и обществото, а не от финансови съображения. "Заплатата най-малко ме интересува. Никой не може да ми плати грижите и напрежението, под които съм в момента. Не може да се оцени колко ми струва трудът ми или този на колегите", заяви министър-председателят.

text