Депутатите ще обсъдят създаване на Временна комисия за придобиването от ББР на акции от капитала на ПИБ – Управление и бизнес

Предстои второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси.

източник : Банкеръ

ДДС за бирата, виното и всички спортни занимания пада на 9% по предложение на Валери Симеонов

ДДС за бирата, виното и всички спортни занимания пада на 9% по предложение на Валери Симеонов

Бюджетната комисия прие предложенията на Валери Симеонов и НФСБ за намаляване на данъчната ставка в различните сектори в туристическия бранш като мярка срещу кризата от COVID 19 и като подкрепа за масовия спорт.

Решено бе ДДС за бирата и виното да стане 9 %. Припомняме, че още през април с пакет от мерки НФСБ настоя ставката да бъде намалена в целия туристически бранш, но бе прието единствено ДДС да падне за ресторантските и кетъринг услуги.

Бюджетна комисия реши 9 % ДДС да плащат и организаторите на т.н. фитнес услуги, за които също беше отчетено, че са претърпели икономически щети при започналата пандемия.

Туроператорите, туристическите агенти и т.н. случаен превоз, свързан с туристическите услуги ще плаща 9 % ДДС, реши още бюджетна комисия.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отчете, че намаляването на данъчната ставка на 9% в туристическия бранш е увеличила събираемостта в сектора. С 26 млн. лв. повече са приходите през този юни, в сравнение със същия период през миналата година, въпреки кризата, подчерта той.

 

Общонационален митинг и блокада на кръстовища в 21-ия ден на протеста – Общество и политика

Демонстрация се проведе и пред Съдебната палата в столицата. От Инициативата "Правосъдие за всеки" настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев и съдебна...

източник : Банкеръ

Официално: Гърция връща по 8000 евро на пенсионерите

Гръцкото правителство ще върне на пенсионерите 1,4 млрд. евро, след като Върховният съд определи сумата като незаконно удържана. Всеки гръцки пенсионер ще получи средно по 8000 евро. Обезщетението могат да получат и българите, които получават пенсия от гръцката държава, предаде БНР. 1,4 млрд. евро е сумата от държавния бюджет, която ще бъде върната на пенсионерите, чиито пенсии бяха орязани по време на финансовата криза, потвърди в парламента премиерът Кириакос Мицотакис. Правителството изпълнява решение на Държавния съвет, който е висшият административен съд на Гърция. Магистратите постановиха, че приетите закони в периода 2015-2016 г., отнасящи се до орязване на основните пенсии, са в нарушение на Конституцията. Решението на съда не подлежи на обжалване и правителството е принудено да го изпълни до края на настоящата година. Решението засяга 2,5 млн. пенсионери, които ще получат обратно удържаните суми. Средно около 8000 евро ще получи всеки от тях, изчислиха финансисти. Съдебното решение включва и чужденците, сред тях и българските граждани, които получават гръцки пенсии. Какво трябва да знаят българите в Гърция за пенсията и стажа Изплащането на дължимото ще се случи на 3 етапа в зависимост от размера на удържаните суми.

text