Учени посочиха най-опасните места за заразяване с коронавирус

Американски учени определиха кои са рисковите места, на които можем да се заразим с COVID-19. Класирали са опасността от едно до девет. Когато тя е от последна степен – трябва да спазваме усърдно физическа дистанция от 2 метра, да сме с маска и да се дезинфекцираме. Според учените най-опасни са баровете и спортните стадиони, те са оценени с "9". Кината и театрите са по-малко рискови, оценени са с "6". С "5" е оценен рискът от посещение на търговски център. С "4" – чакалните в лекарските кабинети и ресторанти на открито. С "1" или най-безопасно е, ако си поръчаме храна онлайн или играем тенис. С оценката на петимата лекари от щата Мичиган са съгласни и родни медици, предава bTV. Въпреки резултатите – на Националния стадион "Васил Левски" предстои голям мач. От управата на спортното съоръжение уверяват, че ще бъдат взети всички мерки за финала на Купата на България на 1 юли. "Всички, които идват на мача трябва да спазват трите "Д-та" – дисциплина, дезинфекция и дистанция", казва пред телевизията Стефан Капралов, президент на Професионалната футболна лига. На срещата между ЦСКА и "Локомотив" Пловдив зрителите ще бъдат не 4000, а до 12 000 Те ще сядат не само през място. За по-голяма сигурност феновете, които ще дойдат да гледат мача, ще бъдат разположени през ред. Ще бъдат раздавани и маски на влизане на стадиона. "Отивате в магазина, отивате в мола – слагате маската, ние казваме, че не е задължително, но е препоръчително. За многократна употреба са, дават се при влизането", допълни Капралов. Сред местата с най-висок риск от заразяване са тези, на които има големи струпвания на хора – като по трибуните на стадионите или нощните заведения, предупреждава пулмологът д-р Александър Симидчиев. "Защото там се събират хора, които се възприемат за здрави, а не всички са. Когато се допуснат 12 000 човека – тези хора викат, те отделят голямо количество слюнка. От тези 12 000 поне 30-тина ще бъдат заразени", прогнозира медикът. "Ако някой отбор вкара гол – какво да направим ние? Надявам се, че хората са разумни и ще пазят не само себе си, а и околните", уточни Капралов. Освен за трите "Д-та", за "К" – контрола на стадиона, ще се грижат стюардите. Те призовават феновете към дисциплина.

text

Губим ли руските туристи за летния сезон?

Някои от най-големите руски туроператори, които са и сред основните, опериращи на българския пазар, започват да отменят програмите си за почивки в чужбина и за месец юли. Причината е, че "нямат големи надежди за възобновяването на международния туризъм през следващия месец", става ясно от публикация на сайта на организацията на руските туроператори АТОР. Това ще нанесе тежък удар и на Българското Черноморие, където всеки десети турист през миналия юли е бил руснак. Освен това досега страните от ЕС не са се договорили при какви условия могат да бъдат приемани граждани от трети за съюза страни, пише в. "Капитал". Пет от най-големите компании в бранша – "Пегас туристик", "Корал травел", "Анекс тур", "Тез тур" и "Интурист" са започнали да анулират програмите за почивки в чужбина и през юли. В някои случаи това е до средата на месеца, а в други – за целия месец. И петте компании оперират на българския пазар, предлагайки летни почивки в различни курорти по Черноморието, включително най-големите като Слънчев бряг и Златни пясъци, но и по-малки като Обзор, Свети Влас, Созопол и др. Сега опциите пред резервиралите вече почивки руснаци са различни, включително и провеждане на алтернативно пътуване или изместването му за по-късна дата, дори и през следващата година. Руснаците продължават да купуват имоти у нас Информацията не е съвсем изненадваща на фона на факта, че разпространението на коронавируса в Русия започна по-късно, както и призива на руския премиер Михаил Мишустин от края на май руснаците да не пътуват в чужбина през лятото. Отделно от това ЕС се очаква да реши най-късно до утре от кои трети страни ще се разрешат пътуванията, като според някои предварителни неофициални информации в медиите Русия няма да бъде сред тях. 1/10 от туристите през миналия юли Очертаващата се невъзможност руски туристи да посетят България поне още месец ще нанесе тежък удар на туризма по Черноморието, който е в хватката на исторически най-трудния си сезон. Макар и да има известен отлив на почиващи от Русия през последните години, официалните данни показват, че през юли 2019 г. с цел почивка в България са дошли близо 107 000 души. А спрямо общия брой чужденци през месеца – над 1.15 млн., това означава, че всеки десети почиващ в България е бил от Руската федерация. Руснаците са и сред туристите с най-висок среден престой в страната – за миналата година той е средно 6.5 дни при 4.2 за всички туристи, се вижда от официалната статистика. В много от случаите и в лични имоти: според данни на министерството на туризма от 2018 г. над 400 000 руснаци имат недвижима собственост в България.

text

Китайци инвестират 1,26 млрд. долара в най-голямата мина в Сърбия

Zijin Bor Copper, сръбското подразделение на китайската минна група Zijin, планира да инвестира 1,26 млрд. долара в разширяване на капацитета и модернизация на оборудването в минния комплекс в Бор. "За година и половина, откакто поехме RTB Bor, инвестирахме около 600 млн. долара. Вярваме в бъдещето на компанията в Сърбия и нямаме намерение да намаляваме инвестициите", казва заместник-управляващият директор на компанията Саймън Линг пред сръбската обществена телевизия RTS. Zijin планира да приложи концепцията си за "зелени мини" в Сърбия и досега е засадил 53 000 фиданки на около 20 000 хектара в близост до рудния комплекс в Бор. Компанията изгражда редица модерни системи с цел да ограничи екологичния отпечатък от дейността си, предава SeeNews. "Вече разполагаме с оборудване за намаляване на праха. Останалата част ще монтираме по-късно тази година. Изградихме ново съоръжение за преработка на отпадъчни води в топилнята. Монтират се системи за предотвратяване на изтичане на димни газове, а ще бъде построено и съоръжение за десулфуризация", обяснява Линг. Китайската група Zijin приватизира най-голямата минна компания в Сърбия  в края на 2018 г. и я преименува на Zijin Bor Copper. Китайските собственици инжектираха 350 млн. долара в капитала на сръбската компания и покриха дълговете от около 200 млн. долара. Те обещаха да запазят и работещите в нея 5000 души. През април сръбският министър на енергетиката Александър Атич заяви, че Zijin Bor Copper смята да инвестира 800 млн. долара в разширяване на производствения капацитет през 2020 и 2021 г. Китай разглежда Сърбия като стратегически регионален партньор в инициативата "Един пояс, един път", която има за цел да отвори нови външнотърговски връзки за местните компании. Китайски компании вече са инвестирали няколко милиарда долара в сръбската икономика.

text