Словения наложи карантина за българи и румънци

Словения въведе задължителна 14-дневна карантина за пристигащи от България и Румъния. Двете държави бяха добавени сред страните с най-висок риск за заразяване с коронавирус. За да влязат на словенска територия, пристигащите от България, Румъния, Бахамските острови, Индия и 5 испански региона ще трябва да представят отрицателен PCR тест за COVID-19, извършен в държава от ЕС и взет не повече от 36 часа преди пристигането им. Италия върна карантината за идващи от България и Румъния Словенските власти затегнаха правилата и за идващите от Испания, Белгия, Австралия, Мароко, Андора и Канада. Тези държави бяха извадени от зеления списък на безопасните страни и поставени в жълтия – това изисква задължителна карантина за пристигащите, които не са словенски граждани. Заради нарастващите случаи на коронавирус, страната ни е считана за рискова от все повече държави в Европа. Съседна Австрия също затегна режима за пристигащи от България и Балканите. Здравните власти в Словения стриктно следят за спазването на карантината, нарушителите са заплашени от огромни глоби. Строги мерки и следене с мобилно приложение На всички обществени места в Словения се спазва задължителна социална дистанция от 1,5 метра, а предпазните маски са задължителни на закрити пространства и в градския транспорт. Публичните събирания са ограничени до 10 души. Властите пуснаха и мобилно приложение в борбата срещу разпространението на заразата. Апликацията се казва #OstaniZdrav и ще засича близостта между хората, които я използват. В случай, че някой потребител се окаже заразен с COVID-19, той ще може доброволно да информира други лица, с които е бил в контакт напоследък. Приложението ще информира получателя, че наскоро е бил в контакт със заразено лице, но без да разкрива самоличността му и ще изчисли нивото на опасност от заразяване с коронавирус.  Има 3 нива на риск: нисък, неизвестен и висок.

text

Вера Иванова от „Системата ни убива“ обвини Сачева в тенденциозност – Общество и политика

"Откакто е министър, злоупотребява с децата ни, с хората с увреждания и по всякакъв начин саботира всичко, което сме постигнали", посочи майката на дете с увреждане.

източник : Банкеръ

„Интернет общество – България” с разговор за тревожната обстановка с COVID-19 – Общество и политика

Координаторът на доброволците към Военномедицинска академия Петър Велков и математикът д-р Лъчезар Томов очакват въпросите ви

източник : Банкеръ