По-строги проверки и глоби за носене на маски в София

Носенето на маски на закрити обществени места от 23 юни е задължително, здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед. Екипите на Общинска полиция, които проверяват за носенето на маски в градския транспорт ще бъдат удвоени, съобщава столичният кмет Йорданка Фандъкова. Издала съм и допълнителни указания към Метро-полиция, която охранява метрото. Зачестиха сигналите, които ми изпращат граждани, за пътуване без маска в градския транспорт. Затова и през миналата седмица засилихме контрола с полицията, като бяха проверени над 700 превозни средства. Съставени са 16 акта на стойност 300 лв. и десетки предупредителни протокола, подчертава Фандъкова. Личното ми мнение е, че глобата за неносене на маска в градския транспорт и на закрити публични места трябва да бъда намалена, което ще направи налагането ѝ по-масово и безкомпромисно, убедена е Фандъкова. Планирахме да възстановим продажбата на билети от водачите в градския транспорт, но ръстът на заразените го прави невъзможно на този етап. Възложила съм на директора на "Центъра за градска мобилност" да разшири местата за продажба на билети – като включим още 200 пункта на Спортния тотализатор и пощите. Докато това стане, от вторник билети ще се продават и от контрольорите, написа столичният кмет в профила й във Facebook. Започнахме планираното тестване на 1000 души от персонала на детските градини и ясли. До момента всички тествани са отрицателни. Данните за заразените с COVID-19 в София показват устойчив ръст и това налага крачка назад за задължителното носене на маски, както и по-голям контрол. В петък в софийските болници се лекуваха 92 души с COVID-19, от тях 9 в интензивно отделение. Днес настанените за болнично лечение са 126, а хората в интензивни отделения са 23, заяви още Фандъкова. В заповедта за носенето на маски се посочва още, че всички спортни мероприятия могат да се провеждат пред публика при заетост на местата до 50% от общия им капацитет, при настаняване на зрителите най-малко през 1 седалка или при спазване на дистанция от 1,5 м. При провеждане на футболни мачове се допуска публика до 1000 души на сектор при условията, посочени по-горе. Правилото за до 50% заетост от общия капацитет на местата важи и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и др. За провеждането на културни и развлекателни мероприятия на закрито и открито също важи условието за до 50% заетост на местата. Това се отнася и за дейността на дискотеките и нощните заведения, както и за сватби, балове други масови събирания.

text

Суперкомпютърът на Япония вече е най-бързият в света

Японският суперкомпютър Fugaku, изграден с помощта на правителството и използван в борбата с коронавируса, е най-бързият в света, обявиха създателите му, цитирани от AFP. Той е на първо място в класацията Top500, сайт, който проследява еволюцията на компютърните процесори повече от две десетилетия, отбелязват от научноизследователския център Riken. Списъкът е изготвян два пъти годишно и в него се оценява бързината на суперкомпютрите на базата на тест, създаден от експерти от Германия и САЩ. Fugaku е съвместно създаден от Riken и Fujitsu. Скоростта му е 415,53 петафлопа или 2,8 пъти по-бърз от втория в света американски суперкомпютър Summit с производителност 148,6 петафлопа. Summit беше на върха през последните две години. Суперкомпютърът е с повече от 1000 пъти по-бърз от стандартния компютър, според Riken. Fugaku, означава планината Фуджи на японски, е разработван вече 6 години и се очаква да заработи напълно от април 2021 г. Но вече беше използван в борбата с коронавируса. Японският суперкомпютър също е на върха в няколко други класации, включително Graph500, HPCG и HPL-AI.

text

Джеймс Мийд печели Нобел за своя принос в теорията за международната търговия – Пари и пазари

Нобеловата награда за икономика се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в областта на икономиката и е смятана за една от най-престижните...

източник : Банкеръ

Турция постави рекорд по туристи през 2019 г. Сега се моли да дойдат

Турция е шестата най-голяма туристическа дестинация в световен мащаб и през 2019 г. посрещна 45 млн. посетители. В момента обаче мнозинството от плажовете ѝ са празни, а много хотели още решават дали изобщо да отворят. Турският министър на туризма Мехмет Ерсой изрази надежда, че страната му би могла да регистрира тази година приблизително половината от миналогодишните туристически посещения, предадe Reuters. Успешният туристически сезон зависи най-вече от преговорите за започване на полетите от Русия, Германия и Великобритания, също тежко засегнати от коронавируса. Очаква се в началото на следващата седмица разговорите да доведат до някои резултати, посочва Ерсой пред Reuters. Залозите за Турция са високи, като се има предвид, че туризмът съставлява около 12 на сто от икономиката на страната. Посещенията на чуждестранни туристи са намалели с 2/3 през първите 5 месеца на годината. За да убеди чужденците и техните правителства, че пътуването е безопасно, Анкара започна програма за "здравословен туризъм", която предвижда определени изисквания за туристическите обекти, така че да бъдат сертифицирани като надеждни срещу разпространението на Covid-19. Над 600 хотела са кандидатствали за удостоверението. Междувременно в туристическата столица Анталия през уикенда историческият център беше практически празен, а в хотелите имаше малцина туристи, отбелязва агенцията. Такива хотели "не могат да оцелеят единствено с турски туристи", казва Ерсой. Той определя като критични предстоящите десетина дни, защото "към момента не е ясно как ще стартира международният трафик".

text