НЕВИЖДАНА КРИЗА: Над 50% срив на пазара на имотите

НЕВИЖДАНА КРИЗА: Над 50% срив на пазара на имотите

Драстичен спад от 55% на покупко-продажбите на недвижими имоти у нас показват данните на Агенцията по вписванията, съобщава "Фактор". През април в страната са изповядани 7678 покупко-продажби, в сравнение с година по-рано, когато са били 17 113. В данните са включени сделките с всички видове сгради и земеделски земи, минали през нотариус, с изключение на сделките, които са направени "на зелено".

През април в София са изповядани 1590 покупко-продажби - с 33% по-малко на годишна база. През същия месец на 2019 г. сделките са близо 2400. В другите големи градове покупко-продажбите бележат спад с около 50%. Сделките в Пловдив през миналия месец са 660, което е с 49% по-малко спрямо година по-рано. Във Варна спадът е с 44% със 604 сделки през април. В Бургас са изповядани 254 сделки, което е спад от 48%. В Стара Загора и Русе спадът е по-сериозен, съответно 56% и 58% надолу.

Делът на сделките в шестте големи града общо за април и март нараства до 41%, а през април - до 45% от всички в страната. За сравнение - година по-рано той се движи около 36%. Това също показва, че замръзването на пазара заради извънредното положение е още по-голямо в районите на по-малките населени места.

Филип Котлър празнува 89 г. от рождението си – Пари и пазари

"Особено важно е да намерите правилните хора, на правилното място и да дадете правилните решения. Маркетингът има потенциал не само да помогне за повече продажби, но и...

източник : Банкеръ

Кабинетът ще направи промени в Списъка на държавите с пазарен риск – Управление и бизнес

Ще се обсъди решение за учредяване на безвъзмездно право на прокарване в имоти - публична държавна собственост, предоставени за управление на Национална компания...

източник : Банкеръ

Гърция дава ваучери за почивка на най-бедните

Гръцкото социално министерство отпуска 30 млн. евро за ваучери за безплатна почивка на 533 000 работещи или безработни лица с ниски доходи. За да ги получат, хората трябва да са с годишен доход до 30 000 евро с платени осигуровки минимум 50 дни преди подаване на молбата, съобщи БНР. С предимство са семействата с малки деца. Но тази възможност важи и за българите на работа в Гърция, стига да имат изрядно данъчно досие. Тази година сумата за ваучери за вътрешен туризъм е увеличена три пъти в сравнение с миналата. Социалното министерство в южната ни съседка цели да подпомогне вътрешния туризъм след кризата с коронавируса, а от друга - да предостави възможност на над половин милион социално слаби и безработни да почиват безплатно. Обмисля се също държавата да поеме и част от транспортните разходи, което ще насочи много от почиващите към островите.

text