Есента и зимата става страшно, ако се смесят грип и Covid-19

Ситуацията през есента може да стане много неприятна, тъй като редовният сезонен грип вероятно ще се съчетае с епидемията от Covid-19. Това предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването "Лице в лице" по bTV. "Добавяйки един куп респираторни вируси още от септември и евентуалния епидемичен грип през януари февруари, нещата ще станат наистина много сложни", обясни доц. Кунчев. "Това ще натовари (здравната) системата неимоверно. Тя и без това преживява шок всеки януари-февруари с грипа. Ако трябва да се занимава и с двете болести, ще бъде много тежко", призна той. Дори максимално бързото установяване на болестта няма да предотврати нуждата от лечение и голямото натоварване на болниците. Единственото, което можем да направим, е да предпазим по-добре рисковите хора над 65 години. Затягането на забраните се дължи на големия ръст на случаите на Covid-19 заради неспазването на мерките. Това не е български феномен, случва се на много места, най-вече на Балканите. Целта е изкуствено да задържаме епидемията, докато дойде ваксината и докато можем да осигурим лечение на всеки нуждаещ се, заяви Кунчев. Преди дни властите удължиха извънредната епидемична обстановка до края на юли. С цел по-строг и ефективен контрол спазването на мерките ще се следи от здравните инспектори, служители на БАБХ, трудови инспектори, общински полицаи. "Оттук нататък трябва да се види, че има държава и има контрол. Няма да остане заведение в центъра на града, в който някой не носи маска и не е глобен", закани се здравният инспектор. Минавайки по "Витошка", той сам се е уверил, че половината работещи в заведенията са без маски. "6 месеца повтаряме кои са основните мерки, а някои смятат, че това не ги интересува. Ще плащат, докато се научат", категоричен беше доц. Кунчев. Карантина и PCR тестове за българи в няколко страни от ЕС България работи върху списъка на "безопасните страни", а кои ще са те зависи от броя на случаите на Covid-19 в тях. При сегашния растеж на заразените у нас не само Австрия, но и всички държави ще ни добавят в рисковите страни, предупреди Кунчев. В Европейския съюз има критерий за заболеваемост от 16 на 100 000, над която влизаш в групата на рисковите страни. При нас тази цифра е достигнала 25 миналата седмица. Такъв риск има не само за нас, но и за всички останали страни, където цифрите са високи, обясни здравният инспектор.

text

Добрата инфраструктура е основата за развитие на „Индустриална зона Варна“ – Управление и бизнес

Липсата на изградени готови индустриални зони в страната е причината да изпуснем някои инвеститори, казва министър Караниколов.

източник : Банкеръ

Ген. Димитър Владимиров: НСО не създава привилегии, политици ги определят и вкарват в закони – Общество и политика

По думите на бившия ръководител на НСО няма случай в страните с развита демокрация да се охраняват доживотно хора, които са заемали определени постове.

източник : Банкеръ

Оперативният щаб на Столичната община синхронизира ограниченията срещу Covid-19 – Управление и бизнес

Кметът на София Йорданка Фандъкова възложи засилен контрол за спазването на въведените противоепидемични мерките на обществени места.

източник : Банкеръ