Митничари сгащиха 100 000 летни облекла менте

Митничари сгащиха 100 000 летни облекла менте

Митнически служители задържаха близо 100 000 летни и спортни облекла, бански костюми, чанти, чехли и обувки менте. Заедно с тях те открили и 54,700 кг термични стикери за дрехи, с обозначения на световноизвестни марки.

Стоките са иззети, поради основателни съмнения за нарушени права върху интелектуалната собственост, съобщиха от Агенция „Митници“. Ментетата са открити през последните дни при митнически проверки на пет товарни автомобила, влизащи в страната от Турция. Част от иззетите „маркови“ стоки са декларирани като текстилни изделия, а други са били пренасяни контрабандно, между декларирани стоки. За недекларираното количество, срещу водачите са съставени актове за нарушение на Закона за митниците.

В единия от случаите, който е от вчера са иззети 14 685 недекларирани и 9926 декларирани дамски, мъжки и детски тениски, панталони, бански костюми, чехли и спортни комплекти с обозначения на десетки световни марки. Шофьорът, който е български гражданин, превозвал текстилни изделия от Турция за Унгария.

При друг случай, 38 270 детски, мъжки и дамски спортни комплекти, панталони и рокли с обознчения на някои от най-скъпите марки на пазара, са открити на 12 юни в товарен автомобил с чуждестранна регистрация, управляван от турски гражданин. Той е декларирал, че превозва текстилни изделия от Турция за Германия. Проверката установила, че стоките отговарят на декларираното количество, но сред тях има ментета.

Други 30 970 „маркови“ тениски, къси панталони, поли и спортни комплекти, както и 54,700 кг термични стикери за дрехи с логата на световни марки са иззети на 15 юни при съвместна проверка на митническите служите със служители на ГД „Гранична полиция“. Стоката е превозвана в камион.

2433 дамски и мъжки тениски, чанти и спортни обувки с обозначения на десетки световни марки са открити в камион с декларирани текстилни изделия от Турция за Босна и Херцеговина. Задържани са на 21 юни в камион с водач молдовски гражданин и 682 чифта контрабандно пренасяни детски спортни обувки. Освен декларираната стока, е установено при проверката, че в товарното помещение се превозват още 33 кашона с недекларираните детски спортни обувки.

НАП в София скъсва с парите в брой

В София спира плащането на данъци с пари в брой. От 1 юли 2020 г. плащанията на данъци и осигуровки в 13-те офиса на приходната агенция в столицата ще могат да се извършват без такси чрез използване на физическите ПОС терминали на НАП, както и чрез електронната услуга за плащане в е-портала на ведомството. Плащания към НАП в столицата ще продължат да се извършват и по банков път от всяка банка в страната, но съобразно тарифите на съответните финансови институции. С решение на обслужващата офисите на НАП банка досега съществуващите гишета в поделенията на приходната агенция в София ще работят с клиенти до края на работния ден на 30 юни 2020 г. Всички останали офиси на приходната агенция, в които има банкови гишета, ще продължат да работят по досегашния начин и занапред, допълват от НАП. От 2018 г., когато бяха въведени възможностите за плащане с виртуален и физически ПОС терминали, до момента без такси са платени близо 480 млн. лв., като общият брой на преводите е почти 1,5 млн. лева, съобщават от НАП. Общо над 80 млн. електронни трансакции годишно се извършват с електронните услуги, предоставяни от приходната агенция, като делът на електронната комуникация надхвърля 90%. "Използването на е-услугите на НАП расте устойчиво, като по този начин спестяваме време и разходи на клиентите си, като НАП продължава да усъвършенства електронната комуникация. Обслужващата банка в София взе решение да закрие гишетата, но съществуват алтернативи за плащане без такса, които да се ползват", казва зам.-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова. Допълнителна информация за плащанията към НАП в София след 1 юли можете да видите в сайта на агенцията или чрез информационния център на ведомството на телефон: 0700 18 700.

text

Карантина и PCR тестове за българи в няколко страни от ЕС

Задължителен PCR тест за българи въвежда Кипър от понеделник, 29 юни. Причината е, че здравните власти на острова вече са установили няколко случая на заразени с коронавирус сред туристите от нашата страна. Заради увеличаващия се брой на заразените у нас Кипър промени и класификацията на страната ни. България вече попада в категория Б – т.е. държави с по-висок риск. От понеделник българските туристи, които пътуват за Кипър трябва да са преминали през лабораторен тест до 72 часа преди заминаването и да притежават удостоверение, че пробата им за COVID-19 е отрицателна, пише в. "Труд". Българите, влезли в Естония, Словения и Финландия се поставят под карантина. За Словения тя е 14-дневна, независимо от статута на пребиваване в страната. Две седмици е и карантината в Естония, където поставен праг за процента заразени – 15 души на 100 000. За България относителният процент е 15,7 за седмицата 22-28 юни. Очаква се карантина за българи да въдеде и Литва, ако броят на заразените у нас продължава да расте. Ограниченията за влизане в Швейцария остават на този етап за граждани на трети страни, които пребивават в България, Румъния, Хърватия, Кипър, Ирландия и Великобритания.

text

Клиентите на EVN ще могат сами да отчитат електромерите си

Предвид очакваното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за нови цени на електроенергията от 1 юли 2020 г. EVN България предоставя на своите клиенти възможност сами да отчетат електромерите си и да предоставят данните на дружеството. Самоотчитането се извършва по желание на клиентите, без да отменя осъществяването на регулярен месечен отчет на електромерите от страна на дружеството. Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, следва да попълнят показанията на електромерите си на 1 юли 2020 г. в декларация, която се предоставя и попълва в офис на EVN. Приемане на декларациите ще се извършва в периода 1 юли (сряда) – 3 юли 2020 г. (петък) включително. При попълването се посочват ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер, които фигурират във всяка една фактура. Желателно е клиентите да оставят и актуален телефон в случай на грешно подадени показания. На база на предоставените данни от самоотчета дружеството ще фактурира консумираната електроенергия до 30 юни 2020 г. включително по старите цени, а от 1 юли 2020 г. – по новите тарифи, определени от КЕВР. За всички клиенти, които не пожелаят да отчетат сами електромерите си към 1 юли 2020 г. ще важи следният принцип, който се прилага при смяна на цени: • Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през юни 2020 г. до 30 юни 2020 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период • Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 юли 2020 г. до датата на отчитане през юли 2020 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период. Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане. Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията в следващите фактури ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 30 юни 2020 г. включително и потребление по нови цени от 1 юли 2020 г.

text

Министър Ананиев и американската посланичка подписаха първо по рода си споразумение за здравеопазването – Общество и политика

Сред приоритетните направления на сътрудничество са обмяната на успешни практики при превенцията и лечението на инфекциозни заболявания, инициативи, свързани с...

източник : Банкеръ