Германия затяга мерките за хора от 3 български области

Германия наложи по-строги мерки за хора, пристигащи от 3 области на България – Варна, Благоевград и Добрич. Новите правила влизат в сила от събота, 8 август. Решението е на германските здравни власти, които са уведомили българското посолство в Берлин. Институтът Роберт Кох също потвърди въвеждането на новите ограничения. Трите региона са обявени за рискови, а от пътуващите оттам се изисква задължителен тест за коронавирус. Изследването може да бъде направено до 72 часа след влизане на германска територия, като до получаване на резултата българите остават под 14-дневна карантина. Тя ще отпадне при отрицателна проба. Тестът за COVID-19 може да се извърши и в България, но само в сертифицирана лаборатория и не повече от 48 часа преди пристигането в Германия. Препоръчително е при отрицателен тест да се направи нов няколко дни по-късно. Този втори тест не е задължителен, но германските здравни власти имат право да го изискат, ако смятат за необходимо. Както първият, така и евентуално вторият тест, ще са безплатни. Въпросните 3 области се превърнаха в новите огнища на вируса в България, като има стотици нови инфектирани в последните 2 седмици. Местните власти не могат да овладеят заразата, която се разпространява дифузно сред всички възрасти, професии и обществени слоеве, въпреки наложените по-строги противоепидемични мерки. Германските власти съветват гражданите си да не пътуват към тези 3 региона. Германия е поредната европейска държава, която налага ограничения за пристигащи българи. Сънародниците ни подлежат на задължителна карантина при влизане в Италия и Словения, а ако са от Североизтока или Югозапада – и в Белгия. Пътуващите към Гърция трябва да разполагат с отрицателен тест за коронавирус, за да бъдат допуснати в страната. Подобно изискване наложи и Чехия. Все повече страни със забрани за пристигащи от България В Кипър пък могат да влизат единствено българи с документи за постоянно пребиваване. Освен това те са длъжни да представят отрицателен PCR тест и да останат за 14 дни у дома. А въпреки че отвори летището си във Виена за пристигащи от България, Австрия също изисква отрицателен PCR тест, преведен на английски или немски език.

text

Близо 6400 души са започнали работа през първото шестмесечие – Управление и бизнес

На безработните и хората, получаващи социални помощи, се предлага индивидуализирано консултиране, ориентиране и информиране с цел улесняване достъпа до заетост и...

източник : Банкеръ

Над 43 млн. лв. са изплатени на микро- и малки фирми заради последствия от COVID-19 – Управление и бизнес

Общо одобрени за финансиране  са 7388 проектни предложения, по които стойността на предоставената безвъзмездна финансова помощ е 61 671 816 лева.

източник : Банкеръ

Столичната библиотека се обогати с 550 тома на класици и съвременни автори – Общество и политика

На 8 и 9 август библиобусът от "Зелени библиотеки" ще гостува с интересна програма в парковете „Заимов“, „ Гео Милев“ и Люлин-център от 11 до 15 часа.

източник : Банкеръ