Захариева: Българите ще се лекуват в Турция без да минават 14 дни карантина

Захариева: Българите ще се лекуват в Турция без да минават 14 дни карантина

От 20 май Турция ще пропуска свободно всички български граждани, нуждаещи се от лечение в турски болници. Това написа в профила си във Фейсбук вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Захариева уточнява, че вече са получили официално уведомление.Нашенците ще могат да преминават с до двама придружители, без те да бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

"Така отпада необходимостта от индивидуално искане за разрешение по дипломатически път за всеки единичен случай и ще облекчи лечението на нашите сънародници в Турция", казва Захариева

"Благодаря на колегата Мевлют Чавушоглу за отличното сътрудничество", завършва вицепремиерът.

Италия обяви кога отваря градовете и границите

Италия ще разреши свободното пътуване до и от чужбина от 3 юни. Решението е на правителството, а ходът е важен етап от смекчаването на ограничителните мерки заради новия коронавирус в Италия, която въведе едни от най-строгите рестрикции в света, предава Reuters. Управляващите в Рим ще разрешат и свободното пътуване между отделните области от 3 юни. Някои регионални власти искаха това да стане по-скоро, но премиерът Джузепе Конте настоява за постепенно завръщане към нормалността, за да бъде предотвратен втори пик на епидемията в страната. Италианците получават до 500 евро, за да летуват в родината си През март Италия стана първата европейска държава, наложила ограничения на национално равнище заради коронавируса. На 4 май правителството пристъпи към първата фаза от разхлабването на рестрикциите, като разреши на заводите отново да заработят и отвори парковете, припомня Reuters. В понеделник е предвидено да отворят магазините и да бъде позволено пътуването вътре в отделните области. С разрешаването на свободното пътуване от 3 юни, италианското правителство се надява да спаси летния туристически сезон. Това би имало важно значение за възстановяването на националната икономика, за която туризмът е ключов сектор.

text

Контрольорите в София отново ще глобяват

От понеделник контрольорите в Столичния градски транспорт вече няма да продават билети, а ще глобяват нередовните пътници. Това се казва в съобщение, публикувано от Центъра за градска мобилност в профила на дружеството във Facebook. От компанията напомнят задължителните решения на общинския щаб и заповедта на кмета на Столичната община: - Водачите продължават да не продават билети и кабините им остават изолирани; - Качването и слизането през първата врата не е разрешено; - В превозните средства, съобразно тяхната техническа възможност, няма да се пуска климатик при температурата под 25 градуса с цел ограничаване разпространението на вируси; - От понеделник, 18 май, контрольорите вече няма да продават билети и ще изпълняват функцията си на контрол по редовността на пътниците. В този смисъл, всички пътуващи трябва предварително да са се снабдили с редовен превозен документ (билет или карта). Работят всички каси и пунктове на ЦГМ, както и на търговските партньори на дружеството, и онлайн приложението за дневни карти MPASS. Всички пътници, както и контрольорите, задължително трябва да имат маски в превозните средства. На касите трябва да се спазва дистанция от 1,5 м. Всички превозни средства, както и офиси на ЦГМ редовно се дезинфекцират, съобщават още от Центъра за градска мобилност.

text