Коронавирусът съсипа туризма в Истанбул

Едва 2,4 млн. туристи са посетили Истанбул през първите 6 месеца на тази година. Туристическите посещения в мегаполиса са спаднали с 64,3% в този период. През месец юни спадът е още по-драстичен – 95%. Градът край Босфора е бил посетен само от 66 725 туристи, което е рекорд, но трагичен, на фона на миналата година, сочат статистически данни на Истанбулската община, цитирани от Анадолската информационна агенция. През миналата 2019 г. над 18 млн. чужди туристи са посетили Турция. От тях повече от половината – 50,3 на сто, тоест над 9 млн. души, са пребивавали в Истанбул. От началото на годината до месец юни общо 4,5 млн. туристи са посетили Турция. Туристите в Истанбул скоро ще са повече от жителите му След отмяната на ограничителните мерки заради коронавируса през месец юни има известно увеличение на посещенията, специално на германски туристи. 26% от посетилите мегаполиса Истанбул са от Германия.

text

При ремонт вкъщи до 2000 лв. може да плащаме по-нисък данък

Ремонтите на дома да намаляват данъка върху доходите на собственика на жилището. Това се предлага промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс (ДОПК), предложени за обществено обсъждане от финансовото министерство, пише в. "24 часа". Става въпрос за следното - да бъдат признавани като разход суми до 2000 лв. на година, вложени в подобрения или ремонт на един недвижим жилищен имот. Размерът на разходите, които може да бъдат признати, е до сумата на годишните доходи, обявена пред данъчните. Допълнителните условия, на които трябва да отговарят собствениците, са: имотът да е в България, този, който е платил ремонта, да е негов собственик, подобренията да са извършени от местни лица - еднолични търговци или фирми. За да може да има отстъпка, НАП първо ще провери дали обновеният имот не е част от активите на фирма, както и дали ремонтът е извършен срещу документи - фискален бон, разписка, банков или друг документ. Няма да има облекчение, ако ремонтът е направен от роднина, близък или друго свързано лице. Ако имотът е съсобственост на повече от един човек, всеки съсобственик може да ползва бонуса, но само ако сумата на ремонтите на всички не е повече от 2000 лв. за съответната година. Ако при проверка се установи, че лимитът е превишен, то всяко от лицата, които са го ползвали, ще дължи такава част от данъка, която съответства на размера на ползваното от него облекчение. Около 10-12 млн. лв. допълнително може да влязат в хазната, ако предложението бъде прието. Целта на поправката е да накара хората да ползват услугите на регистрирани майстори, а тези, които работят на черно, да бъдат изтиквани от пазара. Според данъчни експерти обаче това ще бъде трудно, тъй като работещите на черно майстори предлагат по-евтини услуги, защото като правило не начисляват ДДС.

text

Демонстранти с концерт на класическа музика в 36-ия ден на протестите срещу правителството – Общество и политика

Остават блокирани кръстовищата на Орлов мост, пред Софийския университет и в участъка между президентството и Министерския съвет.

източник : Банкеръ

Демонстранти с концерт на класическа музика в 36-ия ден на протистите срещу правителството – Общество и политика

Остават блокирани кръстовищата на Орлов мост, пред Софийския университет и в участъка между президентството и Министерския съвет.

източник : Банкеръ

Манолова призова Борисов КРС и ЦИК да върнат бонусите от по 20 хил. лв., които са си раздали – Общество и политика

"Борисов се скри зад полите на депутатките от ГЕРБ, за да не дойде в парламента днес", коментира още лидерът на "Изправи се.БГ".

източник : Банкеръ