Борисов към Хайко Маас: Надяваме се, че през юли България ще бъде приета в Банковия съюз и в чакалнята на еврозоната

Има една хубава символика – България е влязла в Европейския съюз по време на Германско председателство през 2007 г., а сега от 1 юли отново очакваме ...

Безработните в САЩ покориха нов мрачен рекорд

Още 1,5 млн. работници в САЩ са се регистрирали като безработни през последната седмица. Това съобщиха от Министерството на труда на САЩ, с което общият брой на безработните в страната от началото на кризата с новия коронавирус достигна 45,7 млн. души, съобщава AFP. Броят на новорегистрираните безработни е изненадващо висок - спад от едва 58 000 души спрямо нивото от предишната седмица, докато нивото на осигурената безработица, показващо хората, които все още получават помощ към седмицата, приключила на 6 юни, е непроменено на 14,1%, като 20,5 млн. души продължават да получават обезщетения за безработица.  Освен това повече от 760 000 души в 46 щата са подали до миналата седмица молби за помощ за безработица по специална програма за хора, които обикновено не биха имали право да се ползват от обезщетенията, уточняват от трудовото ведомство. Рубеела Фаруки от High Frequency Economics констатира, че седмичната справка за безработицата предлага смесена присъда за здравето на най-голямата икономика в света. "Спадът на регистрациите за безработица за втора поредна седмица, въпреки че е малък, е окуражаващ, като дава сигнал за наемане или пренаемане", посочва тя. "Високият темп на съкращения обаче е показателен за продължаващите напрежения на пазара на труда", отчита експертът. Данните за безработицата в САЩ представляват най-новия поглед върху икономическото опустошение, причинено от пандемията от новия коронавирус, която принуди бизнеса в цялата страна да затвори от средата на март, а това доведе до масови съкращения на работници. Нивото на нови седмични регистрации за безработица намаля след достигането на пика си в края на март и много щати започнаха отново да отварят постепенно икономиките си. И все пак вирусът продължава да циркулира, като епицентърът на епидемията се измества от Ню Йорк към южните и западните щати. САЩ са на първо място в света по брой на заразените и починалите от COVID-19 с над 2,1 млн. заразени и повече от 117 000 жертви.

text

Екатерина Захариева разкритикува изказване на премиера на Северен Рейн-Вестфалия – Общество и политика

Захариева и Маас са обсъдили приоритетите на германското председателство, което започва от 1 юли, и икономическото възстановяване от кризата с коронавируса.

източник : Банкеръ

Българите отново са най-бедните в Европейския съюз

За поредна година българите остават най-бедни в Европeйския съюз, като покупателната им способност е най-ниска сред жителите на всички държави членки. Това показват най-новите данни за потреблението в ЕС за 2019 г. на Евростат. През 2018 г. отново бяхме на последно място. Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. Базирано на първите предварителни оценки за 2019 г. на НСИ по данни на Евростат, реалното потребление на човек от населението, изразено в стандарти на покупателната способност (СПС), варира между държавите членки на ЕС, от 59 до 135% от средното равнище в EС-27, пише в. "24 часа". Девет държави членки регистрират реалното потребление на човек от населението над средното за ЕС-27 равнище през 2019 г. Най-високо е в Люксембург – 35% над средното за ЕС-27 ниво. Германия e с около 23% над средното за ЕС равнище, следвана от Австрия, Дания, Белгия, Нидерландия, Финландия, Швеция и Франция, които са постигнали нива между 5 и 20% по-високи от средните за ЕС-27. Реалното потребление на човек от населението за 12 държави членки варира от средното равнище за ЕС-27 до 25% по-ниско. В Италия, Ирландия, Кипър, Испания и Литва равнищата на реално потребление на човек от населението са до 10% под средното за ЕС-27, в същото време в Португалия, Чешката република, Словения и Малта са от 10 до 20% по-ниски. В Полша, Румъния и Гърция те са от 20 до 25% по-ниски от средното равнище за ЕС-27. Шест държави членки имат реално потребление на човек от населението около 25% и повече под средното за ЕС-27 равнище. Естония има около 25% по-ниско равнище, докато в Словакия, Латвия, Унгария и Хърватия е от 25 до 35% по-ниско от средното за ЕС-27. В България реално потребление е с 41% по-ниско от неговото средно ниво за страните от ЕС-27. Това на практика означава, че българите са 2 пъти по-бедни от жителите на Германия, Австрия и Дания и видимо изостават дори от повечето страни от бившия соцлагер.  Подобна на българската е покупателната способност в Черна гора, а по-бедни са в Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Албания. БВП на човек от населението варира от 53% в България до 261% в Люксембург от средното равнище за ЕС-27. БВП е основният измерител на икономическата активност и също показва значителни разлики между държавите членки. През 2019 г. БВП на човек от населението, измерен в покупателна способност, е в границите от 53% в България до 261% в Люксембург спрямо неговата средна величина в ЕС-27. 10 страни отбелязват нива на БВП на човек от населението над средното ниво за ЕС-27 през 2019 г. Високият БВП на човек от населението на Люксембург се обяснява частично с големия дял на пограничните работници, включени в общия брой на работната сила на страната. Тези работници допринасят за увеличение на БВП, а същевременно не се считат за част от местното население, което се използва при изчисляването на БВП на глава от населението.

text