Нова Зеландия спечели битката срещу коронавируса

В Нова Зеландия няма вече случай на коронавирус, без да е уловен от системата. Това означава, че произходът на всички нови случаи е известен, като същевременно броят им намалява и вчера е регистриран само един. Това даде основание на министър-председателя Джасинда Ардърн да обяви, че битката срещу вируса е спечелена. Все пак тя уточни, че хората трябва да бъдат бдителни, за да се запази тенденцията. Общо до момента потвърдените случаи са около 1500, а починалите - 19. Колко струва лечението на коронавирус в САЩ От утре Нова Зеландия отваря икономиката си, а близо 400 000 души се връщат на работа. Разрешение да отворят имат училищата и някои предприятия, а ресторантите имат право да предлагат храна за вкъщи. "Това не е и не може да бъде връщане към живота преди COVID-19. Този ден ще настъпи, но не днес. За да се случи, нашият екип от 5 млн. души (колкото е населението на страната, б.р.) трябва да има нулева толерантност спрямо вируса", призова премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн. "Ако не се чувствате добре, останете си вкъщи. Ако имате хрема, болно гърло или кашлица, направете си тест. За да приключим с тази работа, са нужни още ограничения", препоръча тя.

text

Пик на Covid-19: За 14 дни болните и жертвите се удвоиха

България се намира във все по-очевиден пик на коронавируса. За 2 седмици заболелите от Covid-19 у нас се удвоиха, а положението в някои областни градове започва да става драматично. Починалите също са 2 пъти повече. Смъртните случаи вече не са изключение, а ежедневие. В половината области у нас има починали хора с коронавирус. Почти всички жертви са възрастни хора с тежки хронични заболявания и слаб имунитет. 1363 вече са откритите случаи на Covid-19, 15 от които са установени днес. 301 са в болница, 39 са в интензивни отделения и реанимация. Притеснително нараства броят на болните медицински служители, като те вече са 147. Рекорд на заразените с Covid-19, жертвите нарастват Според шефа на кризисния щаб ген. Мутафчийски в момента преживяваме втори пик на заболелите, но все още не е ясно кога ще затихне. Къде са болните? София остава основното огнище на заразата, като половината от заболелите у нас са в столицата. Там са и 60% от случаите с фатален изход. Все по-притеснителна е ситуацията в Плевен, където работничка в шивашки цех зарази голяма част от колегите си, а те са предали вируса на свои близки. За няколко дни случаите в областния град скочиха до 119, а в цялата област са 124, като всички са свързани с предприятието. Заразените с коронавирус може да са в пъти повече По същите стъпки върви едно от най-големите енергийни предприятия в Югозапада – "ТЕЦ Бобов дол", заради което случаите на Covid-19 в Кюстендил нараснаха до 57, а има и още двама заболели в Дупница. Все по-тежка е ситуацията и във Видин – той се превърна в третия град с най-много заболели у нас с 58 случаи на коронавирус. В рамките на дни броят на болните в дунавският град се утрои, много от тях са медици, които са работили без предпазни средства. Последните двама починали – 77-годишна жена и 72-годишен мъж са именно във Видин. Останалите 12 случая на Covid-19 в областта са в старческия дом в село гара Орешец, където заразата е дошла от изписан от видинската болница. Ето потвърдените случаи по области до момента: Благоевград – 41; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 22; Видин – 73; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 59; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 24; Перник – 11; Плевен – 124; Пловдив – 46; Русе – 12; Силистра – 5; Сливен – 40; Смолян – 33; София – 683; Стара Загора – 36; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 9.

text

Отменена е забраната за полети от и до Великобритания – Общество и политика

От посолството на България в Лондон отправят съвет към гражданите, чиито полети предстоят или са били отменени, да се обърнат за информация към съответните...

източник : Банкеръ