Хотелите у нас отварят, туризмът се възражда

От утре, 13 май, хотелите в България отварят врати и родният туристически бизнес трябва да се подкрепи, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на обсъждането на закона за здравето в парламента. Тя призова българите да посетят нашите туристически обекти през следващите почивни дни за 24 май и редовните си отпуски. "Използвайте празника, идете на Българското Черноморие", призова Ангелкова. И обясни, че до отмяната на извънредното положение всички чужденци, влизащи в нашата страна, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Същото условие ще важи и за българите, които посещават други държави, обясни министърът. Европейският съюз ще приеме утре единни правила за пътуване в рамките на съюза и извън него, допълни тя. Въпреки карантината: Много българи ще почиват в Гърция На няколко пъти Ангелкова благодари на правителството и коалиционните партньори за решенията за насърчаване на туризма, както за дотациите за чартърните ни компании, така и за отсрочката за туроператорите да имат 12 месеца за възстановяване на парите от резервации. Благодари и за намаляването на ДДС на 9% за хотелиерите и ресторантьорите и за ваучерите за почивка на хората на първа линия в борбата с коронавируса. Преди нея Валери Симеонов от групата на Обединените патриоти защити предложенията на собствената си партия НФСБ. Той обясни, че има концесионери, които са съгласни да предоставят безплатно шезлонги и чадъри, но тези, които се противят, ще ги дават на цени между 1.50 и 3 лв. "Нашите планове са българският туристически бизнес да бъде подкрепен, а плажовете достъпни за хората. Целта ни е ударно да възстановим българския туризъм", посочи той. И допълни, че удължаването на срока за строителство до 15 юни няма да повлияе на почивката на хората. Председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Симеонов репликира, че трябва да се помисли за мерки, които да доведе българите по нашите курорти. "Трябва ни по-устойчив анализ, а не работа на парче, каквато вършим сега", бе категоричен Стойнев. Според него сегашните мерки няма да доведат до спокойствие в обществото. Напротив, а икономиката ще има нужда от подкрепа през януари и февруари догодина, прогнозира депутатът от левицата. Междувременно депутатите гласуваха да удължат работното си време до окончателното приемане на Закона за здравето.

text

Кризата с COVID-19 продължава да свива дейността и приходите на транспортните фирми – Управление и бизнес

Очакванията на мениджърите на "Български транспортен холдинг" АД са, че през месец май приходите на индивидуална и консолидирана основа ще се понижат допълнително

източник : Банкеръ

Стокообменът с Германия достигна нова рекордна стойност от 8.46 млрд. евро – Управление и бизнес

От началото на епидемията от коронавирус обаче числата от статистиката подсказваха за предстоящи сериозни проблеми и подсилват страховете ни.

източник : Банкеръ

Много вероятно е МВФ да понижи още прогнозите си за глобалния растеж – Финансов дневник

"Постъпващите данни от много страни са по-лоши от вече песимистичните ни прогнози за световната икономика", посочи управляващият директор на Фонда.

източник : Банкеръ

Много вероятно е МВФ да понижи още прогнозите си за глобален растеж – Финансов дневник

"Постъпващите данни от много страни са по-лоши от вече песимистичните ни прогнози за световната икономика", посочи управляващият директор на Фонда.

източник : Банкеръ