Проф. Кантарджиев: Бяхме много критикувани от света, че ваксинираме бебетата против туберкулоза, но май Господ ни е помагал!

"Май Господ ни е помагал! Бяхме много критикувани от света, че ваксинираме бебетата против туберкулоза с БЦЖ, но ако се окаже, че това наистина ...

Пенсионер: По цял ден гледам Бойко и Мутафчийски по телевизията, а с жената с жената вкъщи кавги и гюрултия само

Хубавото време позволи на хората да излязат по иначе безлюдните улици в Кърджали. Всеки със своята причина и по своите неотложни дела… "Навън ...

Удължиха извънредното положение до 13 май

Народното събрание официално удължи извънредното положение в България до 13 май. 122-ма депутати подкрепиха предложението на Министерски съвет, 47 бяха против, а 7 се въздържаха. Против бяха от БСП и ВМРО, които предложиха ограниченията да действат до края на април. Идеите им обаче бяха отхвърлени от останалите депутати. Народните представители гласуваха на две групи в пленарната зала, а между гласуванията им имаше 30 минути. Първи гласуваха депутатите от БСП, ДПС, Воля и независимите, а след тях - от ГЕРБ и Обединени патриоти. Разкриха кога се очаква пикът на коронавируса у нас. Този модел на гласуване се прие като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса у нас. Трима депутати вече се заразиха с Covid-19. Законът за извънредното положение няма дефекти, проблемът идва от внушенията и опасенията на лица, засегнати от потенциална опасност да влошат положението си в правно и имуществено отношение, каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов. По-рано министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи пред депутатите предложението на кабинета, като изтъкна, че именно в следващите седмици се очаква в цяла Европа, както и в България, да настъпи пикът на епидемията от коронавирус.

text

Безработните у нас растат с хиляди на ден

Безработните в България вече са 257 000 души, като се увеличават с по няколко хиляди на ден. Причината е извънредното положение и строгите мерки срещу епидемията от коронавирус. "За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5000 души в понеделник, за вчера са вече около 6000. Вървим с наистина бързи темпове", заяви в предаването "Плюс-минус" по NOVA лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Могат ли работодатели да пускат служители в неплатен отпуск, четете тук. Те ще нараснат до 330 000 души, а безработицата в страната ще достигне 10%, предвиждат от синдикатите. "Смятам че тази прогноза е реалистична", отбеляза Димитров. Дори да проработи, мярката 60 на 40% може да се приложи за около 1/4 от наемните работници. "Дори всички да я харесат в един момент, този милиард би стигнал да спаси 520–530 000 души", посочи синдикалният лидер. На кои работници и фирми ще плаща държавата, четете тук. На въпрос дали да се помисли за приоритетни сектори, които ще бъдат най-засегнати от кризата, или да се действа на регионален принцип, Димитров отговори: "Трябва да започнем от структуроопределящи фирми. Тези, които са гръбнака на икономиката и, които в много от случаите дават хляб на малките фирми. Смятам, че погледът трябва да бъде обърнат към тях и да закрепим тяхното положение. Те също страдат много сериозно", обясни той. Какво се случва с работещите в заведения и хотели, четете тук. Разбира се, трябва да се помисли и за по-малките бизнеси. "Не казвам, че не трябва да се подкрепят най-малките и най-нуждаещите се. Смятам, че трябва да има два отделни пакета с паралелни мерки, както правят държавите членки (на ЕС)", предложи Димитров. Той подкрепи държавните гаранции по банкови кредити за бизнеса и работниците в затруднение. "Тези 700 млн. гаранция (управлявани от ББР, б.р.) са добра помощ и за фирмите, и за гражданите. Това ще помогне и за ипотечните кредити да бъдат разсрочени, за да се глътне въздух за колкото се може повече месеци", обясни Димитров за безлихвените кредити до 1500 лв., които хората ще могат да вземат.

text

Коронавирусът взе още 4 жертви, нови случаи в 9 града

485 души вече са потвърдено болните от коронавирус в България. Установени са 28 нови случая от вчера следобед, показват данните на Националния оперативен щаб. За последното денонощие има и 4 жертви. 83-годишна жена с коронавирус почина в столичната болница "Александровска" късно следобед. Тя е страдала от артериална хипертония и диабет. 83-годишен мъж с COVID-19 почина в болницата в Кюстендил, след като получи мозъчен инсулт. Той е страдал от хронична лимфолевкоза (раково заболяване на кръвта), артериална хипертония, развил е и пневмония. Мъжът е приет в болница на 13 март заради пневмонията. Разкриха кога се очаква пикът на коронавируса у нас. Беше регистриран и първи смъртен случай и в Стара Загора – починал е 81-годишният мъж с диабет, който беше приет на 25 март в местната ендокринология със сериозно покачена кръвна захар. Той е проявил симптоми на коронавирус, много бързо е развил двустранна пневмония и лекарите не са могли да го спасят. Четвъртият починал е 58-годишен мъж, издъхнал в "Пирогов". Засега не е ясно дали е имал съпътстващи заболявания. Новите случаи на Covid-19 за последните 24 часа са открити в 9 града. 18 от тях са в София, която остава епицентърът на коронавирус у нас. По двама има в Пловдив и Смолян, а по един в Благоевград, Бургас, Видин, Велико Търново, Кърджали и Кюстендил. Колко ще продължи епидемията от коронавирус у нас, четете тук. В болници са настанени общо 173 души, като 21 от тях са в интензивни и реанимационни отделения. Хоспитализираните са с 6 по-малко от вчера следобед, но тежките случаи са с 3 повече. Повечето от регистрираните са мъже – 275, а 210 са жени. 47 години е средната възраст на хората с потвърден коронавирус. 22-ма медицински служители също са заразени с вируса. Ето потвърдените случаи по области до момента: Благоевград – 15; Бургас – 21; Варна – 23; Велико Търново – 4; Видин – 2; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Ловеч – 1; Монтана – 18; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 13; София – 292; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.

text