Правителството ще гласува Програма за гарантиране на безлихвените кредити – Управление и бизнес

Министрите ще освободят председателя и членовете на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и ще определят състава й.

източник : Банкеръ

Манолова пита Борисов кой е П.М., когото ще назначава за шеф на КЕВР – Общество и политика

Тя призова президента Радев да наложи вето върху текстовете в промените на Закона за енергетиката, отнасящи се до намаляването на стажа на шефа на енергийния регулатор.

източник : Банкеръ

КЗК глоби ЧЕЗ с 4,4 млн. лв., компанията ще обжалва

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоби за общо 4,4 млн. лв. на "ЧЕЗ България". Санкцията е зapaди злoyпoтpeбa c пo-cилнa пoзиция пpи дoгoвapянe c oпepaтopa нa ĸacoви плaщaния Fаѕt Рау. През 2016 г. компаниите на ЧЕЗ са прекратили дългосрочните си търговски отношения с Fast Pay с мотив намаляване на разходите. На тяхно място е сключен нов договор, с който операторът е задължен да приема плащанията за електрическа енергия, но без да иска комисионна от ЧЕЗ. Оcтaнaлитe ĸoнĸypeнти на Fast Pay, ĸoитo предоставят същата услуга, пoлyчaвaт зaплaщaнe oт чешката компания. КЗК стига до извода, чe ЧEЗ ce e възпoлзвaла oт пoзициятa cи, ĸaтo e пpeĸpaтила бeзпpичиннo дoгoвopa c Fаѕt Рау пpeз 2016 г., a пo-ĸъcнo e cĸлючилa споразумение с пo-нeизгoдни условия. Това e дoвeлo дo нaмaлявaнe нa пpиxoдитe и нaтpyпвaнe нa зaгyбa зa Fаѕt Рау. "Дpyжecтвoтo нe e в cъcтoяниe дa ĸoмпeнcиpa нaтpyпaнитe зaгyби и oтpицaтeлния финaнcoв peзyлтaт, ĸoeтo гo пocтaвя във финaнcoвa зaвиcимocт oт гpyпaтa ЧEЗ пopaди гeнepиpaнaтa в пpoцecния пepиoд зaгyбa", пишaт oт регулатора. От KЗK смятaт, чe пpeĸpaтявaнeтo нa cпopaзyмeниeтo мeждy Fаѕt Рау и ЧEЗ би мoглo дa дoвeдe и дo ĸpaй нa бизнeca нa пъpвaтa. Заради това антимонополният орган глобява "ЧЕЗ Електро България" с 4 193 758 лв., "ЧЕЗ Разпределение България" - с 10 000 лв., както и "ЧЕЗ България" - с 207 742 лв. Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Административен съд – София област в 14-дневен срок. ЧЕЗ: Спазваме българското и европейското законодателство По-късно днес ЧЕЗ изпратиха своята позиция до медиите: "Във връзка с обявено на 16 юни 2020 г. решение на Комисията за защита на конкуренцията по искане на оператор на касови плащания, свързано с администриране и заплащане на дължими суми от крайни клиенти на дружества от групата на ЧЕЗ в България, постановяващо заплащането на глоби в общ размер на над 4 400 000 лева, ръководството на ЧЕЗ в България категорично заявява, че компаниите на ЧЕЗ в България работят изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство, включително и антимонополното такова, и не злоупотребяват с господстващо положение или с по-силна позиция при договаряне. Изненадани сме от решението на КЗК, което е в пълно противоречие с взето преди това решение от същата Комисия, по същия казус, със същия жалбоподател и потвърдено по съдебен ред. Подобни решения компрометират доверието в институциите, нарушават прозрачността и предвидимостта на бизнес средата, като създават съмнение в независимостта на администрациите. Дружествата на ЧЕЗ ще обжалват в законоустановения срок решението на КЗК."

text

За 4 години България може да получи 15 млрд. евро от Брюксел – Управление и бизнес

Темата за икономическото възстановяване след пандемията от коронавируса, както и за следващия 7-годишен бюджет на ЕС, ще бъде разисквана в пленарна зала.

източник : Банкеръ

За 4 години България може да получи 15 млрд. лева от Брюксел – Управление и бизнес

Темата за икономическото възстановяване след пандемията от коронавируса, както и за следващия 7-годишен бюджет на ЕС, ще бъде разисквана в пленарна зала.

източник : Банкеръ

От Сърбия вече могат да влизат в Гърция през КПП-тата с България – Общество и политика

Преди да влязат в страната обаче те попълват декларации с адреса, на който ще пребивават, като на почти всички се правят и бързи тестове за Covid-19.

източник : Банкеръ

България чака чужденци в опит да спаси сезона

България ще се опита да удължи сезона до края на октомври и ще разчита на туристи от Централна и Западна Европа, за да възроди летния туризъм. От следващата седмица се възстановяват чартърните полети от Нидерландия, Германия, Полша и Чехия. Първите туристи от Амстердам и различни германски градове трябва да кацнат на летище Бургас на 26 юни (следващия петък). 3 дни по-късно ще кацнат първите чартъри от Германия и във Варна. 10 600 са планираните чартърни полети, които ще кацнат в Бургас през следващите 3 месеца, а тези във Варна са 6400. Полетите ще продължат до края на септември. Контрастът с миналия туристически сезон обаче е голям – 35% до момента е спадът на кацащите на аерогарите във Варна и Бургас, което се дължи на епидемията от коронавирус. След 15 юни в България вече могат да влизат хора от 34 държави, без да им бъде налагана 14-дневна карантина. Очаква се скоро да се разхлабят и ограниченията за туристи от Русия, Украйна, Молдова, Турция, които също често посещават страната ни, обяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова. В туризма се забелязва постепенно раздвижване – от 22 май до днес са отчетени нощувки на 91 000 туристи у нас, от които 93% са българи, а 7% са чужденци. Около 60-70% от хотелите по морето ще отворят това лято, а останалите 30-40% също са готови да заработят, ако получат достатъчно резервации. Ресторантьори, хотелиери и концесионери на плажове са обещали да предложат максимално качествен туристически продукт на посетителите, каквото е изискването на българските власти, разкри министърът. Всяко нарушение и неспазване на закона накърнява имиджа на България като туристическа дестинация, затова и контролът ще бъде безкомпромисен, увери Ангелкова. Въпреки кризата, България не е спирала да се рекламира като туристическа дестинация както в интернет, така и по телевизиите. От следващата седмица такава кампания ще тече и по някои от водещите европейски телевизии. Румънци и унгарци първи в "Слънчев бряг" Румънци и унгарци са първите чуждестранни туристи в курортния комплекс "Слънчев бряг". Близо 20 са отворените хотели там. По-малките дискотеки също вече започват да работят, а на 26-и юни се очаква да отвори врати един от най-популярните нощни клубове, който се намира в района на Южния плаж, съобщи БНР. Най-големият ни морски курорт тепърва се събужда – алеите и плажовете засега са пуст, хотелите са празни, има малко отворени ресторанти и магазини, но спокойствие, уют и чистота. В хотелите на първа линия, които са най-желаните, в момента има по 20-тина души. "На тази дата обикновено имаме по 450-500 души. Реалистичната цел в момента е да приемем 5-10% туристи от капацитета ни, което няма да ни помогне да оцелеем", признават хотелиери. Те няма как да предвидят каква част от почивната им база ще бъде заета през най-силните месеци – юли и август. Според направените резервации хотелите трябва да са пълни, но туристите засега не идват.

text