Карантината ще е 2 пъти по-кратка, нощните заведения остават затворени

Правителството официално удължи извънредната епидемична обстановка до 30 юни 2020 г., а правилата през този период са посочени в 4 нови заповеди, издадени от здравния министър Кирил Ананиев. Всички нощни заведения – дискотеки, пиано барове, нощни барове и клубове остават затворени до 30 юни. Дотогава са забранени и груповите празненства на закрито с повече от 10 души: сватби, балове, кръщенета и други. Спортните мероприятия на открито и закрито са разрешени, но при 50% заетост на местата, а зрителите трябва да са най-малко през една седалка или на разстояние от 1,5 м. Същото важи и за конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за културно-развлекателни мероприятия – театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др. Задължителната карантина при заразените с COVID-19, както и контактните им лица, се намалява наполовина от 28 на 14 дни. След изтичането на двуседмичната домашна изолация, хората могат да излизат навън, ако са дали отрицателен PCR тест. Всички пристигащи у нас от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване. Карантината отпада за пристигащите от Ирландия, Испания, Малта и Италия след 14 юни. Маските на закрито остават, трябва да пазим дистанция Маските и покривалата за лице остават задължителни в обществения транспорт, аптеките и болниците. На всички други обществени места (магазини, молове и т.н.) носенето на маска е само препоръчително.

text

Седем страни контролират търговията на България извън ЕС – Пари и пазари

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Обединеното кралство, Съединените американски щати, Сърбия, Руската федерация и Република Северна Македония

източник : Банкеръ

Пускат наредбата за касовите апарати за обществено обсъждане

Пускат наредбата за касовите апарати за обществено обсъждане

Наредба Н-18, известна като Наредбата за касовите апарати, ще бъде публикувана за обществено обсъждане на 20 юни или след по-малко от 10 дни. Това каза изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова по време на среща с бизнеса.

По закон обсъждането ще продължи месец, като проектът с измененията трябва да е готов до 16 юни. Затова и от приходната агенция предложиха срещите с бизнеса да са ежедневни в рамките на следващите пет работни дни, когато текстовете ще се четат ред по ред. Самата наредба трябва да влезе в сила на 1 август. „Може би някои разпоредби, за които няма проблеми, ще влязат, няма да влизат в сила разпоредби, за които има проблем“, поясни Димитрова.

По време на срещата представителите на бизнеса посочиха различни проблеми, свързани с яснотата и прилагането на текстовете. В края на дискусията министърът на финансите Владислав Горанов апелира да се дават конкретни предложения. „Ще ме накарате пак накрая да се втърдя и да се върна към налагането силово на нещата, ако не измислите алгоритъм, по който да ми кажете еди-кога си приключваме с тези факти - винаги ги водим тия разговори“, каза Горанов, като допълни, че темата не е голяма. „Темата е проста – всеки да си плаща данъците“, посочи министърът.

Истинските олигарси в България са политиците, смята Радан Кънев – Общество и политика

"Унижение за всеки български гражданин е да го управлява ГЕРБ, единствената алтернативата да е БСП, а Доган да държи цялата власт", каза евродепутатът.

източник : Банкеръ

Терени и сгради за ясли и детски градини предложиха районните кметове от „Демократична България” – Общество и политика

„Макар да засяга най-силно родителите, липсата на места в детските ясли и градини неизбежно се превръща в проблем на бизнесите, проблем на работодателите, проблем на...

източник : Банкеръ

Италианският премиер и двама министри бяха разпитани заради управлението на коронакризата в Бергамо – Свят

През март в провинцията имаше 571-процентно увеличение на смъртните случаи в сравнение със средните данни за същия период от време през предишните пет години.

източник : Банкеръ

17 земеделски организации защитиха Десислава Танева за скандала с изтеклия запис – Управление и бизнес

Основният въпрос след изтичането на видео кадрите е, съветва ли министърът на земеделието Десислава Танева да се прикриват измами, за да не бъдат спрени парите от ЕС...

източник : Банкеръ