Джамбазки: Пандемията показа, че и държавата, и ЕС могат да работят без чиновници, бюрокракция трябва да бъде съкратена

Българските евродепутати внесоха поправки в пакет "Мобилност", проектът ще се гледа отново през юни. Ще спечелят ли тази битка? "Ако ...

САМО В ПИК И „РЕТРО“: Вижте Корнелия Нинова като абитуриентка (СНИМКА)

САМО В ПИК И "РЕТРО": Вижте Корнелия Нинова като абитуриентка (СНИМКА)

Навръх 11 май – Денят на Св. св. Кирил и Методий и патронен празник на Класическата гимназия в София, Корнелия Нинова отвори фотоалбумите и показа своя снимка като абитуриентка. На любопитния кадър шефката на социалистите позира с класа си в двора на училището, което е завършила, а с всички нейни съученици са накипрени с рокли и костюми по последната мода за 80-те години на миналия век.

„Неизбежно на този ден нахлуват спомените от времето, прекарано в залягане над латинския, старогръцкия и старобългарския в Класическата гимназия. Много учихме, но и много се забавлявахме. Където и да сме на 11 май – нашия патронен празник, преподаватели и възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“, винаги сме заедно и винаги силни, защото „dum spiro spero“. Честит празник, скъпи наши невероятни учители, честит празник, класици!“, написа Нинова към архивния кадър, предизвикал буря от коментари в социалните мрежи.

Въпреки дистанцията на времето и натовареното ежедневие Корнелия не е скъсала връзка с приятелите си от училище. През 2018 г. тя не пропусна да уважи с присъствие другарската среща, организира от класа ѝ, по случай 30-годишнината от завършването им и се събра на една маса с почти всички свои съученици, както и с класната си ръководителка, която и до днес дълбоко уважава.

След като взема кетап за средно образование, Нинова се устремява към Юридическия факултет на Софийския университет, където затвърждава славата си на отличничка. Студентските години за нея обаче не минават като при повечето ѝ колеги, защото точно тогава пламва любовта ѝ с нейния дългогодишен съпруг Митко, а малко след това на бял свят се появява и единственият им син Рафаел, който днес е 26-годишен млад мъж.

 

Нинова (в кръгчето) като абитуриентка

 

Ето правилата, по които ще работят моловете и фитнесите

Моловете и фитнесите ще отворят от понеделник, 18 май, но при спазване на строги ограничения. Това разпорежда здравният министър Кирил Ананиев в нова заповед. Затворени остават увеселителните и игрални зали, дискотеките и баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито. Изключение са заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход. Отварят моловете - ето откога Със същата заповед от понеделник, 18 май, имат право да отворят и фитнес залите, но с определени ограничения: заетост на местата не повече от 10 човека за груповите занимания и не повече от 1 човек на 4 кв. метра площ. Училищата, университетите и детските градини остават затворени, а учебните занятия и оценяването ще се извършват онлайн. Разрешават се практиките и стажовете в Академията на МВР; шофьорските изпити; обученията на пилоти, моряци, машинисти, специалисти по технически прегледи. Театрите остават затворени, концертите и събиранията над 10 души са забранени, свиждания болниците няма да има, не се провеждат научни сбирки и конференции. Спортните и детски площадки на закрито също остават затворени.

text

Екосдружение иска общинските програми за въздуха да се обжалват в съда – Общество и политика

Природозащитниците посочват изпратеното вчера от Европейската комисия до България уведомително писмо, което е първа стъпка от наказателна процедура по въпроса.

източник : Банкеръ