През 1966 г. копие на парахода „Радецки“ е пуснато на вода – Общество и политика

През май 1876 г. четата на Христо Ботев слиза на българска земя при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.

източник : Банкеръ

Фитнесите са пред фалит, искат помощ от държавата

Над 20 млн. лв. загуби и 60% съкратени служители. Такава е равносметката на Българската асоциация за здраве и фитнес за почти 3 месеца затворени врати на залите. От бранша настояват за спешна среща с премиера и апелират за безвъзмездна помощ от държавата. "Загубите на бранша са огромни, до момента са над 20 млн. лв. Ние сме най-засегнатият сектор, ресторантите можеха да продават онлайн, да правят доставки. Настояваме да намалим ставката на ДДС-то на 9%. Това ще е от огромна полза за всички спортуващи в България. 1 лев вложен в спорт, се равнява на 20 лева по-малко, дадени за медицински нужди и лекарства. Искаме и държавата да ни даде безвъзмездна помощ", каза пред Bulgaria ON AIR Александър Малинов, който е член на УС на Асоциацията за здраве и фитнес. Фитнес залите са отворени от около седмица, но по думите на Малинов посещенията са намалели с 80%. Той смята, че няма да могат да си върнат клиентите поне в следващите 6 месеца. "Категорично ще има фалити, ако не се вземат мерки от държавата. Има фитнеси, които изобщо не отвориха, вече са фалирали. Искаме среща с г-н Борсов и съм сигурен, че той ще откликне, тъй като е спортен човек. Спортът е изключително важен за хората", настоя Малинов. Той разкри, че 60% от служителите във фитнесите са съкратени. В бранша работят 50 000 души. "При нас напусна момиче от рецепцията. Пуснахме обява, за 6 часа имаше 135 CV-та", отбеляза членът на УС на Асоциацията за здраве и фитнес и добави, че очаква да си стъпят на краката едва през октомври-ноември. Александър Малинов увери, че има много високи санитарни изисквания в залите. Вентилационни системи изкарват замърсения въздух и вкарват чист. Уредите се почистват непрекъснато с дезинфектант, клиентите си носят собствени кърпи. Температурата се измерва още на влизане.

text

Тестват ученици за коронавирус преди матурите

Тестват ученици за коронавирус преди матурите

Учениците, които ще се явят на матура в разградското село Ясеновец ще бъдат тествани за коронавирус, съобщи кметът Сали Салиев пред БНТ.

Изследванията ще бъдат направени утре. Карантината за селото вече падна, ситуацията се успокоява. Хората, които са дали положителни проби се чувстват добре. Здравният медиатор и кмета признаха, че в началото хората са приели с недоволство наложените мерки. В него няма аптека и банкомат и се наложило под конвой с полиция да се ходи до съседно село за лекарства и пари. В Ясеновец няма нови положителни проби за коронавирус.

Електромобилите на Tesla вече са с до 5000 долара по-евтини

С до 5000 долара поевтиняха някои от електромобилите на Tesla, съобщиха световните агенции. Промяна в цената има за Model 3, Model S и Model Х, които се продават в Северна Америка, предаде специализираният сайт The Verge. Моделите S и Х са с 5000 долара по-евтини, като вече струват съответно 74 990 долара. Версиите на двата автомобила за по-дълги разстояния струват 79 990 долара. Дори по-скъпите им версии с по-добри характеристики получиха същото намаление в цената. Най-масовият Model 3 е с най-малка отстъпка за всичките си версии – 2000 долара. Към момента в стандартната си версия цената на модела започва от 37 990 долара. Най-новият Model Y остава без промяна в цената. В свой пост в китайските социални мрежи технологичният гигант потвърди, че спад в цената ще има и за автомобилите, продавани в Китай. Единствен Model 3 ще остане без промяна. Услугата за суперзареждане вече няма да е безплатна за шофьорите на седан Model S и на спортните автомобили Model X.

text